PKK’nın kendini feshetme ve silah bırakma kararının ardından başlayan süreçle ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Güvenlik ve istihbarat kaynaklarından edinilen bilgilere göre, “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda yürütülen süreç beş aşamadan oluşuyor ve şu anda üçüncü evre uygulamada.
Sürecin ilk adımı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ahlat’tan yaptığı “iç cepheyi güçlendirelim” çağrısıyla başladı. Bu aşama, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin süreçle ilgili açıklamalarıyla sona erdi.
İkinci evrede İmralı’dan gelen mesajlar, DEM Parti’nin gerçekleştirdiği ziyaretler ve ardından PKK’nın fesih kararı belirleyici oldu. Bu evre, örgütün dağılma sürecinin zemininin hazırlandığı aşama olarak değerlendiriliyor.
Şu an yürürlükte olan üçüncü evrede, örgütün silah bırakması bekleniyor. Türkiye, Irak, İran ve Suriye sahasında, coğrafi yapı ve lojistik dikkate alınarak farklı mekanizmalar oluşturulacak. Dört ülkede 8-10 bin civarında PKK’lı terörist bulunduğu tahmin ediliyor.Irak’ta hükümetle yapılan görüşmeler doğrultusunda Kandil, Metina ve Zap bölgelerinin boşaltılması ve silahların toplanması hedefleniyor. Suriye’de ise YPG ile Şam rejimi arasında yapılan 8 maddelik anlaşmanın uygulanması ve teröristlerin silah bırakarak Suriye ordusuna katılması planlanıyor.Türkiye’de ise yaklaşık 50-100 arasında PKK’lı bulunduğu belirtiliyor. Bunlara yönelik operasyonel koordinasyonun TSK ve istihbarat birimleri arasında sürdüğü bildiriliyor. Sürecin sahadaki teyidini MİT sağlayacak ve Cumhurbaşkanı’na düzenli rapor sunulacak.
30 ila 50 kişi arasında değişen üst düzey örgüt yöneticisinin Irak’ın Süleymaniye kentinde kalması ya da Avrupa’ya gitmesi seçenekleri gündemde. Ancak beklenti, bu kişilerin Süleymaniye’de kalmaları yönünde.
Üçüncü evrenin başarıyla tamamlanması halinde dördüncü aşamaya geçilecek. Bu evrede demokratikleşme ve yasal düzenlemeler öne çıkıyor. Hazırlıkları süren infaz yasası değişikliğiyle hasta ve yaşlı mahkumların tahliyesi, kayyum kararlarının istisnai hale getirilmesi, Abdullah Öcalan’a avukat, aile ve ziyaretçi görüşmelerinin sağlanması gibi adımlar üzerinde duruluyor.
Sürecin son aşaması, “sosyoloji ve psikoloji ile bütünleşme evresi” olarak tanımlanıyor. Bu dönemin uzun, zor ve provokasyona açık olabileceğine dikkat çeken kaynaklar, sürecin hassasiyetle takip edileceğini belirtiyor.
Yetkililer, kesin tarih vermekten kaçınsa da, üçüncü aşamanın dört ay içinde tamamlanmasının hedeflendiğini ifade ediyor. Süreç, “Her olumlu adım yeni bir adımın önünü açacak” ilkesiyle ilerletilecek.
ARA HABERİ
17 Mayıs 2025ARA HABERİ
17 Mayıs 2025GENEL
17 Mayıs 2025GÜNDEM
17 Mayıs 2025GÜNDEM
17 Mayıs 2025SPOR
17 Mayıs 2025SPOR
17 Mayıs 2025