Geçen hafta NATO Zirvesi sonrası düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Esed’e iki hafta önce ‘Ya ülkeme gel veya üçüncü bir ülkede bu görüşmeyi yapalım’ çağrısında bulundum. Bu konuda Dışişleri Bakanımı görevlendirdim. O da muhataplarıyla temas kurarak, bu anlaşmazlığı aşmayı ve yeni bir süreci başlatmayı umuyoruz” şeklinde konuştu.
Dün yapılan açıklamada Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyon barışa odaklanıyor. Suriye uzun süredir devam eden bir sorun. Diyalog kanallarını açık tutmak istiyoruz” şeklinde konuştu.Suriye Dışişleri Bakanlığı ise yayınladığı açıklamada normalleşme için Türk askerinin Suriye’nin kuzeyinden çekilmesi şartını yinelemişti.
Jerusalem Post gazetesinin Orta Doğu editörü Seth J. Frantzman’ın analizine göre, Ankara ve Şam arasındaki bu yakınlaşma adımları İsrail yönetimini oldukça rahatsız etmiş durumda. İsrail’in önde gelen gazetelerinden Jerusalem Post, Türkiye ve Suriye arasındaki yakınlaşmanın “İsrail’e karşı cepheyi güçlendireceği” yorumunda bulundu. Gazetenin analizinde, İki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden kurulmasının bölgede önemli değişikliklere neden olabileceği belirtildi. Türkiye’nin son zamanlarda Rusya ve İran ile yakınlaştığını ve Batı’ya karşı olan retoriğini artırdığını iddia eden gazete, Ankara’nın Şam ile yakınlaşmasının Batı ve İsrail’e karşı düşman ülkeler ittifakını güçlendireceğini öne sürdü. Jerusalem Post ayrıca, İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz’ın, Erdoğan’ın “İsrail’in NATO ile ilişkisine son vermesi kabul edilemez” sözlerine verdiği tepkiyi de analizde ele aldı. Katz, “Hamas ve İran’ın şeytan eksenini destekleyen Türkiye gibi bir ülke NATO üyesi olmamalıdır” şeklinde açıklama yaptı.
ARA HABERİ
31 Ekim 2024ARA HABERİ
31 Ekim 2024GENEL
31 Ekim 2024GÜNDEM
31 Ekim 2024GÜNDEM
31 Ekim 2024SPOR
31 Ekim 2024SPOR
31 Ekim 2024