İsrail’in Gazze Şeridi’nde sürdürdüğü askeri operasyonların yol açtığı insani kriz giderek büyürken, açlığa bağlı ölümler artıyor. Filistin Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, sadece son 24 saatte 10 Filistinli açlık nedeniyle yaşamını yitirdi. Açlıktan ölen çocuk sayısı ise 80’e ulaştı. Birleşmiş Milletler, Gazze’de gıda yardımına ulaşmaya çalışan en az bin Filistinlinin İsrail güçleri tarafından öldürüldüğünü açıkladı. Bu yardımlar, ABD ve İsrail destekli olduğu ifade edilen “Gazze İnsani Yardım Vakfı” adlı kuruluş tarafından dağıtılıyordu.
Aralarında Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Save The Children ve Oxfam’ın da bulunduğu 111 yardım kuruluşu, bugün yaptıkları ortak açıklamayla Gazze’de kitlesel açlık ölümlerinin arttığına dikkat çekti. Açıklama, ABD’nin Orta Doğu özel elçisi Steve Witkoff’un, ateşkes ve insani yardım koridoru görüşmeleri için Roma’ya gitmesinden hemen önce yapıldı.Yayımlanan bildiride, “Meslektaşlarımız ve hizmet ettiğimiz insanlar giderek zayıflıyor” ifadesine yer verilirken, tüm kara geçişlerinin açılması ve BM öncülüğünde serbest bir insani yardım akışı sağlanması çağrısında bulunuldu.
Aynı bildiride dikkat çeken bir diğer unsur, Gazze’ye yakın bölgelerdeki depolarda tonlarca yardım malzemesinin bulunmasına rağmen, bu malzemelere erişimin engellendiği vurgulandı. Depoların hemen açlık krizinin yaşandığı bölgelerin dışında yer aldığı, ancak yardım dağıtımının engellendiği belirtildi.Açıklamada, “Filistinliler umut ile hayal kırıklığı arasında sıkışmış durumda. Uyandıklarında koşulların daha da kötüleştiğini görüyorlar. Bu yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda psikolojik bir işkence” denildi. Yardım kuruluşları, insani yardım sisteminin “sahte vaatlerle” işlemesinin mümkün olmadığını ifade etti.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’deki durumun son yıllarda benzeri görülmemiş ölçüde korkunç olduğunu söyledi. Guterres, tüm BM üyelerine uluslararası hukuka ve çok taraflı çözümlere bağlı kalma çağrısında bulundu.
BM’ye bağlı UNRWA (Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı), Gazze’ye uygulanan ablukanın personel dahil pek çok kişinin ciddi açlık ve tükenmişlik yaşamasına yol açtığını açıkladı. Filistin Kızılayı sözcüsü Nebal Farsakh ise bölgenin “eşi görülmemiş bir insani felaketle” karşı karşıya olduğunu belirtti.Farsakh, sosyal medyada yayınlanan bir videoda, “Dört aydan uzun süredir tüm geçişler kapalı. Gazze’ye ne gıda, ne temiz su, ne de ilaç girebiliyor. Bu, insanların kelimenin tam anlamıyla açlıktan öldüğü bir felakete dönüştü” dedi.
Fransa merkezli haber ajansı AFP, İsrail’e çağrıda bulunarak, Gazze’deki gazetecilerinin tahliyesine izin verilmesini talep etti. Ajans, gazetecilerin bölgede “korkunç” ve “dayanılmaz” koşullar altında çalıştığını, yaşamlarının tehdit altında olduğunu vurguladı.AFP açıklamasında, “Aylar boyunca yaşam koşullarının dramatik şekilde kötüleşmesini çaresizce izledik. Mesleklerine bağlılıklarına rağmen, durum artık sürdürülemez hale geldi” ifadelerine yer verdi.
BM Genel Sekreteri Guterres’in New York’taki resmi konutu önünde toplanan bir grup, Gazze’deki açlık krizine dikkat çekmek amacıyla protesto gösterisi düzenledi. Göstericiler, BM’yi somut adımlar atmaya çağırarak, Gazze’ye engelsiz ve yeterli yardım ulaştırılması gerektiğini vurguladı.Grup adına yapılan açıklamada, “BM’nin görevi sivilleri korumaktır. Guterres’in, Gazze’deki kıtlığı durdurmak için yetkisini kullanmaması kabul edilemez” denildi.
Filistin Sağlık Bakanlığı’na göre, 7 Ekim 2023’ten bu yana süren İsrail operasyonları sonucu Gazze Şeridi’nde en az 59 bin 106 Filistinli yaşamını yitirdi.
ARA HABERİ
24 Temmuz 2025ARA HABERİ
24 Temmuz 2025GENEL
24 Temmuz 2025GÜNDEM
24 Temmuz 2025GÜNDEM
24 Temmuz 2025SPOR
24 Temmuz 2025SPOR
24 Temmuz 2025