Rusya’nın stratejik hava gücünü ayakta tutan Kazan’daki uçak üretim tesisi, artan işgücü ve parça sıkıntısı nedeniyle zorluk yaşıyor. Ukrayna’nın insansız hava aracı (İHA) saldırılarında imha edilen savaş uçaklarının yerine yenilerinin konulması, yaptırımların da etkisiyle ciddi şekilde sekteye uğramış durumda.
Newsweek’in haberine göre, son bir yılda Rusya’nın Tataristan bölgesinde yer alan Kazan Havacılık Fabrikası genişleme sürecine girmişti. Ancak Ukrayna’nın Haziran ayında düzenlediği “Örümcek Ağı Operasyonu” ile yaklaşık 40 savaş uçağının imha edilmesinin ardından fabrikanın yükü daha da arttı.
Bu tesis, imha edilen Tu-160M, Tu-160M2 ve Tu-22M3 gibi stratejik bombardıman uçaklarının üretim ve bakımından sorumlu tek merkez olarak öne çıkıyor. Ancak artan üretim ihtiyacına karşın tesis, parça tedarikindeki sıkıntılar ve uzman işgücü eksikliğiyle başa çıkmakta zorlanıyor.
Batı ülkelerinin uyguladığı yaptırımlar, Rusya’nın uçak üretimi için ihtiyaç duyduğu özel parçaları tedarik etmesini büyük ölçüde zorlaştırdı. Özellikle batılı elektronik ve motor parçalarının tedarikinin kesilmesi, üretim hatlarında aksamalara neden oluyor.
Uzmanlara göre, bu durum Rusya’nın stratejik bombardıman uçağı üretim kabiliyetini kısa ve orta vadede ciddi biçimde kısıtlıyor. Hatta bazı analizlerde bu kapasitenin “felç olduğu” ifadesi kullanılıyor.
Haziran ayında Ukrayna’nın gerçekleştirdiği saldırılar, Moskova’nın hava saldırılarında kritik rol oynayan çok sayıda uçağın kaybına neden oldu. Rusya’nın bu kayıpları telafi etme kapasitesi ise giderek zayıflıyor.
Kazan’daki fabrikanın yalnızca savaş uçakları değil, aynı zamanda helikopterler ve sivil uçakların üretimi ile de ilgilenmesi, iş yükünü daha da artırıyor. Mevcut koşullarda Rusya’nın hava filosunu koruma ve yenileme çabalarının yavaşlaması kaçınılmaz görünüyor.
ARA HABERİ
04 Temmuz 2025ARA HABERİ
04 Temmuz 2025GENEL
04 Temmuz 2025GÜNDEM
04 Temmuz 2025GÜNDEM
04 Temmuz 2025SPOR
04 Temmuz 2025SPOR
04 Temmuz 2025