Bilek köyü sakinlerinden Şabeddin Çiçek, dayısının hayvan otlatırken bir kale keşfettiğini belirtti. Çiçek, “Kendi imkânlarımızla araştırma yaptık. Bölgeye geldiğimizde 2 metre genişliğinde bir sur bulduk. Köyün büyüklerine sorduk, geçmişte burada bir yapı olduğunu söylediler. Yapının üzerinde 4-5 adet havalandırma bacası vardı. İçine taş attığımızda, taşın dibe ulaşması yaklaşık iki dakika sürüyordu” dedi.
Çiçek, keşfin önemine vurgu yaparak, “Bölgede yaklaşık 110 bin ahlat ağacı bulunuyor. Bu armutların geçmişte şarap yapımında kullanıldığını öğrendik. Bu kalenin de o amaçla kullanıldığını tahmin ediyoruz. Yapının tarihi değerinin Göbeklitepe kadar önemli olabileceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Köy sakinlerinden Mehmet Atik Özmen ise, yapıyı ilk fark eden kişilerden biri olduğunu belirtti. Özmen, “Hayvan otlatırken surlara rastladım. Üst kısmında bir delik vardı, içinden taş attığımda yaklaşık iki dakika sonra dibe ulaştığını duyuyordum. Ancak daha sonra defineciler burayı tahrip etti. Delikler kayboldu” dedi. Özmen, bölgenin korunmasını ve arkeolojik kazıların başlatılmasını talep etti.
Kalenin bulunduğu güzergâhta tarihi Çengili Kilisesi, Karakale ve Mercimek Kale Höyüğü gibi önemli yapılar yer alıyor. Köylüler, bu keşfin Muş’un kültürel turizmine katkı sağlayacağına inanıyor. Vatandaşlar, yetkililerden bölgenin detaylı şekilde incelenmesini ve koruma altına alınmasını istiyor.
ARA HABERİ
30 Nisan 2025ARA HABERİ
30 Nisan 2025GENEL
30 Nisan 2025GÜNDEM
30 Nisan 2025GÜNDEM
30 Nisan 2025SPOR
30 Nisan 2025SPOR
30 Nisan 2025