DOLAR 38,6899 -0.22%
EURO 43,4420 0.15%
ALTIN 3.985,430,63
BITCOIN 3946633-1,37%
İstanbul
13°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yargıda Yeni Düzenlemeler Yolda

Yargıda Yeni Düzenlemeler Yolda

ABONE OL
15 Mayıs 2025 10:38
Yargıda Yeni Düzenlemeler Yolda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iptal kararının ardından “örgüt adına suç işleme” fiiline ilişkin yeni düzenleme yolda. Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) bu suça ilişkin cezalarda indirime gidilecek ve alt-üst sınırlar yeniden belirlenecek.

AYM Kararından Sonra Harekete Geçildi

CHP’nin başvurusu üzerine AYM, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyenlere verilen hapis cezalarını bu yılın başında iptal etmişti. Mahkeme, TCK’nın 220 ve 314. maddelerinde yer alan “örgüt adına suç işleyen kişi” ifadesinin belirsiz olduğuna ve bu kişilerin örgüt üyelerinden daha ağır cezalarla karşı karşıya kalabildiğine dikkat çekmişti. AYM, bu gerekçeyle düzenlemenin iptaline karar verirken, yeni düzenleme yapılması için yasama organına 6 ay süre tanımıştı. Sürenin dolmasına kısa bir süre kala AK Parti, yeni Yargı Paketi kapsamında düzenlemeyi Meclis gündemine taşımaya hazırlanıyor.

Cezalarda Denge Sağlanacak

Mevcut uygulamada, örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişilerle, örgüt üyeleri aynı şekilde cezalandırılıyor ve bu durum orantısızlık eleştirilerine yol açıyordu. Yeni düzenleme ile bu suç tipi daha net bir şekilde tanımlanacak; cezalarda ise indirim yapılması planlanıyor. AK Parti kaynakları, AYM’nin iptal gerekçelerini dikkate alarak daha ölçülü ve adil bir ceza çerçevesi oluşturulacağını, yeni alt ve üst sınırların belirleneceğini belirtti.

Tahliyeler Gündeme Gelebilir

Yapılacak düzenleme sonrası, örgüt adına suç işlediği gerekçesiyle cezaevinde bulunan bazı hükümlüler için tahliye yolunun açılabileceği ifade ediliyor. Yani yeni yasa yürürlüğe girerse, birçok kişinin yararlanabileceği bir ceza indirimi gündeme gelebilir.

AİHM Kararları ve Uluslararası Hukuk Vurgusu

AYM kararında, “örgüt adına” kavramının muğlak olduğu, uygulamada geniş şekilde yorumlanarak adaletsizliğe yol açabileceği vurgulanmıştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarında da, bu tarz uygulamaların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı bulunduğu hatırlatılmıştı.  

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r