DOLAR 37,9468 -0.01%
EURO 42,0364 1.87%
ALTIN 3.789,01-0,98
BITCOIN 3110741-4,97%
İstanbul
10°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sağlıkta devrim!

Sağlıkta devrim!

ABONE OL
29 Mart 2025 11:16
Sağlıkta devrim!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sağlık Bakanlığı, 29 Mart 2025 tarihli ve 32856 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeyle sağlık meslek mensuplarının serbest meslek icrasına olanak tanıyan bir yönetmelik tebliğ etti. Yönetmelik, dil ve konuşma terapisti, diyetisyen, ebe, ergoterapist, fizyoterapist, hemşire, hemşireliğe eşdeğer sağlık memuru, klinik psikolog, odyolog ve podologlar gibi sağlık profesyonellerine önemli bir fırsat sunuyor.

Sağlık Meslek Hizmet Birimleri Kurulacak

Yeni düzenlemeye göre, sağlık meslek mensupları, mesleki yetkinlikleri çerçevesinde “Sağlık Meslek Hizmet Birimi” adı altında, Sağlık Bakanlığı’ndan alacakları ruhsat ile mesleklerini serbest olarak icra edebilecekler. Ancak, aynı meslek unvanına sahip en fazla üç sağlık meslek mensubu bir araya gelerek müşterek sağlık meslek hizmet birimi açabilecek.

İstihdam Alanları Artacak

Yönetmelik ile birlikte sağlık meslek hizmet birimlerinin açılması, yalnızca söz konusu mesleklere istihdam alanı yaratmakla kalmayacak, aynı zamanda destek hizmetlerine yönelik sağlık personeli, sekreter ve temizlik görevlisi gibi iş alanlarında da istihdam imkânı sağlayacak. Fizyoterapist yanında fizyoterapi teknikeri, klinik psikolog yanında psikolog, odyolog yanında odyometri teknikeri ve ergoterapist yanında ergoterapi teknikeri gibi çalışanlar da bu birimlerde görev alabilecek.

Sınırlı ve Yetkili Hizmet Sunumu

Sağlık meslek hizmet birimlerinde yalnızca meslek yetkisi kapsamında hizmet verilecek. Hekimler tarafından tanı konulmuş hastalara tedavi planı veya reçete doğrultusunda hizmet sunulacak. Bunun dışında, herhangi bir tıbbi uygulama yapılması yasaklanacak. Ayrıca, ilaç, tıbbi malzeme, kozmetik ürün veya gıda takviyesi satışı yapılması da yasaklanacak.

Sağlık Hizmeti Sunulamayacak Durumlar

Sağlık meslek hizmet birimlerinde hizmet sunulamayacak bazı durumlar şu şekilde belirlendi:

  • Hekim müdahalesi ve ileri seviye tıbbi donanım gerektiren durumlar
  • Hayati tehlike arz eden akut ve kronik durumlar
  • Sistemik enfeksiyon bulgusu gösteren durumlar
  • Yaralanma, travma veya anafilaktik reaksiyonlar gibi acil durumlar
  • Tıbbi teşhis gerektiren işlemler

Hastalar Geri Bildirimde Bulunabilecek

Sağlık meslek hizmet birimlerinin bekleme salonlarında, hastaların geri bildirimde bulunabileceği bir “Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi” ibaresi yazılı entegre karekod bulunması zorunlu olacak. Bu karekod, hasta geri bildirimlerini kolaylaştırarak hizmet kalitesinin artırılmasına olanak tanıyacak.

Reklam ve Tanıtım Kuralları

Sağlık meslek hizmet birimlerinin tabelalarında yalnızca sağlık meslek mensubunun adı ve unvanı yer alabilecek. Başka bir isim, meslek adı veya uzman ibaresi kullanılmasına izin verilmeyecek. Bina dış tabelasında ise “Özel Sağlık Meslek Hizmet Birimi” ibaresi bulunacak. Bu yeni yönetmelik ile sağlık meslek mensuplarının serbest çalışabilmesi, sektördeki hizmet çeşitliliğini artıracak ve istihdam alanları yaratacak.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, şu ifadeleri kullandı;

“Bugün Resmİ Gazete’de yayımlanan Yönetmelik ile;

  • 9 sağlık meslek grubunda yaklaşık 420 bin sağlık çalışanı için yeni istihdam alanı oluşturuyoruz.
  • Sağlık hizmetlerimizi daha yaygın ve erişilebilir hâle getirecek uygulamaları mümkün kılıyoruz.

Bizler, millete hizmetin boynumuzun borcu olduğuna inanıyor; bu mesuliyetin bilinciyle canla başla çalışıyoruz.Yeni Yönetmelik’in ülkemiz, milletimiz ve büyük sağlık ailemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r