DOLAR 40,5475 -0.02%
EURO 47,2845 -0.89%
ALTIN 4.349,14-0,06
BITCOIN 48169240,56%
İstanbul
31°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’!

Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’!

ABONE OL
16 Haziran 2025 16:06
Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kalp hasarına benzer olaylarle ortaya çıkan bu durum, çok sayıda duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak belirtilerini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, “Ani üzüntü, korku, büyük bir travma veya travmatik bir olay, bu sendromun tetikleyicisi olabilir. Aşk acısı ve yas kırık kalp sendromunun meydana gelmesinde etkili olabilecek tetikleyicilerdendir.” dedi. Bu sendromun genellikle kalıcı hasar bırakmadığını ancak bazı hastalarda ciddi şiddete yol açabileceğini aktaran Aydın, aşırı duygusal, empatik ve stresin başlamasının zayıf bireylerde riskin daha yüksek olduğunu vurguladı.Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklendiği ve kalp krizine benzer durumlar ile ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Stres hormonlarının kalp kasına olan etkileri kırık kalp ameliyatına neden oluyor!

 Kırık kalp sendromunun, yoğun stres, ani üzüntü veya aşırı duygusal travma sonucunda ortaya çıkan parasal olarak zayıflamasıyla ortaya çıkan bir durum olduğunu aktaran Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, “Genellikle sevilen birinin kaybı, iş ile ilgili problemler, büyük korkular veya beklenmedik olaylarda meydana gelen olaylar tetikleyici olabilir.” dedi.Yapısal kalp krizine benzer gösterse de, ortaya çıkma durumları arasında farklar olduğunu vurgulayan Aydın, “Kalp krizi damar ve kalp damarının durumları ile birlikte bulunur. Yani doğrudan kalpte ortaya çıkan organik problemlerle gösterilebilir. Kırık kalp krizine benzer stres hormonlarının kalp kasına olan etkilerden dolayı ortaya çıkar. Göğüs ağrısı, baş ağrısı, nefes darlığı, kriz, halsizlik ve sersemlik gibi görür. Kırık kalp olan biten testlerde damar gösterisi gibi problemler görülür. olası durumlar ortaya çıkar.” açıklamasını yaptı. 

Üzüntü, korku, kayıp veya travmatik olaylar tetikleyebiliyor!

 Çoğu destekli, uygun tedaviyle birkaç hafta içinde tamamen iyileşebildiği ve kalpte kalıcı bir hasar kalmadığını belirten Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, “Ancak bazı dolaşım, kalp kasının toparlanması daha uzun cerrahi ve tekrar de olsa kalp ameliyatı gibi tedaviye yol açabilir. Özellikle önce daha kalp hastalığı olan veya tekrarlayan ataklar hayatta kalan, kalp pompalama gücü olarak azalabilir.” dedi.Bu nedenle stres yönetimi ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemenin, kırık kalp ameliyatının tekrarlamasını önlemenin önemli olduğuna dikkat çeken Aydın, şunları söyledi:Ani ve yoğun duygusal stres, vücutta yüksek miktarda, başta adrenalin olmak üzere, stres hormonu. Bu hormonlar, kalp kası anormal bir şekilde kas yapılmasına ve dolayısıyla kalp işleyişine yol açabilir. acısı ve ya bu durumun ortaya çıkmasında etkili olabilecek tetikleyicilerdendir.”

Duygusal hassasiyet riski artırıyor!

 Kişinin kırık kalp ameliyatının etkili bir şekilde uygulanabildiğine değinen Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, “Araştırmalar, daha duyarlı, aşırı empatik, stresle başa çıkma zayıf olan ya da aşırı duygusal sakatlık bu hastalığın iyileşme riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor.” dedi.Duygusal olarak daha hassas hale getirilebilecek, stresli olayları daha yoğun hissedebileceği ve bu durum kalp üzerinde büyük bir baskı yaratabileceğine işaret eden Aydın, “Kişilik paranın yanı sıra, kalıcı olarak yaşananlar, stresle başa çıkma biçimleri ve sosyal düzeydeki destek de risk performansıi olabilir. şeklinde konuştu. 

Stres yönetimi Kırık kalp ameliyatı ile çıkmak için önemli bir adım!

 Kırık Kalp Hastanesi’nde yaşayan bir kişinin, öncelikle duygusal ve psikolojik açıdan iyileşmesi ile sonuçlanan Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, “Bu kişiler için, duygusal travmanın iyileşmesi kadar, psikolojik destek de önemlidir.” dedi.Öncelikle kişinin yaşadığı duygusal acıyı vurguluyor ve onların empatisini gösteren Aydın, sözlerini şöyle tamamladı:”Kişinin stresle başa çıkma yeteneğinin arttırılması, derin nefes almayı öğretme gibi rahatlama olanakları sunmak faydalı olabilir. Ayrıca, destek hizmetleri veya terapi seansları gibi profesyonel yardım seçenekleri, kişinin duygusal iyileşme sürecini hızlandırabilir. Kırık kalp tedavisinin tekrarını durdurmak için, stres yönetimi ve duygusal sorunlar yollar hakkında yardım yapmak da bir terapi seansıdır, iyileşme sürecinden büyük bir tedavi farkı.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r