Gülbirlik Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Koçak, bu yıl Isparta’da hasadın erken başladığını vurgulayarak, “Güller her sabah erken saatlerde toplanıp kendi organizasyonlarımızla ve nakliyelerimizle fabrikalara gönderiliyor. Fabrikalara ulaşan güller hemen işlenmeye alınıyor. İşçilerimiz tarafından kazanlara aktarılan güller, yaklaşık iki saat kaynatılıyor ve gün sonunda ham gül yağı üretimi gerçekleşiyor” dedi. Koçak, bu yıl yağış oranının düşük olduğunu belirterek, “Sezonun yağmurlu geçmesi, gül kalitesi için çok önemli. Ancak bu yıl geçen yıldan farklı olarak yağış miktarı yeterli değildi. Bu durum, gül yetişimini etkiledi ve rekoltelerde bir miktar düşüş yaşandı. Tahminlerimize göre, bu yıl yaklaşık 10-11 bin ton civarında bir rekolte bekliyoruz, ancak bu şartlara rağmen” açıklamasında bulundu.
Koçak, Isparta’da dünya gül yağı talebinin yüzde 65’ini karşıladıklarını belirtirken, “Kalite dediğinizde, Isparta gülü ve gül yağı akla geliyor. Bu artık bir dünya standardı haline geldi. Yıllık üretim miktarı dünya genelinde belli, biz de müşterilerimize ve kendi pazarımıza hitap eden miktarlarda üretim yapıyoruz. Bu yıl geçen yıla yakın bir üretim planlaması yaptık. Geçen yılın sonunda gül yağı piyasa ihracat fiyatları 12 bin euro civarındaydı. Bu yıl da ekonomik koşullar ve diğer etkenleri göz önünde bulundurduğumuzda, tahminen yine 12 bin euro üzerinde olacak. Şu an net bir rakam vermek erken ama göstergeler bu yönde” dedi.
Koçak, elde edilen gül yağının dünya genelinde birçok ülkeye ihraç edildiğini belirterek, “Fransa öncülüğünde, İngiltere, Amerika, Hindistan ve belli aralıklarla Japonya gibi ülkelere yoğun bir şekilde ihracat yapıyoruz. Bu, özellikle kozmetik ve parfüm endüstrisinin en büyük esans firmalarının bulunduğu Fransa’ya yoğunlaşmaktadır. Bu ülkelerle yıl boyunca belirli miktarlarda ihracatlar gerçekleştiriyoruz” dedi.
ARA HABERİ
28 Aralık 2024ARA HABERİ
28 Aralık 2024GENEL
28 Aralık 2024GÜNDEM
28 Aralık 2024GÜNDEM
28 Aralık 2024SPOR
28 Aralık 2024SPOR
28 Aralık 2024