Honda ve Nissan, elektrikli araç sektöründeki küresel rekabete karşı birleşme görüşmelerine başladıklarını duyurdu. İki Japon otomobil devi, ortak bir holding şirketi altında birleşmek için mutabakat zaptı imzaladıklarını açıkladı. Nissan’ın yüzde 24,5 hissesine sahip olduğu Mitsubishi de anlaşmaya dahil olurken, yeni grubun bir parçası olma kararını ocak ayı sonuna kadar değerlendirecek. Birleşme sürecinin Haziran 2025’te tamamlanması, holding şirketinin ise Ağustos 2026’ya kadar kurulması planlanıyor. Ayrıca, her iki şirketin hisselerinin borsaya kote edilmesi hedefleniyor. Bu adım, Honda ve Nissan’ı dünyanın en büyük üçüncü otomobil üreticisi yapmayı amaçlıyor.
Honda, 2025’te yapılacak birleşme öncesinde, gelecek yıl 1,1 trilyon yen (7 milyar dolar) değerinde hisse geri alımı yapacağını açıkladı. Honda Yönetim Kurulu Başkanı Toshihiro Mibe, düzenlediği basın toplantısında, elektrikli araçlar ve otonom sürüş gibi yeni teknolojilerde rekabet edebilmek için daha büyük bir bütçeye ihtiyaç duyduklarını belirtti. Mibe, Honda ve Nissan’ın birleşmesinin, her iki markayı koruyarak, kaynakları paylaşmayı ve sinerji sağlamayı hedeflediğini vurguladı. Potansiyel birleşme ile şirketlerin, 30 trilyon yenlik (191,4 milyar dolar) satış ve 3 trilyon yen (19 milyar dolar) faaliyet karı hedeflediklerini aktardı. Mibe, her iki şirketin de kendi markalarını koruyarak, ortak holding şirketinin bir parçası olarak devam edeceğini söyledi.
Japonya’nın ikinci ve üçüncü en büyük otomobil üreticileri Honda ve Nissan, Tesla ve Çinli elektrikli araç üreticileri BYD ile rekabette zorlanıyordu. Özellikle Çin ve ABD pazarlarında beklenen satışları gerçekleştiremeyen Nissan, kasım ayında 9 bin kişiyi işten çıkarma ve üretim kapasitesini azaltma kararı almıştı. Honda ve Nissan’ın birleşmesiyle kurulacak yeni şirket, Toyota ve Volkswagen’in ardından dünyanın üçüncü büyük otomobil üreticisi olacak. Bu anlaşma, 2021’de Fiat Chrysler ve PSA’nın birleşerek Stellantis’i oluşturduğu 52 milyar dolarlık birleşmeden sonraki en büyük sektör birleşmesi olacak. Geçen yıl Honda ve Nissan sırasıyla 3,98 milyon ve 3,37 milyon araç satışı yaparken, Toyota 11,23 milyon araçla birinci, Volkswagen ise 9,24 milyon araçla ikinci sırada yer aldı.
Haberler.com stüdyosunda sunucu Abdurrahman Yazıcı’nın konuğu olan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Güran Yumuşak, küresel otomobil üreticilerinin elektrikli araç üretiminde karşılaştığı zorlukları değerlendirdi. Yumuşak, pahalı batarya teknolojileri ve otonom sürüş gibi gelişmiş teknolojilerin gerektirdiği devasa yatırımlar nedeniyle, otomobil üreticilerinin bu maliyetleri karşılamakta giderek daha fazla zorlandığını vurguladı. Özellikle Avrupalı otomotiv şirketlerinin Çinli firmalar karşısında büyük bir dezavantaja sahip olduğunu belirten Yumuşak, “Avrupa’nın mevcut koşullar altında Çin ile rekabet edebilmesi çok mümkün değil. Çin, üretim ve maliyet avantajına sahip” ifadelerini kullandı.
ARA HABERİ
23 Aralık 2024ARA HABERİ
23 Aralık 2024GENEL
23 Aralık 2024GÜNDEM
23 Aralık 2024GÜNDEM
23 Aralık 2024SPOR
23 Aralık 2024SPOR
23 Aralık 2024