DOLAR 36,4671 0.45%
EURO 38,1795 -0.18%
ALTIN 3.427,56-0,02
BITCOIN 35764601,60%
İstanbul

HAFİF KAR YAĞIŞLI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

e-Devlet’ten yeni hizmet!

e-Devlet’ten yeni hizmet!

ABONE OL
20 Şubat 2025 14:13
e-Devlet’ten yeni hizmet!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bakanlığa bağlı Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ”2024-2030 Ulusal Coğrafi Bilgi Stratejisi ve Eylem Planı,” ülkemizin coğrafi bilgi sistemleri alanındaki vizyonunu ve yol haritasını belirledi. Resmi Gazete’de yayımlanan eylem planında 5 ana amaç, 26 hedef ve bu hedeflere yönelik 101 eylem yer aldı. Plan, doğru, standartlara uygun ve kaliteli coğrafi bilginin ulusal düzeyde üretimini garanti altına almayı, bu bilgilerin geniş bir şekilde paylaşılmasını sağlamayı amaçlıyor. Eylem planı doğrultusunda, coğrafi veri altyapısından faydalanmak isteyen tüm sektörlere kaliteli, güncel ve dinamik bilgi akışı sağlanarak milli ekonomiye katkı sunulacak. Belirlenen hedeflerle, ülkemizdeki coğrafi bilgi sistemi endüstrisi, gelişen teknolojiye uyumlu bir kamu hizmeti sunacak.

Uygulama, kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler ve vatandaşların erişimine açık olacak

TRT Haber’in aktardığına göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ”2024-2030 Ulusal Coğrafi Bilgi Stratejisi ve Eylem Planı”nın Resmi Gazete’de yayımlandığını ve yürürlüğe girdiğini duyurdu. Bakan Kurum, yeni düzenlemeyle özellikle afet ve acil durumlarda kritik coğrafi verilerin paylaşılmasının sağlanarak bilgi akışının hızlanacağını belirtti. Eylem planının ilk adımı olarak ise Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu, e-Devlet Kapısı üzerinden vatandaşların kullanımına sunuldu. Bu platform sayesinde, kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler ve vatandaşlar ihtiyaç duydukları tüm coğrafi verilere tek tıkla erişebilecek. Coğrafi verilerin güvenilir ve hızlı paylaşımıyla kamu hizmetlerinin etkinliği artırılacak.

66 milyon kullanıcıya ulaşması hedefleniyor

Mevcutta 14 bin kullanıcıya sahip olan Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu’nun, e-Devlet entegrasyonu sayesinde 66 milyon kullanıcıya ulaşması hedefleniyor. 630 coğrafi katman (coğrafi tanım) içeren platform, bu sayede geniş bir arama yelpazesi sunarak kullanıcıların daha kapsamlı verilere erişimini sağlayacak. Platformda, coğrafi veri görüntüleme, metaveri yönetimi, coğrafi veri talep ve paylaşım portalı gibi hizmetler sunulacak. Ayrıca, coğrafi veri standartlarını daha iyi anlamalarına yardımcı olacak bir coğrafi veri sözlüğü de yer alacak. TÜRKSAT iş birliğiyle uluslararası standartlarda geliştirilen bu uygulamaya, vatandaşlar e-Devlet Kapısı veya https://tucbs.gov.tr adresinden ulaşabilecek. Eylem planının bir diğer önemli amacı ise afet ve acil durumlarda coğrafi verilerin etkin kullanımını sağlamak. Bu doğrultuda, acil durumlarda ihtiyaç duyulan kritik veriler coğrafi katmanlar eklenerek daha detaylı ve boyutlandırılmış şekilde sunulacak. Ayrıca, coğrafi bilgi sistemine ilişkin teknoloji standartları geliştirilecek, yenilikçi teknolojiler ve uygulamalar desteklenecek. Kamu, üniversite ve özel sektör iş birlikleri teşvik edilerek, AR/XR/VR gibi ileri teknolojiler üzerinde araştırma ve geliştirme faaliyetlerine olanak sağlanacak ve örnek uygulamalar hayata geçirilecek.

Uzaktan algılama ve görüntü işleme teknolojileri kapsamında iş birliği modelleri geliştirilecek

Kamu kurumları, yerel yönetimler ve özel sektörün Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi (TUCBS) standartlarına uyum süreçlerinin güçlendirilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, coğrafi bilgi sistemlerinde yapay zeka, makine öğrenimi, derin öğrenme ve yapay sinir ağlarının kullanımına dair kılavuzlar hazırlanacak, ayrıca uygulama örnekleri geliştirilecek. Uzaktan algılama ve görüntü işleme teknolojileri için iş birliği modelleri oluşturulacak, hava fotoğrafları ve uydu görüntülerine ait arşiv altyapısı kurulacak. Coğrafi verinin erişimi, paylaşımı ve kullanımı için ulusal coğrafi veri altyapısı güçlendirilecek ve veri kalitesi artırılacak. Ulusal coğrafi veri sorumluluk matrisi, katman veya öznitelik bazında ilgili kurumları içerecek şekilde detaylandırılacak, ayrıca paylaşım matrisi tüm coğrafi veri üreticilerini kapsayacak şekilde genişletilecek. Coğrafi verilerin doğruluğu, tamlığı ve güncelliği sağlanarak veri kalitesi artırılacak, bu verilerin resmi işlemlerde kullanılabilirliği için kriterler belirlenecek. Eylem planı kapsamında, ulusal ve uluslararası farkındalık artırıcı faaliyetler düzenlenecek ve akıllı şehir politikalarıyla entegrasyon sağlanacak. Ayrıca, kamu kurumları ve yerel yönetimlerde CBS birimleri kurulacak, bu birimler aracılığıyla coğrafi bilgi sistemleri uyumlaştırma ve entegrasyon süreçleri yürütülecek. Kamu personelinin CBS bilgi düzeyini artırmak amacıyla çeşitli eğitim ve yaygınlaştırma çalışmaları gerçekleştirilecek.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r