DOLAR 38,7668 -0.04%
EURO 43,6558 -0.17%
ALTIN 4.085,71-1,39
BITCOIN 4031598-0,68%
İstanbul
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bu ürünleri tüketenler dikkat!

Bu ürünleri tüketenler dikkat!

ABONE OL
2 Mayıs 2025 15:01
Bu ürünleri tüketenler dikkat!
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Reklam

‘American Journal of Preventive Medicine’ dergisinde yayımlanan kapsamlı bir çalışmaya göre, aşırı işlenmiş gıdaların yoğun tüketimi, erken ölüm riskini artırabilir. Araştırma, Avustralya, Brezilya, Kanada, Şili, Kolombiya, Meksika, İngiltere ve ABD’deki bireylerin beslenme alışkanlıkları ile ölüm oranları arasındaki ilişkiyi inceledi. BBC Türkçe’de yer alan habere göre; gazlı içecekler, dondurma, mısır gevrekleri, işlenmiş et ürünleri ve bisküviler gibi sık tüketilen ürünler, görsel cazibelerini artırmak için renklendiriciler, tatlandırıcılar ve kimyasal katkı maddeleriyle işleniyor. Bu tür gıdalar, özellikle ABD ve İngiltere gibi ülkelerde kalori alımının yarısından fazlasını oluşturuyor.

Erken Ölümlerle Bağlantılı Olan Aşırı İşlenmiş Gıdalar

Araştırmacılar, bu ülkelerdeki erken ölümlerin yaklaşık yüzde 14’ünün aşırı işlenmiş gıdalarla bağlantılı olabileceğini belirtiyor. Ancak, işlenmiş gıda tüketiminin daha düşük olduğu Kolombiya ve Brezilya gibi ülkelerde bu oran sadece yüzde 4 seviyelerinde kalıyor.

Tartışmalar ve Uyarılar

Bununla birlikte, çalışmada kullanılan modelleme yöntemi bazı tartışmalara yol açtı. Uygulamalı istatistik uzmanı emekli profesör Kevin McConway, çalışmanın birçok matematiksel varsayıma dayandığını ve bu nedenle sonuçlara temkinli yaklaşılması gerektiğini ifade etti. McConway, aşırı işlenmiş gıdaların sağlığı tam olarak hangi yönleriyle etkilediğinin henüz netleşmediğini, dolayısıyla doğrudan bir sebep-sonuç ilişkisi kurmanın zor olduğunu vurguladı.

Kamu Sağlığı Politikalarına Dikkat Çekiliyor

Yine de, araştırma, gıda tercihlerinin sağlık üzerindeki olası uzun vadeli etkilerine dikkat çekerken, özellikle yüksek işlenmiş ürün tüketiminin yaygın olduğu ülkelerde kamu sağlığı politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini gündeme getiriyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r