Fusilli Koordinatörü Julia Pinedo Gil (CARTIF – Spain): “Burada kendi gücümüzü gösteriyoruz. Bu zorlu durumu insanlara anlatmak için çabalıyoruz. Burada yürüttüğümüz proje 4 yıllık bir proje. Her birimizin sayesinde gıda sistemimizi dönüşüme uğratıyoruz. Nilüfer sadece bir şehir değil aynı zamanda Osmanlı geleneklerini içinde bulunduran çağdaş bir yaşama sahip. Bu şehri gezip deneyimlemediyseniz size tavsiyem buradaki kültürle bir araya gelmesinizi öneriyorum. Elimizdeki kaynakları kullanarak somut adımlar atarak güzel işler başardık. Onlarca şehirleri bir araya getirerek dönüştürümsel sonuçlar elde ettik. Bizim görevimiz başından beri çok açıktı. Avrupadaki gıda sistemini dönüştürmek ve sürdürülebilir hale getirmekti. Yerel olarak çalışmalar geliştirdik. Gıda sistemi için 5 alanda çalışmalar geliştirdik. Bu çalışmalar sonucunda güzel dönüm noktalarına eşlik ettik. 5 alanda gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda 300 den fazla eylem gerçekleştirdik. Şehirlerimizden 8 tanesi yeni bir gıda konseyi oluşturdu. Aynı zamanda komiteden oluşan kentsel gıda paktını oluşturma fırsatını yakaladık.” ifadelerini kullandı.
Gerçekleşen konferansta Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir: “Nilüfer Belediyesi olarak gıda sistemimizi iyileştirmek için birçok alanda çalışmalar yapıyoruz. Tarımsal ürünlerin sağlıklı ve iyi tarım koşullarında üretilmesini teşvik ediyoruz. Üreticilerin ürünlerinin tarlada kalmaması ve çiftçilerin emeğinin karşılığını alması için çaba sarf ediyoruz. Ayrıca, Hasan Ağagül Gıda Merkezimiz ile geçen hafta açılışını yaptığımız tıbbi aromatik bitki işleme tesisimizi yerel üreticilerin hizmetine sunduk. Tüketicilerin bilinçlenmesi ve çocukların erken yaşta tarımla buluşmasını çok önemsiyoruz. Bu amaçla, çocuklarımıza iyi tarım uygulamalarını tanıtmak için yaz kampları ve eğitimler düzenliyoruz. Okullarda hayata geçirdiğimiz yükseltilmiş yataklar ve mahalle borsaları ile çocukları tarımla buluşturuyoruz. Yediden yetmiş yediye herkesin sağlıklı gıda konusunda bilinçlenmesi için çabalıyoruz. Üreticilerin en az girdi maliyetiyle en yüksek verimi elde etmelerini teşvik ediyoruz. Tarımsal analiz laboratuvarımızı ve Nilüfer’in arazi kullanım haritaları projelerimizi halkın hizmetine sunduk. Gıda adaletsizliğinin önüne geçmek istiyoruz. Halkımızın ekonomik durumu göz önünde bulundurulduğunda, herkesin sağlıklı gıdaya erişimi oldukça zor. Bu noktada büyük bir sorumluluk düşüyor bize.
İhtiyaç sahibi ailelere her gün iki öğün yemek desteği sağlıyoruz. İhtiyaç sahipleri, aş evlerimize gelerek ücretsiz yemek yiyebiliyorlar. Ayrıca, üniversite öğrencilerine iki ayrı noktada sabahları çorba ikramında bulunuyoruz. Uygun fiyatlı sağlıklı yemek hizmeti sunan kent lokantalarımız ve kafemiz yakın zamanda hizmete girdi. İhtiyaç sahibi ailelere erzak desteğimiz de mevcut. Bazı ailelere halk kart veriyoruz; bu kartlarla gıda alışverişlerini yapabiliyorlar. Bütün bu desteklerin tek amacı, eşitsizlikleri azaltmaktır. Destek verdiğimiz gönüllü hareket ile gıda bankacılığını Nilüfer’de yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Gıda politikası kapsamında paydaşlarımızı sürece dahil ediyoruz. Nilüfer Kentsel Gıda Politikası çalıştayını gerçekleştirdik. Geçen ay da tarımsal kalkınma ve kooperatifçilik üzerine geniş katılımlı bir çalıştay düzenledik. Ayrıca, şehir içinde daimi olarak veri toplayabileceğimiz bir anket modülünü yakın zamanda hayata geçireceğiz. Bu platform üzerinden gıda sistemimizin tüm paydaşları için veriler toplayacağız.
Nilüfer Belediyesi olarak, Milano Kentsel Gıda Politikası’na imza atan şehirler arasında yer alıyoruz. Bu sayede politikamızı yan politikalarla desteklemiş olacağız. Tarımı kent merkezinde yaygınlaştırmak için çalışıyoruz; mahalle bostanları ve okul bahçeleri bunun en güzel örnekleridir. Şehir içindeki mahalle bostanları aracılığıyla vatandaşlarımızın tarımla tanışmasını sağlıyoruz. Ayrıca, kent merkezinde yaşayanların balkonlarında veya teraslarında küçük alanlarda bile ürün yetiştirmeleri için her yıl yaklaşık 500.000 sebze fidesini ücretsiz dağıtıyoruz. Tohum takas şenlikleri düzenleyerek yerel tohumların yaygınlaşmasını sağlıyoruz. Yerel ürün festivallerimiz ile ürünlerimizi tanıtıyor ve kültürümüzü tariflerle yaşatıyoruz. Coğrafi işaretli ürünlerimizin üretimini desteklemek için var gücümüzle çalışıyoruz. Tüm bunları yaparken, organik atıklardan ve budama atıklarından kompost elde etmeyi planlıyoruz. Ayrıca, üniversite kantinlerinden çay ve kahve posalarını toplamak için de işbirlikleri gerçekleştirdik.” ifadelerini kullandı.
ARA HABERİ
19 Kasım 2024ARA HABERİ
19 Kasım 2024GENEL
19 Kasım 2024GÜNDEM
19 Kasım 2024GÜNDEM
19 Kasım 2024SPOR
19 Kasım 2024SPOR
19 Kasım 2024