DOLAR 35,5638 0.38%
EURO 36,7105 0.26%
ALTIN 3.102,420,31
BITCOIN 37056956,79%
İstanbul

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gıda Güvenliği İçin Yeni Önlemler

Gıda Güvenliği İçin Yeni Önlemler

ABONE OL
2 Ekim 2024 10:39
Gıda Güvenliği İçin Yeni Önlemler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Taklit, tağşiş ve hileli ürünler konusunda tüketicileri bilgilendirmek amacıyla önemli bir uygulama hayata geçirildi. Bugünden itibaren, sağlığı tehlikeye atan firmalar ve ürünler kamuoyuyla paylaşılmaya başlandı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yeni sistemle ilgili yaptığı açıklamada, “Taklit ve tağşiş yapılan gıdalar, güvenilirgida.tarimorman.gov.tr adresinde gıda kamuoyu duyurusu sekmesi altında anlık olarak yayınlanacak. Uzun bürokratik süreçler yerine, sonuçlar daha hızlı bir şekilde sisteme girecek,” dedi. Vatandaşlar, bu kategorilere giren ürünlerin duyuru tarihi, firma adı, marka, ürün adı, uygunsuzluk ve parti/seri numarası bilgilerine kolayca ulaşabilecek.

Biz bu ürünleri piyasadan toplatıyoruz ve imha ediyoruz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kişilerin sağlığını tehlikeye atan ürünlere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Tekstil boyasının gıdada kullanılmasının tehlikeli bir örnek olduğunu belirten Yumaklı, bu tür ürünlerin tespit edilmesi durumunda piyasadan toplatılıp imha edildiğini vurguladı. Bu fiillerin mevzuatta suç olarak tanımlandığını ifade eden Yumaklı, “Bu işletmeler hakkında, kendi yaptırımlarımıza ek olarak Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunuyoruz,” dedi. Taklit ve tağşiş ürünlerine örnek olarak, farklı yağların zeytinyağı olarak satılması ve peynire margarin eklenmesi gibi durumları gösteren Yumaklı, bu ürünlerin de toplatılacağını belirtti. İlk iki tespitte ağır para cezaları uygulanırken, üçüncü tespitte de yine Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulacağını açıkladı.

771 milyon lira idari para cezası kesildi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gıda işletmelerinin hijyen, etiket bilgileri, ısı gereklilikleri, izlenebilirlik kayıtları ve ilgili dokümanların kontrollerini sağlamak için resmi denetimlerin sürdüğünü açıkladı. Denetim sonuçlarına göre, geçen yıl 1.3 milyon denetim gerçekleştirilirken, bu yıl itibarıyla 940 bin denetimde 16 bin uygunsuzluk tespit edildi ve 771 milyon lira idari para cezası kesildi. Ayrıca, 368 işletme hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Yumaklı, yıl sonuna kadar toplam 1.5 milyon denetim yapılmasının planlandığını belirterek, uygunsuzluk tespit edilen işletmelere karşı çeşitli idari yaptırımlar uygulandığını vurguladı. Hijyen kurallarına uymayan gıda işletmelerinin faaliyetlerinin durdurulabileceğini ve uygunsuz ürünlerin piyasadan toplatılıp imha edileceğini ifade etti. Tüketiciyi yanıltmayı önlemek amacıyla yapılan çalışmalardan da bahseden Yumaklı, hasattan tüketime kadar her aşamada sorumluluklarını yerine getirdiklerini belirtti. Özellikle, nar ekşisi sosu ve limon sosu gibi yanıltıcı ürünlerin üretimini yasakladıklarını söyledi. Ayrıca, bal analizlerinde NMR teknolojisinin kullanılmaya başlanmasının, taklit ve tağşiş tespitinde önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Gıda denetimleri başlatıldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gıda güvenliği konusundaki yeni düzenlemeleri açıkladı. Takviye edici gıdalarda probiyotik mikroorganizmalar için ilave kriterler belirlediklerini belirten Yumaklı, yoğunlaştırılmış sektörel gıda denetimlerine geçildiğini vurguladı. Bakan Yumaklı, hazırlanan Beslenme Beyanları Kılavuzu ile şeker ilavesiz beyanların yanıltıcı olmasının önüne geçildiğini ifade etti. Aromalı gıdalarda yanıltıcı meyve ve sebze görsellerinin kullanılmasının yasaklandığını, karıştırılabilecek gıdalarda ise “tadında”, “lezzeti” gibi ifadelerin yer almayacağını söyledi. Örneğin, tereyağı aromalı margarinde “tereyağı tadında” ifadesinin kullanılamayacağı belirtildi. Gıdanın adı ve net miktarının, tüketicinin ilk bakışta görebileceği şekilde yazılacağını ifade eden Yumaklı, alkol, şeker veya tatlandırıcı içeren ürünlerde bu bilgilerin belirgin bir şekilde vurgulanacağını kaydetti. Tüketicilerin de süreçte duyarlı olması gerektiğine dikkat çeken Yumaklı, “En iyi denetçi, tüketicinin kendisidir,” dedi. Tüketicileri güvenilir gıda konusunda bilinçlendirmek istediklerini belirten Yumaklı, firmalara da “Kendi süreçlerinizi kontrol edin” çağrısında bulundu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r