ABD Başkanı Donald Trump, tarihi bir konuşma yaparak bugünü uzun zamandır beklenen “kurtuluş günü” olarak nitelendirdi. Trump, “Ülkemiz ve vergi mükelleflerimiz 50 yılı aşkın süredir sömürülüyordu, ancak artık buna izin verilmeyecek” ifadelerini kullandı. ABD tarihinin en önemli günlerinden biri olarak duyurduğu bu karar, ekonomide devrim niteliğinde adımlar atılacağına işaret ediyor.
Trump, yabancı ticaret engellerini ortadan kaldıracaklarını belirterek, bu adımın yurt içinde daha fazla üretim, daha güçlü rekabet ve tüketiciler için daha düşük fiyatlar anlamına geleceğini söyledi. Ayrıca, kronik ticaret açıklarını bir ekonomik sorundan öte, ABD’nin güvenliğini tehdit eden bir ulusal acil durum olarak tanımladı. Başkan Trump, bu düzenlemelerin ülke için büyük bir tehdit olan ticaret açıklarını ortadan kaldırmayı amaçladığını vurguladı.
Trump, yarından itibaren ABD’nin diğer ülkelere karşılıklı tarifeler uygulayacağını duyurdu. “Minimum temel tarife oranını yüzde 10 olarak belirleyeceğiz” diyen Trump, ithal otomobillere yönelik %25’lik gümrük vergisinin de hemen bu gece yarısından itibaren yürürlüğe gireceğini açıkladı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, ABD’nin bu hamlesiyle birçok ticaret partnerine yönelik yeni tarifeler devreye girecek.
Trump’ın imzaladığı kararnameyle birlikte ABD’nin ithalat yaptığı başlıca ticaret partnerlerinden Avrupa Birliği’ne yüzde 20, Çin’e yüzde 34, Vietnam’a yüzde 46, Tayvan’a yüzde 32, Japonya’ya yüzde 24 gibi farklı oranlarda tarifeler getirilecek. Türkiye, Birleşik Krallık, Brezilya, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Yeni Zelanda, Mısır ve Suudi Arabistan gibi bazı ülkeler için ise yüzde 10 gümrük vergisi uygulanması planlanıyor. Tarife oranları, yüzde 10 ila yüzde 50 arasında değişen rakamlarla ülkeler arasında farklılık gösterecek.
Beyaz Saray, ABD Başkanı Trump’ın 1977 tarihli Uluslararası Acil Ekonomik Yetkiler Yasası (IEEPA) çerçevesinde ticaret ilişkilerinde karşılıklılık eksikliği, döviz manipülasyonu ve diğer ülkelerin yüksek katma değer vergileri gibi uygulamalar nedeniyle bu adımları attığını belirtti. 5 Nisan itibarıyla yürürlüğe girecek yüzde 10’luk temel gümrük vergisi, ticaret açığından kaynaklanan tehdit ortadan kalkana kadar devam edecek.
Meksika ve Kanada’ya yönelik tarifeler ise Fentanil ve göçmen krizi nedeniyle ilgili kararlar doğrultusunda yürürlükte kalacak. Ayrıca, ABD-Meksika-Kanada Anlaşması çerçevesinde belirli mallar bu tarifelerden muaf tutulacak. Trump yönetimi, çelik, alüminyum, otomobil, bakır, yarı iletkenler ve kereste gibi sektörlerdeki ürünlere yönelik de özel düzenlemeler yaptı.
ABD’nin geçen yıl mal ticaret açığının 1,2 trilyon doları geçtiğine dikkat çekilen açıklamada, ABD’nin küresel üretimdeki payının 2001’de %28,4 iken 2023’te %17,4’e düştüğü bilgisi verildi. Trump yönetimi, bu adımlarla ABD’nin ekonomisini yeniden güçlü kılmayı hedefliyor.
ARA HABERİ
05 Nisan 2025ARA HABERİ
05 Nisan 2025GENEL
05 Nisan 2025GÜNDEM
05 Nisan 2025GÜNDEM
05 Nisan 2025SPOR
05 Nisan 2025SPOR
05 Nisan 2025