DOLAR 38,7934 0.04%
EURO 43,6512 0.51%
ALTIN 3.975,510,38
BITCOIN 4021348-0,32%
İstanbul
15°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

SGK’dan erken emeklilik kısıtlaması!

SGK’dan erken emeklilik kısıtlaması!

ABONE OL
2 Mayıs 2025 12:21
SGK’dan erken emeklilik kısıtlaması!
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Reklam
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), fiili hizmet süresi zammı (yıpranma payı) uygulamasında suistimalleri önlemek için önemli bir adım atıyor. Kurum, yalnızca gerçekten riskli iş kollarının bu haktan yararlanabilmesi için yeni bir kısıtlamayı hayata geçiriyor.

Uygun Olmayan Bildirimler SGK’yı Harekete Geçirdi

Milliyet’in haberine göre, Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün denetimlerinde, bazı işyerlerinin tehlikeli iş kapsamına girmeyen meslekleri de sisteme yıpranma payı kapsamında bildirdiği belirlendi. Aşçı, bekçi, çaycı, danışman, hizmetli ve sekreter gibi doğrudan risk taşımayan görevler bu uygulamanın dışına çıkarıldı. SGK, Nisan 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek yeni düzenleme kapsamında bazı meslek kodlarından yapılan bildirimleri çevrimiçi sistem üzerinden otomatik olarak engelleyecek. Yanlış bildirim yapan işverenlere sistem uyarı mesajı gösterecek. Hangi meslek kodlarının kapsam dışı bırakıldığı bilgisine SGK’nın dijital sisteminden ulaşılabilecek.

Şoför ve İtfaiye Şoförü Örneği

Yeni düzenlemede mesleklerin doğrudan riskle ilişkisine dikkat çekiliyor. Örneğin, sıradan şoförlük görevleri kapsam dışı bırakılırken, yangın söndürme hizmetinde görevli itfaiye şoförleri yıpranma payından yararlanmaya devam edebilecek. Amaç, yalnızca fiilen tehlikeli ve yıpratıcı koşullarda çalışanların bu haktan yararlanmasını sağlamak. Böylece hem uygulamada adalet sağlanacak hem de hatalı meslek kodu girişleri yüzünden mağdur olan çalışanların hakkı korunacak.

Kimler Yıpranma Payından Yararlanabilir?

Fiili Hizmet Süresi Zammı (FHSZ), ağır, tehlikeli ya da zor koşullarda çalışan sigortalılara erken emeklilik hakkı tanır. 4/a (SSK) ve 4/c (Emekli Sandığı) kapsamındaki çalışanlar, Kanun’un 40. maddesinde belirtilen işlerde görev yapmaları hâlinde bu haktan faydalanabilir.Başlıca örnek meslek grupları şunlardır:

  • Madencilik (kurşun, kömür, arsenik vb.)
  • Metal döküm ve çelik üretimi
  • Asit ve kimyasal madde üretimi
  • Radyasyonla çalışan personel
  • Polis, jandarma, itfaiye ve arama-kurtarma görevlileri
  • Sağlık personeli (hemşire, eczacı vb.)
  • Bazı öğretmen ve adliye personeli

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r