DOLAR 34,4247 0.26%
EURO 36,4229 0.5%
ALTIN 2.836,970,11
BITCOIN 3073001-2,07%
İstanbul
12°

PARÇALI BULUTLU

15:29

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Noterlik Kanunu’nda Yeni Düzenlemeler

Noterlik Kanunu’nda Yeni Düzenlemeler

ABONE OL
15 Kasım 2024 11:02
Noterlik Kanunu’nda Yeni Düzenlemeler
0

BEĞENDİM

ABONE OL
TBMM Genel Kurulunda kabul edilen *Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi* önemli değişiklikler getiriyor. Yeni düzenlemeye göre, avukatlık stajına engel teşkil etmeyen herhangi bir işte sigortalı olarak çalışılabilecek. Ayrıca, adli ve idari yargı hakim ve savcı adayları ile mevcut hakim ve savcılar dışında, kamu kurum ve kuruluşlarında görevli kişiler de görev yerleri değişmeden mahkemelerde avukatlık stajı yapabilecek. Ancak bu staj süresi, aylıksız ya da ücretsiz izinli olarak gerçekleştirilebilecek.

Kanun Yasalaştı

Yeni kabul edilen kanunla noterlik hizmetlerinde önemli düzenlemeler yapıldı. Artık noterlerin tatil günleri ve çalışma saatlerine ilişkin usul ve esaslar belirleniyor. Noterlik Ücret Tarifesi, her yıl mart yerine ocak ayında düzenlenecek. Ayrıca, noterlik işlemleri için ödenmesi gereken vergi, harç ve diğer giderler, nakit veya banka/kredi kartı ile tahsil edilebilecek. Noterler, bir önceki aya ait beyannamelerini her ayın ilk beş iş günü içinde hazırlayarak ilgili dairelere iletecek. Ayrıca, araç sicil ve tescil bilgileri, Karayolları Trafik Kanunu kapsamında kişi ve kurumlarla paylaşıldığında, her sorgu için Türkiye Noterler Birliği 2 TL işlem katılım payı alacak. Son olarak, el yazısıyla imzalanan noterlik işlemleri, güvenli elektronik imza ile Türkiye Noterler Birliği’nin bilişim sistemine kaydedilecek.

Boşanma Davası Açma Süresi 3 Yıldan 1 Yıla İndi

Türk Medeni Kanunu’nda yapılan değişiklikle, ad değişikliği durumunda kişinin nüfus siciline kaydı yapılacak ve bu durum Basın İlan Kurumu’nun ilan portalında duyurulacak. Ayrıca, boşanma davası reddedilen ve ortak hayatı yeniden kuramayan çiftlerin, yeniden dava açabilmesi için gereken süre 3 yıldan 1 yıla indirildi. Devlet üniversitelerine, Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) kurma yetkisi verildi. Öte yandan, etki ajanlığına ilişkin düzenleme ise tekliften çıkarıldı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan açıklama

“Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Kanun Teklifinde; Hukuki işlem güvenliğinin sağlanmasında ve hukuki uyuşmazlıkların önlenmesinde önemli bir görev ifa eden noterlerimizin etkinliğini artıran, Kişisel verilerin daha etkin korunmasına hizmet eden, Çocukların üstün yararını gözeten, Savunma hakkını güçlendiren önemli düzenlemeler yer almaktadır. Kanun teklifinin yasalaşması sürecinde emeği olan ve destek veren tüm milletvekillerimize teşekkür ediyorum.” 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r