Antalya’daki gıda denetimlerinde Tarım ve Orman Bakanlığı ekipleri, halk sağlığını tehlikeye atan ürünler ele geçirdi. Yapılan incelemelerde, işletmelerin ürünlerin üzerindeki son tüketim tarihlerini değiştirdiği ortaya çıktı.
Aksu ilçesi Çamköy Mahallesi’nde, A.S. ve B.D. isimli şahıslara kiralanan bir depoda Antalya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü gıda kontrol görevlileri tarafından kapsamlı denetimler yapıldı. Ekiplerin gerçekleştirdiği incelemelerde, son tüketim tarihi geçmiş 65 bin 662 adet gıda ürünü tespit edildi. İthal çikolata, bisküvi, enerji içeceği, dilimli ananas konservesi ve pembe zencefil turşusu gibi ürünlerinde olduğu belirlendi.
Denetimlerde, işletme içerisinde bulunan selülozik tiner kullanılarak ürün ambalajlarındaki eski son tüketim tarihi (S.T.T.) ve tavsiye edilen tüketim tarihi (T.E.T.T.) bilgilerinin Inkjet kodlama makinesiyle değiştirildiği belirlendi. Genellikle 2023 olarak belirtilen tarihler, 2025 olarak yeniden kodlanırken, bu işlem tamamlanan bazı ürünlerin satışa hazır hale getirildiği, birçok ürünün ise silinme aşamasında olduğu ortaya çıktı. Özellikle dilimli ananas konservesi ve pembe zencefil turşusu gibi ithal ürünlerin etiketlerinde, Tarım ve Orman Bakanlığı kayıtlarına göre alkolsüz içecek üretimi yapmak üzere izin almış bir firma tarafından üretildiğine dair bilgiler tespit edildi.Denetimlerde, söz konusu firmanın gıda güvenliği bilgi sisteminde fermente salamura ürünleri ve meyve sebze işleme faaliyeti için kaydının bulunmadığı belirlendi. Ayrıca, ele geçirilen ürünlerin üretim yeri hakkında herhangi bir bilgiye ulaşılamadı. Ekiplerin yaptığı incelemelerde, son tüketim tarihi ve tavsiye edilen tüketim tarihi bilgileri yeniden kodlanan ve kolilenerek satışa hazır hale getirilen ürünlere Rusça etiketlerin yapıştırıldığı tespit edildi.
Yapılan incelemelerde, etiketlerde gerçekleştirilen kodlama işleminin, ürünlerin ihraç edilmesine yönelik bir hile olduğu değerlendirildi. Denetim sırasında birçok ürünün kemirgenler tarafından zarar gördüğü tespit edilirken, ele geçirilen gıda maddeleri güvenli bir şekilde muhafaza altına alındı. Tüketim için uygun olmayan gıdaları piyasaya süren sorumlular hakkında, kamu sağlığına dair suçlar kapsamında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.Ayrıca, Bakanlıkça belirlenen hijyen esaslarına aykırı faaliyet gösteren sorumlulara 5996 sayılı Kanunun 41. maddesinin (a) bendi gereğince 29 bin 234 TL, Bakanlığa kayıt yaptırmadan faaliyet gösteren işletmeye aynı maddenin (c) bendi çerçevesinde 14 bin 595 TL, son tüketim tarihi geçmiş ürünleri satan işletmeye ise aynı maddenin (d) bendi uyarınca yine 14 bin 595 TL para cezası kesildi. Bu denetimler, gıda güvenliği ve halk sağlığının korunması adına büyük bir önem taşıyor.
Kepez ilçesi Altınova/Sinan Mahallesi’nde bir işletmeye ait depoda, il ve ilçe müdürlüğü gıda kontrol görevlileri tarafından gerçekleştirilen denetimlerde, bakanlıktan onaysız tavuk parçalama faaliyetlerinin yapıldığı tespit edildi. Yapılan incelemelerde, hijyen koşullarını sağlamayan depoda 17 ton son tüketim tarihi geçmiş, kokuşmuş ve bozulmuş tavuk, tavuk kıyması ve marka ile parti numarası bulunmayan kemik parçaları ele geçirildi. İşletmede bulunan mekanik kıyma makinesi, parçalama tezgahları ve kıyma tambur makinesi aracılığıyla depolanan çok miktarda tavuk kıyması da ortaya çıktı.Bu durum, son tüketim tarihi geçmiş tavukların tekrar kıyma haline getirilerek piyasaya sürüldüğü yönünde endişelere yol açtı. Bu nedenle, iş yerinde bulunan tüm ürünler imha edildi. Söz konusu işletmeye, 5996 sayılı Kanun kapsamında idari yaptırımlar uygulandı.
ARA HABERİ
27 Kasım 2024ARA HABERİ
27 Kasım 2024GENEL
27 Kasım 2024GÜNDEM
27 Kasım 2024GÜNDEM
27 Kasım 2024SPOR
27 Kasım 2024SPOR
27 Kasım 2024