DOLAR 32,3676 -0.36%
EURO 34,7237 -0.27%
ALTIN 2.395,13-1,12
BITCOIN 18709141,00%
İstanbul
13°

HAFİF YAĞMUR

13:06

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Milyonların beklediği son toplantı 20 Aralık’ta

Milyonların beklediği son toplantı 20 Aralık’ta

Bir hafta arayla iki toplantı gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu, nihai karar için 20 Aralık günü yeniden toplanacak. 2021 yılının başında 2 bin 853 TL olan asgari ücret, geçtiğimiz iki yıl içerisinde gelen revizelerle 5 bin 500 TL'ye ulaşırken, yeni ücret ise merak konusu oldu.

ABONE OL
5 Ocak 2023 12:46
Milyonların beklediği son toplantı 20 Aralık’ta
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bir hafta arayla iki toplantı gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu, nihai karar için 20 Aralık günü yeniden toplanacak. 2021 yılının başında 2 bin 853 TL olan asgari ücret, geçtiğimiz iki yıl içerisinde gelen revizelerle 5 bin 500 TL‘ye ulaşırken, yeni ücret ise merak konusu oldu.

7 bin 785 lira kırmızı çizgileri imiş (!)

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, “Bu rakamın altını kabul etme ihtimalimiz sıfır.” dedi.

7.785TL > Ergün Atalay diyoruz. Son toplantıda dikkat edelim. Sayın Atalay mikrofon açık kalmasın.Uzarsa işi karıştırırsınız. En azından mikrofonu kapatın bu seferlik.

Enflasyona göre hesap yapacak olursak

Hesap karşımıza 8 bin 350 TL çıkarken. Kırmızı çizgilerinin enflasyon altında kalmasını açıklayacak bir mantık bulmakta zorlandım.

Asgari Ücrete %50 zam gelirse ne olur?

Birşey olmaz diyerek okurlarımın hevesini kırarak başlamak istemiyorum. 8 bin 250 TL asgari ücret olur.

Asgari ücret orantısız artarsa ne mi olur?

Kimi işletmeler bu yükü kaldıramayacağı için çalışanların sayısında azaltma yoluna gidecektir. Bu durum işsizliği tetikler. Birşey olmaz merak etmeyin 6 ay iş bulamazsa işsiz sayılmayacaktır. İşsizlik artmış olmayacaktır. 

İç pazara çalışan işletmelerin bir bölümü maliyetlerine gelen bu yükü fürettiği mala veya hizmete yansıtır. Bu durumda enflasyonu artırır.

Nedir olumlu yönleri?

Refah seviyesinin gerisinde kalan toplumlarda ücret artış miktarı doğrudan tüketim harcamaları artışına gider ve talep artar. Bu talep artışı ilk kademe olarak üretimdeki düşüşü telafi eder.

Bu tüketim ihtiyacı büyüme ile ivme yakaladığında istihdamda olumlu gelişme olarak görülebilir. Böylece daha çok üretim ihtiyacına dönebilir.

Buradan bir kazançta devletin kasasına yazalım.

Tüketim harcamaları ne kadar artarsa vergi tahsilatının da artmasına yol açar.

Özetleyecek olursak;
Benim gelirim, maaşım arttığı zaman beyaz eşya,telefon gibi ürünlere yönelmiş oluyorum. Bunlar da talebi arttığı zaman fiyatı artıp aynı zamanda üretimi artırmasına sebep olacaktır. Böylelikle işsizlik azalacak, gelirler artacak, talep artacak ve birim maliyetlerin düşüşü daha fazla gerçekleşecekti.

Maaşların yükselmesi için öncelikle ekonomik refahın yükselmesi gerekir.

“Maaşlara gelecek zam enflasyonu artıracak mı ?”

Asgari ücreti yüzde 10 artırırsanız enflasyon 0,36 puan yukarı çıkıyor.

Türkiye’de insanların %50’sinden fazlası asgari ücretle çalışıyor.Dolayısıyla asgari ücrete yapılan zam evet enflasyon üzerinde etkisi olacaktır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.