Toronto Üniversitesi’nden jeologlar, Pasifik Okyanusu’nun derinliklerinde yer alan büyük deniz altı faylarını keşfetti. Araştırmalar, Pasifik Levhası’nın beklenmedik şekilde parçalandığını ve okyanus tabanını oluşturan platoların çok daha zayıf hale geldiğini gösterdi. Bu bulgular, okyanus levhalarının hareket ederken hiç bozulmadığına dair uzun süredir var olan teorilere karşı bir meydan okuma niteliği taşıyor.
Bilim insanları, Batı Pasifik Ateş Çemberi’ndeki Ontong Java, Shatsky, Hess ve Manihiki platolarında önemli faylar keşfetti. Süper bilgisayar modelleri ve sismik verilerle yapılan analizler, bu bölgelerde büyük kuvvetlerin Pasifik Levhasını batıya doğru çektiğini ve levhanın parçalanmasına neden olduğunu ortaya koydu. Geçmişte güçlü kabul edilen okyanus platolarının aslında en zayıf bölgeler olduğu da bu keşiflerle gözler önüne serildi.
Russell Pysklywec, araştırmalarının levha tektoniği teorisine yeni bir bakış açısı kazandırdığını söyledi. Pasifik Levhası’nın batmaya devam ettikçe, okyanus kabuğunu parçaladığı ve bu yırtılmanın bölgelerdeki volkanik faaliyetlerle bağlantılı olabileceği tahmin ediliyor. Bu yeni bulgular, küresel depremler ve sismik riskler konusunda endişeleri artırıyor.
ARA HABERİ
14 Mayıs 2025ARA HABERİ
14 Mayıs 2025GENEL
14 Mayıs 2025GÜNDEM
14 Mayıs 2025GÜNDEM
14 Mayıs 2025SPOR
14 Mayıs 2025SPOR
14 Mayıs 2025