Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılı ilk çeyreğine ait kredi eğilimlerini ve banka kredileriyle ilgili önemli değerlendirmeleri içeren Banka Kredileri Eğilim Anketi’ni yayımladı. Konut ve taşıt kredilerinin yanı sıra işletme kredilerine dair veriler, kamuoyuyla paylaşıldı. Ankette, konut ve taşıt kredilerine uygulanan standartlarda gevşemenin zayıflayarak devam ettiği belirtilirken, bankaların bu alandaki beklentilerine de yer verildi.
2025 yılının ilk çeyreğinde, bankaların işletmelere kullandırdıkları kredilere uyguladıkları standartlarda bir miktar gevşeme olduğu gözlendi. Ancak, büyük işletmelere ve yabancı para cinsinden verilen kredilere uygulanan standartlarda sıkılaşma eğilimi başladı. Diğer işletme kredilerinde ise gevşeme süreci devam etti. Bankaların 2025 yılının ikinci çeyreği için beklentisi, işletme kredilerindeki gevşemenin süreceği yönünde.
Konut ve taşıt kredilerine uygulanan standartlardaki gevşemenin, 2025 yılı ilk çeyreğinde zayıflayarak devam ettiği belirtildi. Diğer bireysel kredi türlerinde ise gevşemenin başladığı gözlendi. Bankaların 2025 yılı ikinci çeyreği için beklentisi, konut ve taşıt kredilerindeki gevşemenin zayıf bir şekilde devam edeceği yönünde. Ayrıca, diğer bireysel kredi türlerinde bir miktar sıkılaşma olacağı öngörülüyor.
2025 yılının ilk çeyreğinde, işletmelere verilen kredilere olan talep artmaya devam etti. Tüm işletme kredi türlerinde talep artışının sürdüğü gözlendi. Bankaların ikinci çeyrek için beklentisi, işletme kredilerine olan talepteki artışın güçlenerek devam etmesi yönünde.Konut kredisi talebindeki azalış yerini artışa bırakırken, taşıt kredisi talebindeki artış ise azalmaya başladı. Diğer bireysel kredi türlerindeki talep artışı ise devam etti. Bankaların 2025 yılı ikinci çeyreği için beklentisi, konut ve diğer bireysel kredilere olan talepteki artışın güçlenmesi, taşıt kredi talebindeki azalışın ise zayıflayarak devam etmesidir.
Bankaların fon sağlama imkanlarının gelişimi incelendiğinde, 2025 yılı ilk çeyreğinde yurt içi ve yurt dışı fonlama koşullarındaki gevşemenin devam ettiği görülmüştür. Bu eğilimin, 2025 yılı ikinci çeyreğinde de devam etmesi beklenmektedir.
ARA HABERİ
18 Nisan 2025ARA HABERİ
18 Nisan 2025GENEL
18 Nisan 2025GÜNDEM
18 Nisan 2025GÜNDEM
18 Nisan 2025SPOR
18 Nisan 2025SPOR
18 Nisan 2025