DOLAR 38,8195 0.01%
EURO 43,6181 0.29%
ALTIN 3.968,200,20
BITCOIN 4012535-0,81%
İstanbul
15°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Orhangazi Atıksu Arıtma Tesisi Törenle Hizmete Açıldı
  • Ara Haberi
  • Genel
  • Orhangazi Atıksu Arıtma Tesisi Törenle Hizmete Açıldı

Orhangazi Atıksu Arıtma Tesisi Törenle Hizmete Açıldı

ABONE OL
14 Mayıs 2025 16:15
Orhangazi Atıksu Arıtma Tesisi Törenle Hizmete Açıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gazeteabc/ Haber: Adiviye ElbaşBursa Büyükşehir Belediyesi temiz gelecek sürdürülebilir bir Bursa için Orhangazi ilçesinde ileri biyolojik sistemde çalışacak ‘Atıksu Arıtma Tesisinin’ açılış töreni gerçekleşti. 

Gemlik ve Orhangazi Zamanla Birbirine Yakınlaşacak

Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren açılış töreninde Gemlik’te görülen müsilaj’a dikkat çekerek: “Yazla birlikte denizin altındaki o müsilaj yüzünü göstermeye başladı. Tabii ki Gemlik’in birçok sorunu var. Bütün her yerde olduğu gibi. Fakat ortak dayanışma ve birlikte hareket etmeyle bu problemler aşılabileceğine inanan bir anlayışla biz hizmet etmeye devam ediyoruz. Bu anlamda yaptığımız işbirliği içerisinde Orhangazi Belediye Başkanımız Sayın Bekir Bey’e çok teşekkür ediyorum. Artık Gemlik ve Orhangazi zaman içerisinde birbirine çok daha yakınlaşacak. Çünkü Gemlik’in artık batıya doğru değil, doğuya doğru ve o sağlam zemine doğru büyümesi gerekecek. Aynı şekilde Orhangazi ile de bir gün, belki tüm yapı stoklarıyla birlikte, buluşacağız. Bunu görür müyüz, bilmiyorum ama bugünden yarına ortak hareket etmek gerektiğine inanıyoruz. Özverisi ve iyi niyetinden dolayı Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Tesis için geçmişten bugüne kadar kim hizmet etmişse hepsine teşekkürlerimi sunuyorum. Gerçekten Gemlik’in denizinin altını görmenizi istiyorum. Orayı gören biri olarak söylüyorum; içler acısı. Ama bu noktadan sonra her şeyin kader olmadığını, çalışınca neler olabileceğini gören, bilen ve bunu hayatında uygulayan biri olarak söylüyorum. Bu inanç ve gayretle Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımıza gösterdiği çabadan ve özveriden dolayı, çevreci yaklaşımından ötürü teşekkür ediyorum. İnşallah müsilaj gibi diğer çevre etkilerinin de ortadan kalkacağı, Yeşil Bursa özlemimizi tekrar o eski günlere kavuşacağımızı umut ederek hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.” ifadelerini kullandı. 

Kapasite 17 bin metreküpten 51 bin metreküpe çıkarıldı

Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın: “Bursa Büyükşehir Belediyemiz ve BUSKİ’mizin çevreye duyarlı yatırımlar kapsamında, ileri biyolojik sistem ile çalışacak olan Orhangazi Atık Su Arıtma Tesisimizin günlük kapasitesi, 17 bin metreküpten 51 bin metreküpe çıkarılmıştır. Tesisimizin açılışının, öncelikle Orhangazimize ve Bursa’mıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Orhangazi Atık Su Arıtma Tesisimizin yapımında emeği geçen başta büyükşehir belediye başkanlarıma, BUSKİ’mizin çok değerli genel müdürlerine, yüklenici firmamıza, İller Bankası’na ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Çevre açısından Orhangazi’mize ve özellikle İznik Gölümüze büyük zarar verdiği düşünülen, sonrasında Gemlik Denizi’ne kirliliğe sebebiyet veren zeytin ve turşu atıklarımızın artık arıtmaya girecek olması bizler için çok büyük bir mutluluk kaynağı. Birinci dönemimde Uğur abimle, ikinci dönemimde Şükrü abimle hep bu konuda maalesef karşı karşıya geldik. Karşı karşıya gelişimizin sebebi, ilçelerimizin birlik ve bütünlüğüydü. Biraz önce abim de ifade etti. Gerçekten göl de bizim, deniz de bizim. O anlamda bugün, bizim için bir mihenk taşı olduğunu düşünüyorum. Bu saatten sonra Şükrü abiye latife olarak belirtmek isterim ki, artık bize turşu suyu ve zeytin salamurasıyla ilgili telefon etmeyecek; sadece hal hatır soracak. Çok teşekkür ediyorum.

Kırsal mahallelerimizinde ciddi sorunları var

Değerli başkanım, siz ve BUSKİ Genel Müdürümüzle buradayken, müsaadelerinizle birkaç konuda desteklerinizi talep edeceğiz. Özellikle kırsal mahallelerimizden Narlıca Mahallesi’nde içme suyu ihalesi tamamlandı. Ancak bu kırsal mahallemizde kanalizasyonla ilgili ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bir diğer mahallemiz Keramet’te hem içme suyu hem de kanalizasyon konusunda gerçekten büyük sıkıntılar içindeyiz. Heceler, Gölyaka, Gürleler, Üreyir ve Yeniköy’ümüzün su depolarının uygun gördüğünüz takdirde yenilenmesi gerekmektedir. Dün Çevre ve Şehircilik Bakanımız Bursa’daydı. Sizler de kendileriyle toplantı yaptınız. Çok teşekkür ediyoruz. Bizim Gebelek Mahallemiz, bildiğiniz üzere, turşu konusunda Türkiye’ye mal olmuş bir mahalle. Bu mahallemize bakanımızdan bir güzel mesire alanı, piknik alanı sözü aldık. Pınarbaşı olarak isimlendirdiğimiz bir alanda BUSKİ’mizin bir çalışması devam ediyor. Olurlarınızla burayı bir an evvel tamamlarsak, bu mahallemize çok güzel bir mesire alanı kazandırmış olacağız. Bir diğer sorunumuz, şehrimizin içinde yaklaşık on iki kilometre boyunca sürekli arıza veren bir içme suyu hattımız var. Genel müdürümüzün bilgileri dahilinde, sizlerin onuruyla inşallah bu yolu da hallettiğimiz takdirde Orhangazi’de BUSKİ ile ilgili sorunlarımızı çözmüş olacağız. Bir diğer sorunumuz da Hürriyet ve Tekke mahallelerimizin özellikle üst kodlarında, yapım aşamasında yapılmayan hatadan kaynaklanan bir durumdan dolayı yağmur suyu ve kanalizasyon hatları yapılmamış durumda. Burayla ilgili, özellikle yağışlı günlerde büyük sıkıntı çektiğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum.” şeklinde konuştu. 

150 bin kişiye hizmet verecek bir kapasitededir

Gerçekleşen törende açıklamalarda bulunan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey: “Orhangazi Atıksu Arıtma tesisimiz gerçekten çok önemli bir sorunu ortadan kaldıran bir tesistir. Bugün daha temiz bir gelecek ve daha yaşanabilir bir çevre için sürdürülebilir bir Bursa adına anlamlı bir adım atmış oluyoruz. Kapasitesini artırdığımız Orhangazi atık su arıtma tesisinin açılışı bu bölge insanımıza hayırlı ve uğurlu olsun. Bugün toprağımızı, suyumuzu, doğamızı ve en önemlisi de yarınlarımızı düşünerek önemli bir yatırımı daha kazandırmış oluyoruz. Bu proje bizim için yalnızca teknik bir başarı değildir. Temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamanın en temel insan hakkı olduğunu düşünerek onu savunan yönetim anlayışımızın da güçlü bir ifadesidir. Sevgili hemşehrilerim, 2050 yılı göz önünde bulundurularak planlanmış olan bu tesisimiz artık 150.000 kişiye hizmet verebilecek kapasitededir. Avrupa Birliği standartlarına uygun ileri biyolojik arıtma sistemleriyle donatılan tesisimiz, yarının ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde tasarlanmış bir mühendislik başarısıdır.

Bursa 155 kilometrelik bir kıyı şeridine sahip

Orhangazi atık su arıtma tesisimizle mevcut 17.000 metreküplük günlük kapasitesi 51.000 metre küpe çıkarılmıştır ve özellikle müsilaj konusunda çok önemli bir katkı sağlayacaktır. Değerli dostlar, Bursa yaklaşık 155 kilometrelik bir kıyı şeridine sahiptir. Gerçekten Bursa’nın sanayisi var; aynı zamanda evsel atıkları da bulunmaktadır. Müsilaj sorunu aslında 2007 yılında kendini göstermiş, ancak daha sonra yine uyumuş; fakat 2021 yılında da feryat etmiştir deniz, Marmara Denizi’nden bahsediyorum. O zaman müsilajı tartışmaya başladık. Aslında Bursa olarak Marmara Bölgesi’nin tümü kapsamında ileri biyolojik arıtma tesislerimizi tamamen bitirip bunların faaliyete geçmesini sağlamak zorundayız. Bu ne demektir? Hem evsel atıkların hem de sanayi atıklarının ileri biyolojik arıtma tesisleriyle arıtılarak Marmara Denizi’ne verilmesi karşılığında, deniz kendini korumaya ve oradaki giden, kaçan, terk eden canlıların tekrar Marmara Denizi’ne gelmesini sağlayacaktır. Yaklaşık 27 civarında tür Marmara Denizi’ni terk etmiş durumdadır. Sebebi bizleriz; hiç kimse de aramayalım sebebini. Marmara’da yaklaşık 30 milyona yakın insan yaşıyor. Bu insanların ve kent yöneticilerinin, idarenin de yapması gerekenleri yapmadığımız için sorumluluğumuz çok büyüktür. İşte bu tesis bunun için önemlidir. Aksi takdirde 2021 yılında ben ölüyorum. Bana iyi bakın. Ben ölürsem içimde canlı yaşayamaz, yaşa diyen Marmara Denizi’nin feryadını iyi anlamamız lazım. Hepimizin anlaması lazım.

Gebelik turşusunu daha popüler hale getireceğiz

Burada şunu da belirtmek istiyorum: Burada turşu suyunu arıtacağız. Ancak özellikle zeytin karasu dediğimiz o suyun arıtılması başka bir sistemin yapılmasını gerektiriyor. Bu da önemli. Zeytin’in karasuyunu da yine aynı şekilde arıtmamız gerekiyor. Bu konuda Marsim ile görüşmeler var. Orada bir tesis vardı; ama o tesisin çalışıyor olması muhakkak ki gereklidir. Bu anlamda da arkadaşlarımız bu çalışmayı yürütüyorlar. Onun için bizler sadece bu bölgede değil, sadece Orhangazi ve İznik bölgesinde değil, bu bölge son derece anlamlı ve önemli. Hem tarihi açısından hem de tarımsal üretimi açısından, zeytinciliği açısından ve Gedelek artık Türkiye’nin sınırlarında bir turşunun marka değerini oluşturmuş bir bölgemiz olması hasebiyle o açıdan da bizim için çok önemlidir. Gebelik turşusunu daha da popüler hale getirmek sorumluluğundayız. Bunu da biliyoruz. BESAŞ olarak da gelerek turşusunu, BESAŞ’larımızda artık oralarda Bursa’nın ürünü olarak satışına ve köyümüze, mahallemize desteğe devam edeceğiz. Bunların yanında mahallelerimizin önemli sorunları olduğunu biliyoruz. Sevgili muhtarlarımız burada. Bunların taleplerini aldık. Biraz önce başkanımız da söyledi. Daha önce ilçe başkanımız da bize raporla iletti. Ve orada özellikle daha önceki yıllarda yapılmış olan su depolarıyla ilgili şunu söylemek istiyorum: Arkadaşlarımız bu konuda çalışıyorlar. Bu su depolarının değişmesi konusundaki birçoğu hakikaten iyi değil. Oradan insanlarımız içme suyu içiyorlar ve insanların sağlıklı su içmesi bizim en büyük arzumuz, isteğimizdir. Bu konuda hiç tavizimiz yok. İçme suyu konusunda özellikle yapmamız gerekenleri yapmak üzere ekip olarak çalışıyoruz. Genel müdürümüz de burada, genel müdürümüz ve arkadaşlarımız yoğun biçimde çalışıyorlar. Derdimiz Bursa, derdimiz sizlersiniz Bursalılar. Çünkü sizlerin sorununu en aza indirmek, bakın bitirmek demiyorum; elbette ki bazı sorunlar bitecektir ama en aza indirmek bizim en büyük görevimizdir. Onun için çaba gösteriyoruz. Arkadaşlarımızla birlikte gece gündüz durmadan hem proje hazırlıyoruz hem de imalatlarını yapıyoruz. Ardından da onları faaliyete geçirerek sizlere hizmet olarak sunuyoruz.

İznik gölü bizim için önemli bir göldür

Orhangazi ilçemizin nüfusu şu anda 82.000 civarını aştı. Ama mevcut tesisimiz 150.000 kişiye hitap edebilecek bir yapıda tasarlanmıştır. Ve ona göre yapılmıştır. Bu tesisimiz merkez ilçelerimize değil, köylerimizin de aynı şekilde birçok mahallemizin de atık sularını burada arıtacak bir tesistir. Bu durum, bölgedeki her bir vatandaşımızın sağlıklı bir çevrede güvenle yaşayabileceğini gösteriyor. Aynı zamanda bu yatırım, Orhangazi’de yaşam kalitesini artıran ve halk sağlığını doğrudan gözeten önemli bir kalkınma hamlesidir. Biraz önce söyledim, özellikle İznik Gölü bizim için çok önemli bir göldür. Su seviyesinin düştüğünü hep beraber görüyoruz, şahitlik ediyoruz. Tabii burada iklim değişiminin sonuçlarını da maalesef görüyoruz. İklim değişiminin sonuçları bizleri özellikle su tüketimimizi son derece iyi niyetle ve tasarrufla kullanmak gibi bir sorumluluğa ittiğini bilmemiz lazım. Tekrar söylüyorum, özellikle su tüketimini artık çok daha düşünceli, olumlu düşüncelerle ve tasarrufla kullanmamız gerektiğini bir kez daha belirtmek istiyorum. Neden? İklim değişiminden dolayı. Bakın, halen daha barajlarımızdaki su seviyeleri geçmiş yıllara göre düşmüştür. Ve sıcaklıkların artması ve özellikle yaz aylarındaki anormal sıcak artışları buharlaşma hızını da çoğaltmaktadır. Onun içindir ki su konusundaki tasarrufun önemini bir kez daha dile getirmek istiyorum.

Nilüfer çayı üzerinde 155 kaçak deşarja rastladık

Bu arada yine Şükrü Başkanımız söyledi. Müsilajdan bahsettik ama gerçekten bugünlerde yine sıkıntı büyüyecek. Neden büyüyecek? Çünkü müsilajın birçok yerde göründüğünü biliyoruz. Özellikle de deniz altında bir tabaka oluşturduğunu ve canlılara yaşam hakkı vermediğini videolardan, çekimlerden, dalgıçların çekimlerinden görüyoruz. Ben girmedim ama Şükrü Başkan girdiyse o da biliyordur. Yani deniz altındaki yaşam, müsilajdan dolayı bizlerin kirlettiği ve dereler vasıtasıyla götürdüğü o kirli sulardan dolayı maalesef azalmaktadır. Bunun için çevrenizde ya da gördüğünüz bazı yerlerde, kaçak deşarj gördüğünüz yerleri bize bildirmenizi istiyorum. Tekrar söylüyorum, kaçak deşarj gördüğünüz derelere ya da başka bir yere, bizlere bildirin. Bunu niye söylüyorum? Yapılan bir çalışmada valiliğimizin koordinatörlüğünde BUSKİ ve ilçe müdürlüğümüz ile birlikte yaptığımız çalışmada Nilüfer Çayı üzerinde 155 noktada kaçak deşarja rastlandı. Derelere daha girmedik. Derelere de gireceğiz. Derelerde de belki ondan daha fazla kaçak deşarjın olabileceğine inanıyoruz. Onun için kaçak deşarj kim yaparsa, bu çevreye en büyük zararı veren kişileri cezalandırmak bizim sorumluluğumuzdur.” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r