Tüketiciler Derneği (TÜDER), Türkiye’de kasım ayında gerçekleştirilecek çeşitli isim ve kampanyalarla düzenlenecek online alışveriş günlerinde tüketicilere önemli uyarılarda bulundu. TÜDER Genel Başkanı Levent Küçük, e-ticaret alanındaki indirim sürecinde tüketicilerin bilinçli ve temkinli olmaları gerektiğini vurguladı. Küçük, gerçek indirimli satışların olumlu bir gelişme olduğunu belirtirken, indirimli satış adı altında sahte indirimler sunan işletmelere de dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
TÜDER Genel Başkanı Levent Küçük, tüketicilere ihtiyaçlarına uygun ürünleri satın almaları yönünde tavsiyelerde bulundu. Son yıllarda Türkiye’de internetten alışveriş ve uzaktan satışın giderek arttığını belirten Küçük, e-ticaretin tüketiciler tarafından benimsenmesinin olumlu bir gelişme olduğunu vurguladı. Kasım ayında birçok firmanın indirimli satışlar ve kampanyalar düzenlemeye hazırlandığını hatırlatan Küçük, “Tüketicilerimize en önemli önerimiz, ihtiyaçlarına uygun alışveriş yapmalarıdır. Firmalar bazen satışlarını artırmak amacıyla yanıltıcı reklamlar yapabiliyor. Güvenli e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmak ise bu süreçte en kritik nokta,” dedi. Küçük, indirim dönemlerinde kötü niyetli kişilerin sosyal medya aracılığıyla sahte internet siteleri oluşturarak, aldatıcı görsellerle düşük fiyatlar sunarak dolandırıcılık girişimlerinde bulunduğuna da dikkat çekti.
TÜDER Genel Başkanı Levent Küçük, tüketicilere alışveriş yapacakları internet sitelerini titizlikle araştırmaları gerektiğini hatırlattı. Küçük, “Güvenli internet siteleri seçmeye özen göstersinler ve sosyal medya üzerinden alışveriş yaparken dikkatli olmaları önemli,” şeklinde konuştu. Ayrıca, alışveriş yaptıklarında yasal bir muhatap bulunmaması durumunda sorun yaşayabileceklerine dikkat çeken Küçük, “Eğer elinizde fatura yoksa ve ticaret odası veya vergi dairesine kayıtlı bir satıcıyla muhatap değilseniz, yasal haklarınızı arayamazsınız,” uyarısında bulundu. Bu nedenle, güvenilir bir internet sitesinden alışveriş yapmanın büyük önem taşıdığını vurguladı.
Küçük, tüketicilerin alacakları ürünü birkaç siteden fiyat-ürün bazında karşılaştırması gerektiğine işaret ederek, ürünün orijinal olup olmadığını kontrol etmelerini önerdi. Bu gibi yoğun alışverişin yapıldığı dönemlerde bazı sitelerin orijinal olmayan ürünleri satışa koyduğuna dikkati çeken Küçük, şöyle devam etti: Ayrıca bazı işletmeler yasak olmasına rağmen stoklarında olmayan ürünleri satışa koyuyorlar. Dolayısıyla tüketiciler satın aldıkları ürünün stokta olup olmadığına, kaç adet bulunduğuna lütfen dikkat etsin. Özellikle bu süreçte kargolarda çok yoğunluk yaşanıyor, gecikmeler oluyor, bazen ürünler veya kargo paketleri yıpranmış oluyor. O anlamda mümkünse ürün teslim edildiğinde kargo paketini kargo elemanıyla birlikte açsınlar, kontrol etsinler, aksi bir durumda iade sürecini başlatsınlar. Tüketiciler özellikle internetten yapılan satışlarda hiçbir gerekçe göstermeksizin 14 gün içerisinde cayma hakları bulunduğunu unutmasın.”
TÜDER Genel Başkanı Levent Küçük, tüketicilerin maddi zarar yaşamaları durumunda izlemesi gereken adımları açıkladı. İlk olarak, tüketicilerin firmayla iletişime geçmesi gerektiğini belirten Küçük, “Eğer firma zararınızı karşılamazsa, yaşadığınız olumsuz durumda ikametgahınızın bulunduğu yerin il veya ilçe Tüketici Hakem Heyetine başvurabilirsiniz. 104 bin liraya kadar olan maddi zarar ve uyuşmazlıklar için bu heyetlere başvuru yapılabiliyor,” dedi. Alışverişlerde kullanılan banka ve kredi kartlarının güvenliği üzerine de önemle durdu. Küçük, “Güvenli internet sitelerinden alışveriş yapmak en kritik konudur,” ifadesini kullanarak, “Bu dönemde tüketicilere sanal kart kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Sanal kart, tanımlanmış bir limit dahilinde alışveriş yapmanıza olanak tanır,” diye ekledi. Güvenli ödeme sistemleri kullanmanın da önemini vurgulayan Küçük, kart bilgileri ve şifrelerin kesinlikle paylaşılmaması gerektiğinin altını çizdi. Eğer tüketiciler sahte bir internet sitesiyle karşılaşırsa, derhal emniyet birimlerine başvurup suç duyurusunda bulunmaları gerektiğini belirten Küçük, “Farklı isim ve unvanlara EFT veya havale yapılmamalı. Ürünün alındığı yer ile ödeme yapılan isim uyumlu olmalıdır. Satıcı ile paranın gönderildiği kişinin aynı olması şart,” şeklinde uyardı. Son olarak, “Elimizde mutlaka faturamız olmalı. Bu yoğun dönemde mağdur olmamak için dikkatli olmalarını istiyoruz,” dedi.
ARA HABERİ
31 Ekim 2024ARA HABERİ
31 Ekim 2024GENEL
31 Ekim 2024GÜNDEM
31 Ekim 2024GÜNDEM
31 Ekim 2024SPOR
31 Ekim 2024SPOR
31 Ekim 2024