DOLAR 34,2702 0.03%
EURO 37,0024 0%
ALTIN 3.029,300,05
BITCOIN 2293153-0,98%
İstanbul
15°

PARÇALI AZ BULUTLU

12:53

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Türkiye’de üretilip dünyaya satılıyor!

Türkiye’de üretilip dünyaya satılıyor!

ABONE OL
5 Haziran 2024 13:05
Türkiye’de üretilip dünyaya satılıyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Isparta, dünya gül yağı üretiminin yüzde 65’ini sağlayarak kozmetik endüstrisinin gözdesi konumunda. Ancak, gül yağının litre fiyatı adeta bir hayal kırıklığı yaratıyor! Bir litre gül yağı için tonlarca gül çiçeğinin kaynatılması gerekiyor ve fiyatlar 12 bin euroyu aşıyor! Türkiye’nin gül diyarı Isparta’da gül hasadı gece gündüz devam ediyor. Güller sabahın ilk ışıklarında toplanıp tartıldıktan sonra fabrikalara gönderiliyor. Bu fabrikalarda, binlerce gül çiçeğinden gül yağı ve gül suyu elde ediliyor. Geçen yıl kilogramı 12 bin euroya kadar çıkan gül yağı, yaklaşık 4 ton gül çiçeğinden elde ediliyor ve dünya kozmetik piyasasında büyük talep görüyor.

Yağmurun gülü beslemesi gülün daha kaliteli, yağ oranının daha iyi olması demek

Gülbirlik Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Koçak, bu yıl Isparta’da hasadın erken başladığını vurgulayarak, “Güller her sabah erken saatlerde toplanıp kendi organizasyonlarımızla ve nakliyelerimizle fabrikalara gönderiliyor. Fabrikalara ulaşan güller hemen işlenmeye alınıyor. İşçilerimiz tarafından kazanlara aktarılan güller, yaklaşık iki saat kaynatılıyor ve gün sonunda ham gül yağı üretimi gerçekleşiyor” dedi. Koçak, bu yıl yağış oranının düşük olduğunu belirterek, “Sezonun yağmurlu geçmesi, gül kalitesi için çok önemli. Ancak bu yıl geçen yıldan farklı olarak yağış miktarı yeterli değildi. Bu durum, gül yetişimini etkiledi ve rekoltelerde bir miktar düşüş yaşandı. Tahminlerimize göre, bu yıl yaklaşık 10-11 bin ton civarında bir rekolte bekliyoruz, ancak bu şartlara rağmen” açıklamasında bulundu.

12 bin euronun üzerinde olacağı kanaatindeyiz

Koçak, Isparta’da dünya gül yağı talebinin yüzde 65’ini karşıladıklarını belirtirken, “Kalite dediğinizde, Isparta gülü ve gül yağı akla geliyor. Bu artık bir dünya standardı haline geldi. Yıllık üretim miktarı dünya genelinde belli, biz de müşterilerimize ve kendi pazarımıza hitap eden miktarlarda üretim yapıyoruz. Bu yıl geçen yıla yakın bir üretim planlaması yaptık. Geçen yılın sonunda gül yağı piyasa ihracat fiyatları 12 bin euro civarındaydı. Bu yıl da ekonomik koşullar ve diğer etkenleri göz önünde bulundurduğumuzda, tahminen yine 12 bin euro üzerinde olacak. Şu an net bir rakam vermek erken ama göstergeler bu yönde” dedi.

Fransa, İngiltere, Amerika, Hindistan ve Japonya’ya ihraç ediyoruz

Koçak, elde edilen gül yağının dünya genelinde birçok ülkeye ihraç edildiğini belirterek, “Fransa öncülüğünde, İngiltere, Amerika, Hindistan ve belli aralıklarla Japonya gibi ülkelere yoğun bir şekilde ihracat yapıyoruz. Bu, özellikle kozmetik ve parfüm endüstrisinin en büyük esans firmalarının bulunduğu Fransa’ya yoğunlaşmaktadır. Bu ülkelerle yıl boyunca belirli miktarlarda ihracatlar gerçekleştiriyoruz” dedi.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r