DOLAR 34,3122 0.21%
EURO 37,2200 -0.48%
ALTIN 3.017,79-0,07
BITCOIN 2389646-0,65%
İstanbul
17°

AÇIK

15:40

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Türkiye’nin kredi notu değişti

Türkiye’nin kredi notu değişti

ABONE OL
2 Kasım 2024 11:51
Türkiye’nin kredi notu değişti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

S&P, Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmesini duyurdu. Yapılan açıklamada, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunun “B+” seviyesinden “BB-“ye çıkarıldığı belirtildi. Ayrıca, kredi notunun görünümünün “durağan” olduğu ifade edildi. Ülkenin kısa vadeli kredi notunun ise “B” olarak teyit edildiği kaydedildi.

Kredi notu “B+”dan “BB-“ye yükseldi

Açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) sıkı para politikası duruşunun, Türk yetkililerin lirayı istikrara kavuşturmasına, enflasyonu azaltmasına, rezervleri yeniden inşa etmesine ve finansal sistemi dolarizasyondan arındırmasına katkı sağladığı ifade edildi. Türkiye’nin dünya ile arasındaki tasarruf açığının daraldığına dikkat çekilen açıklamada, bu durumun cari açığın Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) oranında 2022’den bu yana kaydedilen yaklaşık 4 puanlık düşüşle kendini gösterdiği belirtildi. Ayrıca, görünümün, yetkililerin hâlâ yüksek olan enflasyonu düşürme, çalışanların ücret beklentilerini yönetme ve Türk ekonomisini yeniden dengeleme konusundaki iddialı planlarına yönelik önümüzdeki 12 aydaki dengeli riskleri yansıttığı vurgulandı. S&P’nin açıklamasında, enflasyonun tek haneli seviyelere indirilmesi ve Türk lirası ile yerel sermaye piyasalarına olan uzun vadeli güvenin yeniden tesis edilmesi halinde notun yükseltilebileceği kaydedildi.

Kredi notu görünümü “durağan” olarak belirlendi

Açıklamada, hükümetin 2025 yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 17 yerine yaklaşık yüzde 44 olan 2024 enflasyon oranına endekslenmesinin, enflasyonla mücadele programı açısından bir risk teşkil ettiği belirtildi. Ücret anlaşmasının bu iki uç nokta arasında şekilleneceği varsayılarak, yüzde 30’dan yüksek herhangi bir artış oranının enflasyonla mücadele sürecini uzatacağı vurgulandı. Ayrıca, ülkede 2028’e kadar planlı bir seçim olmaması dolayısıyla, kademeli mali ve gelir politikası sıkılaştırması ile talep ve enflasyon üzerinde baskı oluşturma imkanı olduğu ifade edildi. Özel tüketimin yavaşlamasının Türkiye ekonomisini soğutma konusunda merkezi bir rol oynayacağına dikkat çekilen açıklamada, reel GSYH büyümesinin 2025’te yüzde 2,3 olarak öngörüldüğü aktarıldı. S&P, son olarak mayıs ayında Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltmiş ve kredi notu görünümünü “pozitif” olarak korumuştu. 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r