Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişiklikler TBMM Genel Kurulu tarafından kabul edildi. Yeni düzenlemeyle, kanunun amaçlarına “insan, hayvan ve çevre sağlığı” ifadesi eklendi. Ayrıca, sahipsiz hayvanların “sahipli hayvan” statüsüne alınabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunlu hale getirildi. “Sahipli hayvan” ve “sahipsiz hayvan” kavramları net bir şekilde tanımlanacak.Kanun’daki “yakala-kısırlaştır-sal” metodunun kaldırılmasıyla, hayvan bakımevi tanımı yeniden düzenlenecek ve bakımevi, “Bakanlıktan izin alınarak kurulan, hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği tesis” olarak belirlenecek. Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların bakımevlerine toplanarak rehabilite edilmesi ve sahiplendirilinceye kadar bakılması öngörülüyor. Ayrıca, bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın yasal sorumluluğunu almak suretiyle sahiplenilmesi gerekecek.Kanunda yer alan “Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir” ifadesi yürürlükten kaldırılacak. Sahipsiz hayvanları sahiplenmek isteyen gerçek ve tüzel kişilere teşvik sağlanacak. Yerel yönetimler ve gönüllü kuruluşlar, sahipsiz hayvanların bakımı, tedavisi ve eğitimini sağlamak amacıyla hayvan bakımevleri kuracak. Ayrıca, hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.
Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan yeni değişikliklerle, bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvan sağlığını tehdit eden, kontrol edilemeyen davranışlara sahip veya bulaşıcı hastalıkları bulunanlara veteriner hekim tarafından ötenazi yapılabileceği belirtildi. Veteriner hekimler, ötenazi işlemini yalnızca acı çeken, tedavi edilemeyen hastalığı olan veya sağlık riski oluşturan durumlarda gerçekleştirebilecek.Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklerin toplanması ve bakımıyla ilgili olarak Avrupa Sözleşmesi’ne uygun idari tedbirler alacak. Bakımevine alınan köpeklerin başka bir yere terk edilmesi yasaklandı; köpeklerin sahiplendirilene kadar bakımevlerinde kalması zorunlu olacak.İl Hayvanları Koruma Kurulu, sahipsiz hayvanlardan kaynaklı sağlık sorunlarını belirleyip çözüm önerileri geliştirecek. Ayrıca, hayvan bakımevleri, hastaneler ve ameliyathanelerin kurulması için yerel yönetimler ve ilgili kurumlara mali destek sağlanacak. Bu destek, bakım, rehabilitasyon ve sahiplendirme faaliyetlerini kapsayacak şekilde genişletilecek.
Hayvanları korumaya yönelik yeni düzenlemeler kapsamında, hayvanlara zarar veren veya bakımını ihmal eden kişilerin hayvan bulundurması yasaklanacak ve hayvanlarına el konulacak. Bu hayvanlar, sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılacak. Ayrıca, sahipli hayvanların terk edilmesi idari para cezası ile cezalandırılacak; bu ceza hayvan başına 2 bin liradan 60 bin liraya kadar çıkacak. Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk edenlere ise 50 bin lira idari para cezası uygulanacak.Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki “yerel hayvan koruma görevlileri”ne ilişkin hüküm yürürlükten kaldırıldı. Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması, bakımı ve rehabilitasyonu için hayvan bakımevleri kuracak. Bakımevi kurma yükümlülüğü bulunmayan belediyeler ve il özel idareleri, bu hayvanları en yakın bakımevine götürecek.Kaynak ayırmayan veya bu kaynakları başka amaçlar için harcayan belediye başkanları ve meclis üyelerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Belediyeler, 31 Aralık 2028’e kadar hayvan bakımevlerini kurmak ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak.
Belediyeler, 31 Aralık 2028’e kadar hayvan bakımevleri kurmak, rehabilitasyon işlemlerini yapmak ve sahipsiz hayvanlara bakmak için bütçelerinin binde 5’ini ayıracak. Büyükşehir belediyelerinde bu oran binde 3 olacak. Belirlenen oranların üzerinde yapılan harcamaların yüzde 40’ı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belediyeye geri aktarılacak, ancak bu miktar oranların yüzde 40’ını geçemeyecek. Ayrılan ödenekler başka amaçlar için kullanılamayacak.Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025’e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına almak zorunda olacak.AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, düzenlemenin “öldürme kanunu” olarak nitelendirilmesine tepki gösterdi ve ötanazi uygulamalarının bazı ülkelerde yapıldığını belirtti. Güler, “Bu kanunda öldürme yok, sahiplenme var, teşvik var,” dedi.Kanun teklifinin görüşmeleri sırasında CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ve DEM Parti Eş Genel Başkanı Tulay Hatımoğulları Oruç da hazır bulundu. TBMM Başkanvekili Celal Adan, teklifin oylanmasının ardından Meclis’in 1 Ekim’e kadar tatile gireceğini duyurdu ve bu süreçte Meclis’in önemli düzenlemeler yaptığını belirtti. Teklifin yasalaşmasının ardından TBMM Genel Kurulu tatile girdi.
ARA HABERİ
05 Nisan 2025ARA HABERİ
05 Nisan 2025GENEL
05 Nisan 2025GÜNDEM
05 Nisan 2025GÜNDEM
05 Nisan 2025SPOR
05 Nisan 2025SPOR
05 Nisan 2025