DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 3371568-1,01%
İstanbul

PARÇALI AZ BULUTLU

15:25

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Tekirdağ ve Silivri’de 300 milyon metreküp doğal gaz rezervi bulundu!
  • Ara Haberi
  • Genel
  • Tekirdağ ve Silivri’de 300 milyon metreküp doğal gaz rezervi bulundu!

Tekirdağ ve Silivri’de 300 milyon metreküp doğal gaz rezervi bulundu!

ABONE OL
4 Haziran 2024 14:58
Tekirdağ ve Silivri’de 300 milyon metreküp doğal gaz rezervi bulundu!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tekirdağ ve Silivri’de doğal gaz arama çalışmaları büyük bir heyecan yarattı! 4 yeni kuyu sayesinde 3 milyar TL değerinde, 300 milyon metreküp doğal gaz rezervi bulundu. Bu heyecan verici keşif sonrasında, gaz 2 hafta içinde sanayi tesislerine ulaştırılacak. Trakya Havzası Doğalgaz Şirketi (TBNG), Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin desteğiyle hazırladığı 2024 Yılı Yeni Sondaj Programı kapsamında Silivri ve Tekirdağ’da faaliyete geçti ve başarılı sonuçlar elde etti. 10 milyon dolarlık yatırımla açılan 4 yeni kuyuda, ekonomik büyüklüğü 3 milyar TL olan 300 milyon metreküp doğal gaz rezervine ulaşıldı. İlk ateş Silivri’de yakıldı, ardından Tekirdağ’da da hareketlilik başladı. TBNG, Tekirdağ ve Silivri’deki toplam 85 kuyudan günlük 250 bin metreküp doğal gaz çıkarma kapasitesine sahip ve 2024 sondaj programıyla bu üretimi %50 artırmayı hedefliyor. Program tamamlandığında günlük üretimde 125 bin metreküplük bir artış bekleniyor.

Yerli ve milli doğal gazı, yerin 2 bin 800 metre altından çıkararak bulunduğumuz bölgedeki sanayicilere bu hafta ulaştırmaya başlıyoruz

TBNG CEO’su Sinan Furat, yapılan çalışmalar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Furat, “Tekirdağ’da daha önce keşfini gerçekleştirdiğimiz sahada dün gece itibarıyla gaz yakımına başlayarak aslında üretim aşamasına geçtik. Ülkemize kazandırdığımız bu yerli ve milli doğal gazı, yerin 2 bin 800 metre altından çıkararak bulunduğumuz bölgedeki sanayicilere bu hafta ulaştırmaya başlıyoruz” şeklinde konuştu.

İlk kuyumuz Silivri

TBNG’nin CEO’su Sinan Furat, yapılan açıklamalarda şunları ifade etti: “Şu anda Köseilyas Mahallesi’nde bulunuyoruz ve burada şirketimizin gerçekleştirdiği sondaj faaliyetlerini gözlemliyoruz. Bu, 2024 yılı sondaj programımızın dördüncü kuyusu. İlk kuyumuz Silivri oldu, daha sonra 2. ve 3. kuyularımızı Tekirdağ’da tamamlayarak üretime başladık. Köseilyas Mahallemizde günlük 50 bin metreküp üretim hedefliyoruz. Sondajlarımızın sona ermesine yakınız ve ardından test aşamalarına geçip üretime başlayacağız. Ülkemizde enerji alanında son 3 yılda önemli adımlar atıldı. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin destekleriyle yurt dışından aldığımız finansman kaynaklarıyla yer altından çıkardığımız doğal gazı, yerli ve milli kaynaklarla üretime geçirdik. Özellikle enerji arz güvenliğinin önemine dikkat çekmek istiyorum. TPAO’nun Gabar’da petrol ve Karadeniz’de doğal gaz üretimlerine devam etmesi milli gururumuzdur. Biz de özel sektör olarak TPAO’nun izinden giderek ülkemizin enerji potansiyelini artırmayı amaçlıyoruz. Ülkemizin enerji ihtiyacını yerli kaynaklarla karşılamak üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

5. kuyumuz Tekirdağ’da olacak

CEO Furat, açıklamasına şu sözlerle devam etti: “2024 yılında sondaj faaliyetlerimiz hız kesmeden devam edecek, bir sonraki hedefimiz 5. kuyuyu yine Tekirdağ’da açmak olacak. Tekirdağ, uzun bir süredir doğal gaz faaliyetlerinin merkezi konumunda. Şu anda toplamda yaklaşık 85 kuyumuz bulunmakta ve günlük 250 bin metreküp doğal gaz üretiyoruz. Yeni sondaj programıyla ise üretimi %50 artırmayı hedefliyoruz ve bu hedefe her geçen gün daha da yaklaşıyoruz. Devreye aldığımız yeni kuyularla günlük üretimi 250 bin metreküpten %50 artıracağız. Devletimizden ve ilgili bakanlıklardan lisanslar konusunda zaten büyük destek alıyoruz. Yatırım iştahımız oldukça yüksek ve amacımız, ülkemize daha fazla yurt dışından finansman çekerek yerli ve milli doğal gaz üretimini artırmak. Lisanslar konusunda da devletimizin desteğini aldığımızda daha fazla yatırım ve sondaj faaliyetlerine devam edeceğiz. Bu, yıllık 50 milyar dolarlık enerji maliyetimizi, dışarıdan aldığımız enerji ithalatını daha da azaltacak. Ülkemiz özellikle petrolde önemli bir mesafe kat etti ve kendi ihtiyacının %10’unu karşılıyor duruma geldi. Doğal gazda da son 3-4 yılda yerli üretim oranı %1’den %3’e yükseldi ve bu rakamın daha da artacağını öngörüyoruz. Türkiye’nin yerli enerji üretimindeki bu artış, sektör oyuncuları olarak bizleri büyük ölçüde memnun ediyor. İleride bu rakamların daha da yukarı çıkacağına inanıyoruz.”

3 buçuk milyar metreküp gaz ürettik

Şirketin Teknik Müdürü Gürkan Karakaya, şu açıklamalarda bulundu: “2014 yılı başında sondaj faaliyetlerine başladık ve bu son kuyuyla birlikte 4. kuyumuzu tamamlamış olduk. Trakya bölgesi, rezervuar yayılımı ve kalitesi açısından oldukça yüksek bir potansiyele sahip. Özellikle bu yıl kazdığımız kuyulardaki gazlı kuyuları keşfetmemiz, bölgenin bu potansiyeline işaret ediyor. Arama ve üretim faaliyetlerimize devam ediyoruz. Önümüzdeki yıl, bu kuyu da dahil olmak üzere, tamamen Türk mühendislerimizin teknik çalışmalarıyla sondaj faaliyetlerimize başlayacağız. Bu yıl keşfettiğimiz kuyulardan toplamda 300 milyon metreküp yeni rezerv bulduk. Şirket olarak bugüne kadar yaklaşık 3.5 milyar metreküp gaz ürettik. Yeni kuyularımızla birlikte üretimi %50 artırmayı ve bu gazı sanayicilere sunmayı planlıyoruz. Bu kuyuyla birlikte gazı yaktık, testlerimizi gerçekleştirdik ve iki hafta içinde bu bölgede bulduğumuz gazı sanayicilerle buluşturacağız.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r