Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Giresun’da düzenlenen Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı ile Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye’nin enerji stratejisine ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Bayraktar, çok yönlü ve katmanlı bir arama-üretim süreci yürüttüklerini belirtti.
Bayraktar, Türkiye’nin yurt içi petrol üretiminin 130 bin varilin üzerine çıktığını vurgulayarak, “Gabar’da günlük 80 bin varillik üretime ulaştık. Sakarya Gaz Sahası’nda ise birinci faz tamamlandı. Şu an günlük 9,5 milyon metreküplük üretim yapılıyor. İkinci fazla birlikte bu rakamı iki katına çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
Bakan, yeni sahalardaki çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Diyarbakır’da petrol, Trakya’da ise doğalgaz potansiyeli taşıyan alanlarda arama programı hazırlıyoruz. Türkiye Petrolleri’nin ABD’de yaptığı anlaşma ile Diyarbakır’daki dört sahada konvansiyonel olmayan üretim için ortaklık kuruldu. 2025’te sondajlara başlanacak” ifadelerini kullandı.
Bayraktar, Türkiye’nin yalnızca kendi topraklarında değil, yurt dışında da aktif enerji aramacılığı yürüteceğini söyledi. Azerbaycan ve Hazar bölgesinde iki yeni offshore saha ile ilgilendiklerini belirten Bayraktar, Irak’ın kuzeyi ve güneyinde de sahalarla ilgilendiklerini, Rusya’daki mevcut faaliyetleri artırmayı hedeflediklerini aktardı.
Türkiye Petrolleri’nin Somali ile imzaladığı yeni anlaşmayla bu ülkede kara ve denizde altı blokta arama yapılacak. Somali açıklarında sismik veri toplama çalışmaları mayıs sonunda tamamlanacak. Bayraktar ayrıca, Pakistan açık denizlerinde bir arama anlaşmasına imza atıldığını, bu ülkelerdeki işbirliklerinin Türkiye’nin offshore kapasitesinden etkilendiğini ifade etti.
Enerji işbirlikleri Avrupa’da da genişliyor. Türkiye Petrolleri’nin Bulgaristan açıklarında bir blokta yabancı ortakla anlaşma imzalayacağını belirten Bayraktar, Macaristan’ın MOL şirketiyle de stratejik ortaklık kurulduğunu duyurdu. Türkmenistan’dan ise 1 Mart itibarıyla doğalgaz alımına başlandığını, bu ülkede yeni saha çalışmaları yapıldığını kaydetti.
Enerji ithalatını azaltmaya yönelik çalışmalara da değinen Bayraktar, “Hem üretimi artırarak hem de kaynak çeşitliliği sağlayarak ithalatı azaltmak istiyoruz. Özellikle LNG alanında daha uygun maliyetlerle tedarik sağlayabileceğimiz ülkelerle yeni işbirliklerine açığız” açıklamasında bulundu.
ARA HABERİ
21 Nisan 2025ARA HABERİ
21 Nisan 2025GENEL
21 Nisan 2025GÜNDEM
21 Nisan 2025GÜNDEM
21 Nisan 2025SPOR
21 Nisan 2025SPOR
21 Nisan 2025