DOLAR 40,1901 0.22%
EURO 47,1146 0.08%
ALTIN 4.333,681,20
BITCOIN 4727604-0,14%
İstanbul
26°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

MSB metan gazı faciasının detaylarını anlattı

MSB metan gazı faciasının detaylarını anlattı

ABONE OL
10 Temmuz 2025 16:42
MSB metan gazı faciasının detaylarını anlattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde, 852 rakımlı tepede bulunan bir mağarada 2022 yılında şehit olan Üsteğmen Nuri Melih Bozkurt’un naaşını arayan 19 asker, 6 Temmuz 2025 tarihinde metan gazına maruz kaldı. Hastaneye sevk edilen askerlerden beşi ilk müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olurken, ertesi gün Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 7 askerin daha şehit olduğu duyuruldu. Böylece şehit sayısı 12’ye yükseldi.

Pençe Serisi Harekâtlarda 3 Binin Üzerinde Mağara Tespit Edildi

Milli Savunma Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre, 2019 yılında başlayan Pençe Serisi Harekâtları kapsamında 3 bin 765 mağara ve sığınağın tespit, arama ve imhası başarıyla gerçekleştirildi. Bugüne kadar bu tür bir gaz kaynaklı olumsuzluk yaşanmadı. Arama faaliyetleri sırasında aynı zamanda naaşlarına ulaşılamayan şehitlerin naaşlarını bulma çalışmaları da kesintisiz devam ediyor.

Önemli Naaşlara Ulaşıldı, Arama Çalışmaları Sürüyor

  • 3 Kasım 2022’de şehit olan P.Uzm.Çvş. Mustafa Bazna’nın naaşına 29 Ocak 2025’te
  • 7 Temmuz 2022’de şehit olan P.Uzm.Çvş. Nurettin Tokyürek’in naaşına 26 Mart 2025’te ulaşıldı.
  • 28 Mayıs 2022’de şehit olan P.Ütğm. Nuri Melih Bozkurt’un naaşı ise halen aranıyor.

Mağaranın İkinci Katı Tespit Edildi

Haziran 2024’te teröristlerden temizlenen ve girişleri kapatılan mağaraya, 1 Temmuz 2025’ten itibaren naaş arama çalışmaları yeniden başladı. 1-5 Temmuz tarihleri arasında keşif köpeği ve Mayın-Patlayıcı Tespit Timiyle birinci katta tarama yapıldı ve basamaklı yapıda ikinci kat tespit edildi.

3 Grup Halinde Mağaraya Girildi

6 Temmuz günü, köpek ile yapılan son keşifte olumsuzluk görülmemesi üzerine 3 grup halinde toplam 12 asker mağaraya girdi. İkinci kattaki tarama esnasında ön kısımdaki askerlerde baygınlık ve sendelemeler yaşanınca, en arkadaki 2 kişilik tim dışarı çıkarak yardım istedi. Dışarıdaki 5 personel, arkadaşlarını kurtarmak için mağaraya tekrar girerken, bazıları gazdan etkilendi.

Kurtarma Çalışmaları ve Uzman Ekip Desteği

En önde bulunan 7 asker hariç gazdan etkilenen tüm personel dışarı çıkarıldı ve hastaneye sevk edildi. İlk müdahalelere rağmen 5 asker şehit oldu. Durumun ilk kez karşılaşılan olağandışı bir gaz faciası olması nedeniyle AFAD ve Türkiye Taş Kömürü Kurumu’ndan uzman arama-kurtarma ekipleri çağrıldı.Yapılan ölçümlerde mağarada karbonmonoksit, metan ve hidrojen sülfür gazlarının tespit edilmesi, oksijen oranının yüzde 19’a düşmesi üzerine fanlarla mağaraya oksijen verildi. Oksijen oranı yüzde 60’a çıkarıldıktan sonra Türkiye Taş Kömürü Kurumu ekipleri mağaraya girerek şehitlerin naaşlarına ulaştı.

Kamuoyuna Yansıyan İddialara Sert Yanıt

Bakanlık, bazı basın ve sosyal medya haberlerinde yer alan “tüm personelin aynı anda mağaraya girdiği”, “gaz maskesi ve görev teçhizatlarının eksik olduğu”, “mağarada göçük, tuzak veya kimyasal gaz bulunduğu” gibi iddiaların tamamen asılsız olduğunu bildirdi.

Dezenformasyon Uyarısı ve Şeffaflık Taahhüdü

Yaşanan olayın öngörülemez ve istisnai olduğu, idari tahkikatın devam ettiği, kamuoyunun yalnızca resmi açıklamalara itibar etmesi gerektiği vurgulandı. İddialar ve komplo teorilerinin TSK’yı yıpratmaya yönelik sistematik dezenformasyon çabası olduğu ifade edilerek, şehitlerimize ve ailelerine saygısızlık olarak değerlendirildi.Türk Silahlı Kuvvetleri, yaşanan gelişmelerde şeffaf ve açık olmaya devam edecek. Şehitlere Allah’tan rahmet, ailelerine ve milletimize başsağlığı; yaralı askerlerimize ise acil şifa dilendi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r