Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulan yeni bir kanun teklifiyle, en düşük emekli aylığının ve emeklilere yılda iki kez verilen bayram ikramiyelerinin, aylık net asgari ücret tutarına yükseltilmesi hedefleniyor. “5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, Yeni Yol Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan tarafından hazırlanarak TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Teklifin temel amacı, emeklilerin enflasyon karşısında yaşadığı alım gücü kaybını telafi etmek.
Kanun teklifinin gerekçesinde, emekli aylıkları ile bayram ikramiyelerinin ekonomik dalgalanmalardan etkilenmemesi için en az asgari ücret seviyesinde olması gerektiği vurgulandı. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı verilerine atıf yapılarak, 2002 yılında ortalama işçi emekli maaşının asgari ücretin %50 üzerinde olduğu, 2024 yılında ise bu oranın %58,8 gerisine düştüğü ifade edildi.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yaşlılık aylığını, çalışma gücünün azalması sonucu oluşan gelir kaybını karşılamaya yönelik bir destek olarak tanımladığı hatırlatılan teklif gerekçesinde, mevcut aylıkların ve bayram ikramiyelerinin enflasyon karşısında değer kaybettiği ve birçok emeklinin açlık sınırının altında yaşamak zorunda kaldığı belirtildi.
Teklif kapsamında, yılda iki kez ödenen bayram ikramiyelerinin asgari ücretten düşük olmayacak şekilde düzenlenmesi ve bu tutarın her yıl asgari ücret artışına paralel olarak güncellenmesi öngörülüyor. Böylece, sosyal devlet ilkesine uygun olarak, emeklilere asgari düzeyde gelir güvencesi sağlanması amaçlanıyor.
ARA HABERİ
09 Mayıs 2025ARA HABERİ
09 Mayıs 2025GENEL
09 Mayıs 2025GÜNDEM
09 Mayıs 2025GÜNDEM
09 Mayıs 2025SPOR
09 Mayıs 2025SPOR
09 Mayıs 2025