Mevcut 4 yıllık lise eğitim süresi, eğitimdeki değişen ihtiyaçlara göre yeniden düzenlenebilir. Gündemdeki alternatif modeller arasında, “3+1 modeli” ve “2+2 modeli” öne çıkıyor.
Bir diğer alternatif ise ‘Yaş Modeli’ olarak adlandırılıyor. Bu modelde, öğrencilerin zorunlu eğitimi tamamlama yaşı belirlenmesi tartışılıyor. 16 yaşını dolduran lise öğrencileri, diploma alma hakkına sahip olabilecek. Bu yaklaşım, öğrencilerin eğitim süreçlerini daha esnek bir şekilde tamamlama imkanı sunmayı amaçlıyor.
Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz, zorunlu eğitimin bireylerin temel haklarını sağlamak ve toplumsal eşitliği desteklemek adına önemli bir kamusal hizmet olduğunu belirtti. Ancak, eğitim sistemlerinin toplumun ihtiyaçları doğrultusunda sürekli gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Yavuz, sendikanın bu amaçla başlattığı kapsamlı araştırma hakkında şu bilgileri verdi:
“Elde ettiğimiz bulgular, eğitimin niteliğini artırmak ve öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine uygun kariyer yolları sunmak amacıyla, zorunlu eğitim yapısının yeniden ele alınması gerektiğini ortaya koyuyor.”
Eğitim-Bir-Sen, öğretmenler, okul yöneticileri ve diğer paydaşlarla yapacağı saha araştırmalarının ardından, katılımcı ve veriye dayalı yeni bir model önerisi geliştirmeyi amaçlıyor. Bu modelde, lisenin son yıllarının isteğe bağlı hale getirilmesi, okul öncesi eğitimin zorunlu hale getirilmesi, STEM ve dijital okuryazarlık gibi esnek müfredat modelleri geliştirilmesi ve mesleki yönlendirme sistemlerinin güçlendirilmesi hedefleniyor.
ARA HABERİ
16 Mayıs 2025ARA HABERİ
16 Mayıs 2025GENEL
16 Mayıs 2025GÜNDEM
16 Mayıs 2025GÜNDEM
16 Mayıs 2025SPOR
16 Mayıs 2025SPOR
16 Mayıs 2025