Gazeteabc/ Haber: Adiviye ElbaşTMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından BAOB ortak toplantı salonunda ortak paydaşlar ile birlikte ‘Yangın Paneli’ düzenlendi.
Düzenlenen panelde açılış konuşmasını gerçekleştiren Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy: “bedel ödediğimiz günlerden geçiyoruz. Bu bedel bazen doğruyu söyleyenlerin canlarıyla işsizlikle hapisle ve mobingle oluyor. Biz öyle bir gelenekten geliyoruz ki 24. Genel kurulda Teoman Öztürk şunu söyledi bizlerde onun ışığından devam ediyoruz “Yüreğimizdeki insan sevgisi ve yurtseverliği hiç bir zaman işimizden atamayacaklar ve halkımızın hizmetine sunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz.” dedi. Biz de bu yoldan asla vazgeçmeyeceğiz. Burdan da günlerini mapusta geçiren meslektaşlarımıza selamlarımı ileterek tamamlamak istiyorum. Tmmob halkın vicdanı ve mücadelenin önderidir ve bu gücü Mustafa kemal atatürkten alıyor. Sizlerin huzurunda oturumumuza başlıyoruz.” dedi.
BBB itfaiye Dairesi Başkanlığı İtfaiye Yangın Önlem Şube Müdür Vekili Mimar Ali Öztaş: “Böyle olaylar genelde bir facialar sonrasında hatırlanıyor. Türkiye genelinde yangınla ilgili bir tane yönetmelik var binaların ya gından korunmasına yönelik bir yönetmelik bu yönetmelik daha sonra revize oluyor. Vatandalarımızın en çok merak ettiği konulardan biri bu sorunla ki ler tarafındam ortaya çıkıyor. Herhangi bir yangın varsa bundan maddi bir kayıp veya can kaybı varsa bundan yapı sahipleri iş ceren ve işveren sahipleridir. Yapı ruhsat verme yetkili merciiler de bu yönde sorumludurlar ve sigorta şirketlerinde sorumlulukları vardır.
Yapı güvenliği sorumluluğu en çok yapı sahipleri ve yöneticileri ilgilendiren bir sorumluluktur. Bundan yapı sahibi ve yöneticiler sorumludur. İtfaiyenin sorumluluğu özel yapı ve işletmelerde buna bağlı olan kamularda sorumludur.
Mimari kısım genellikle kaçış yolu esas olarak düşünülebilir. Binanın neresinde olursanız olun sokağa kadar gittiğiniz yol kaçış yoku olarak tanımlanabilir. Vatandaşların en çok soru sorduğu ise kaçış merdivenleridir. Yönetmelik ise bunu bazı şartlara bağlıyor. Bina yükseliği 15-50 metreden ise buna merdiven yapabilirsiniz değilse yapamazsınız diyor bize.” Mimar Ali Öztaş sunumunun devamında yönetmeliğe ilişkin bilgiler verirken daire içerisinde yapılabilecek kaçış merdivenlerinde değindi.
Gerçekleştirilen panelde Yangın Risklerinin Azaltılmasına Yönelik Mimari Tasarım sunumunu gerçekleştiren BUÜ, Mimarlık Fakültesi Doç. Dr. Zuhal Şimşek: “Yaşanan yangın felaketlerinden sonra, yüzyıllardır yangın problemiyle karşı karşıyayız. O günden bugüne birçok yerleşim yeri yangınlar sonucu yok oldu ve çok fazla can kaybı yaşandı. Örneğin, Tokyo yangının o dönemde 142 bin kişinin yaşamını yitirdiği fark edildi. Duyarlı kurumlar, o dönemde yangın yönetmeliklerini sürekli yeniledi. Bugün ise şehir yangınlarının önünde bu kadar kayıp yaşamıyorsak, bunun sebebi alınan önlemlerin artmasıdır. Bitişik nizam yapılarda alevlerin ilerlemesini engelleyebilmek adına çeşitli önlemler alıyoruz. Daha fazla kabiliyetli yapılar inşa ediyoruz. Eğer ahşap yapılar yapılıyorsa, aralarında belirli bir mesafe bırakılması gerekiyor. Artık çoğunlukla betonarme yapılar kullanılıyor, ancak yapılarda da dikkat edilmesi gereken noktalar var. Yerleşim yerlerinde alevlerin hızlı bir şekilde yayılmasını engellemek istiyorsak, cephede kullandığımız malzemeler ön plana çıkıyor. Yanmayan ve alevleri iletmeyen malzemeler kullanılmalı.
Alevler sadece cephelerde değil, çatılarda da yayılmaya başlıyor. Bu nedenle çatılarda da yangına dayanıklı malzemeler kullanılması gerekiyor. Yanmayan çatı kaplamaları ve alttaki ahşap konstrüksiyonun korunmasını sağlayacak ısı yalıtım malzemelerinin yangına dayanıklı olarak seçilmesi, risk azaltıcı önlemler arasında yer alıyor. Günümüzde şehir yangınlarının dışına çıkmaya başladık. Ancak bina bazında yaşam kayıplarıyla karşılaşıyoruz. İstatistiklere baktığımızda, en fazla yaşam kayıplarının yüksek yapılarda gerçekleştiği görülüyor. Kullanıcı sayısının fazla olduğu bu yapılar, tahliye ile ilgili sorunlar yaratıyor. Duman kontrolü de önemli bir problem. Yaşam kayıplarının büyük bir bölümü, kaçış yollarının dumanla dolmasından kaynaklanıyor. Bu durumu nasıl kolaylaştırabiliriz? Dumansız bölgeler oluşturmak için senaryolar geliştirmemiz gerekiyor.
Projeye başladığımızda, süzülebilir yapılar devreye girmeye başladı. Yangın yüklerimiz artmaya başladı. Cephelerde kullandığımız yeşil cepheler, alevlerin hızlı bir şekilde komşu binalara yayılmasına etki eden faktörler arasında. Burada, merkezi söndürme sistemlerini binanın cemevinin olduğu noktalarda kullanarak, yangın çıktığı anda müdahale edilmesi gerekiyor. Yüksek binalar inşa ederken, yanmayan malzemelerin kullanılması zorunlu hale geliyor. Bu durum, mimarların tasarım özgürlüğünü kısıtlıyor. Hem özgür bir şekilde yeşil binalar tasarlarken, hem de yangın riskini bertaraf etmek için anında müdahale edebilmek, önlemler arasında yer alıyor.” dedi.
ARA HABERİ
25 Şubat 2025ARA HABERİ
25 Şubat 2025GENEL
25 Şubat 2025GÜNDEM
25 Şubat 2025GÜNDEM
25 Şubat 2025SPOR
25 Şubat 2025SPOR
25 Şubat 2025