Gazeteabc/ Adiviye ElbaşTürkiye Sağlıklı Kentler Birliğinin 41. Olağan Meclis toplantısı üye belediyelerin katılımı ile Almira Hotel’de gerçekleşti. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Genel Sekreteri Dr. Ahmet Recep Tekcan: ” Birliğimiz yerel yönetimlerin destekleri ile büyümeye devam edecektir.” dedi. Gerçekleşen toplantıya Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Yalova Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Gürel, Bilecik Büyükşehir Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç ve diğer üye belediye başkanları katılım gösterdi.
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Genel Sekreteri Dr. Ahmet Recep Tekcan:” Dünya Sağlık Örgütü 30 yılı aşkın bir süre önce kent sağlığının ancak işbirliği içerisinde daha rahat hareket edilebilerek, genişletilebileceği bugün başlattı. Sağlıklı kentler harekatı önce Bursa Büyükşehir, Çankaya Belediyelerimizin ağır katılımları ile 2005 yılında Bursa Belediyemiz, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye Sağlık Depremleri Birliği çağrısı ile Bursa Büyükşehir, Yalova, Van, Kadıköy, Afyon, Çankaya, Tepebaşı, Ürgüp, Ordu ve Kırıkkale kurucu belediyelerin katılımıyla Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 2005 yılında o zamanki Bursa belediye başkanı merhum Hikmet Şahin’in başkanlığında kurulmuştu. Hikmet Şahin ardından birliğimize hizmet etmiş olan Sayın Recep Maltepe, Sayın Menderes Türel ve Sayın Ali Nur Aktaş başkanlarımızla verdikleri katkıdan dolayı tekrar teşekkür ediyoruz. “
“Bursa Büyükşehir Belediyemizin gönderdiği giriş ile kurulan Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği bugün 139 üyeye ulaşarak Türkiye’nin önemli tematik ağlarından birisi olmuştur. Sayı olarak 139 belediye ama Türkiye nüfusunun yüzde yetmişine tekabül ediyor. Türkiye Sağlık Kentler Birliği Türk politikalarında sağlık gündemine alan dirençli sağlıklı kent ve arkasından Sağlıklı Kent projeleri mevcuttur. Yerel yöneticilerimizin destekleriyle sürekli olarak güçlenmeye devam etmektedir. Birliğimizin amacı kentlerimizin sağlığını geliştirmektir. Üye belediyelerin sağlık profili olarak adlandırılan çalışmalar yapmaları teşvik edilen kent göstergeleri verilerinin yıllar içerisinde iyileşmeleri ve köylüye girişleri gözlemlemeleri istenmektedir. Bu değerlendirmelerin meşru ve hazırladığımız stratejik planlarımıza entegre edilerek uygulama sonuç görmemiz öğrenilmektedir. Her yıl düzenlenen sağlıklı şehirlerin en iyi uygulamalı proje yarışmasının yanı sıra farklı disiplinlerden oluşan ve birliğe gönüllü olarak destek veren danışma kurulu üyelerinin rehberliğinde kent sağlığıyla ilgili eğitimler, çalıştaylar bilimsel etkinlikler organize edilmektedir. Bu vesileyle birliğimizin bu yeni dönemde kadrosunun belirleneceği 41. olağan meclis toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey: “Bugün Dünya Sağlık Örgütü’nün 30 yılı aşkın bir süre önce başlattığı sağlıklı kentler hareketinin ülkemizdeki temsilcisi Türkiye sağlıklı kentler birliğinin başkanını ve diğer yönetim kademelerini belirlemek üzere bu yerdeyiz. Meclis toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum ve seçilecek olan sevgili başkanımıza ve yönetime ve komisyonlardaki görev alacak arkadaşlarımı da arkadaşlarıma da şimdiden başarılar diliyorum. Değerli başkanlarımız, emeklilerimiz, kent ile sağlık arasında gerçekten çok önemli bağların bulunduğunu hepimiz biliyoruz. Kentlerin sağlığı, kavramı, bu kavram ile ilk kez 18.inci yüzyıl sonlarında başlayan sanayileşmenin, insanların sağlığı ve barınma ihtiyaçları hakkında endişelerinden dolayı ortaya çıkmıştır. Sanayi bölgelerinde toprağın ve havanın kirlenmesiyle ortaya çıkan ve hızla yayılan salgın hastalıklar sebebiyle halk sağlığı ve şehir planlama uzmanları daha o dönemde çalışmalarını beraber yapmaya karar vermişlerdir.”
“Sanayileşme sonucu ortaya çıkan çevre sorunları yaşlısını, gencini, zengini, fakiri ayırt etmeksizin toplumun tüm kesimi için tehdit oluşturmaya başlamış ve bu sebeple kentlerdeki sağlık koşullarını iyileştirecek yasalar çıkarılmaya da o süreçte başlanmıştır. Bu yasalar bir yandan da kentin planlanmasına, kararlara ve kentsel planlamanın gelişimine de zemin hazırlamıştır. Buradan hareketle şunu ifade edebiliriz. Tüm politikalarımızda da kentlerimizi ve insanlarımızın sağlığını gözetmek, korumak ve geliştirmek zorundayız. İnsanlar için sağlıklı seçenekleri daha kolay hale getirmek yeşil alanlarımızı arttırmak, su kaynaklarımızı havamızı ve toprağımızı korumak sağlıklı besinlere ve suya erişimi kolaylaştırmak, eğitim olanaklarını da arttırmaktır kısacası aldığımız her kararın insan sağlığına etkisini düşünmek ve kararlarımızı bu çerçevede şekillendirmek zorundayız. Sağlıklı kentler hareketi tüm politikalarda sağlık ve sağlıkta eşitsizlik ana tebalarına odaklanarak başta yerel yönetimler olmak üzere merkezi yönetimler ve yerel yönetimlerin tüm paydaşlarını harekete geçirmeye odaklanmıştır. Bu harekete gönül vermiş, kentinin ve kent sakinlerinin sağlığını her şeyin üstünde tutan biz yerel yönetimlerin karar vericileri olarak bu ayrıcalıklı harekette Türkiye sağlıklı kentler birliği çatısı altında bir araya geliyoruz.”
“Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Kentler ağının toplantılarına ilk kez 2000’li yılların başında katılan Bursa ve Çankaya Belediyelerimizin temsilcilikleriyle başlayan süreç biraz önce genel sekreterimizin de bahsettiği gibi 2005 yılında Türkiye sağlıklı kentler birliği kurulması ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından ulusal ağ olarak da akademide olmasıyla ivme kazanmıştır. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 2005 yılında önceki dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı rahmetli Hikmet Şahin’in başkanlığında kurulmuş ve Bursa Büyükşehir Yalova, Van, Kadıköy, Afyon, Çankaya, Tepebaşı, Ürgüp, Ordu ve Kırıkkale belediyelerinin de üyesi oldukları ve katılımlarıyla birlikte oluşturulmuştur.Önceki dönemde görev yaptığım Nilüfer Belediyesi Başkanlığı döneminde de üye olduğumuz ve çalışmalarını yakından takip ettiğimiz görev aldığımız o süreçte katkı sağlayan ve aynı zamanda da bu projenin içerisinde yer alan tüm başkanlarımıza ve meclis üyelerimize teşekkürlerimi sunmak istiyorum.” ifadelerini kullandı.
1. Başkan Vekilliği İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban2. Başkan Vekilliği Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir
Karşıkaya Belediyesi Meclis Üyesi Nilüfer Bakoğlu AşıkAkçadağ Belediyesi Meclis Üyesi Yasin Demir
Menteşe Belediyesi Meclis Üyesi Seda UsluGöreme Belediyesi Meclis Üyesi Lütfiye Duman
Toplantıda gerçekleşen oylama sonucunda oy çokluğu ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay başkan olarak seçildi. Tugay: “Başkan seçilmesinin ardından konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Güzel bir geleceği hep beraber kurmayı diliyorum. Bugün burada bizi misafir eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e teşekkür ediyorum. Bu birlik ülkemiz için çok önemli amaçlara sahip bir birlik.Bu amaçlar çervesinde hepimize önemli görevler düşmekte. Hepimiz Türkiye’nin farklı bölgelerinden geldik ama hepimiz yoğun sıcaklık yaşıyoruz. Bu yoğun sıcaklık meclisin gününe denk gelmesiyle bizlere önemli bir mesaj veriyor. Bu birliğin amacı kurmuş olduğumuz kentlerde sağlıklı bir alt yapı kurmak ve bilgilerimizi birbirimizle paylaşarak çalışmalar yapmak. Her geçen yıl daha fazla etkisini hissettiğimiz iklim krizi dünyada herkesin karşılamış olduğu en büyük risk. İklim krizine karşı eylem planlarımız olmalı.Ben bana vermiş olduğunuz onurlu görevi 2 yıl boyunca yaparken sizleri en çok bu konu üzerinden dayanışma içerisinde olmaya çağırıyorum” dedi.
ARA HABERİ
25 Kasım 2024ARA HABERİ
25 Kasım 2024GENEL
25 Kasım 2024GÜNDEM
25 Kasım 2024GÜNDEM
25 Kasım 2024SPOR
25 Kasım 2024SPOR
25 Kasım 2024