DOLAR 37,9556 -0.08%
EURO 41,2092 0.02%
ALTIN 3.800,95-0,25
BITCOIN 32322103,38%
İstanbul

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türkiye’nin Risk Primi 296 Baz Puana Yükseldi

Türkiye’nin Risk Primi 296 Baz Puana Yükseldi

ABONE OL
27 Mart 2025 14:23
Türkiye’nin Risk Primi 296 Baz Puana Yükseldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçtiğimiz hafta doların 40 lira, euronun ise 44 lira seviyesini aşarak rekor kırmasının ardından, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (Kurul) olağanüstü toplanma kararı aldı. Toplantıda piyasalarda yaşanan gelişmeler ve alınacak önlemler kapsamlı bir şekilde masaya yatırıldı. Kritik toplantının özet tutanakları bugün yayımlandı.

Risk Primi Yükseldi, Kur Oynaklığı Arttı

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, son dönemde finansal piyasalarda gözlemlenen yüksek oynaklık ile birlikte Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), 6 Mart tarihli Para Politikası Kurulu (Kurul) toplantısındaki seviyesinden 38 baz puan artarak 20 Mart itibarıyla 296 baz puana yükseldi. Aynı dönemde Türk lirasının 1 ay vadeli kur oynaklığı 10,3 puan artışla %19 seviyesine, 12 ay vadeli kur oynaklığı ise 4,0 puan artışla %21,5 seviyesine çıktı.

Enflasyon Riski ve Sıkı Parasal Duruş

Kurul, finansal piyasalardaki gelişmeleri değerlendirerek, bu gelişmelerin enflasyon görünümü açısından oluşturabileceği riskleri göz önünde bulundurmuş ve sıkı parasal duruşu destekleyici tedbirler almıştır. Bu doğrultuda, Merkez Bankası gecelik vadede borç verme faiz oranının %44’ten %46’ya yükseltilmesine karar verilmiştir. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ise %42,5’te, gecelik vadede borçlanma faizi ise %41’de sabit tutulmuştur.

Yeni Likidite Tedbirleri Alındı

Piyasadaki oynaklıkları sınırlamak amacıyla TL ve döviz likiditesine yönelik yeni tedbirler alınmıştır. Döviz piyasasının sağlıklı işleyişinin sağlanması, döviz kurlarındaki oynaklıkların engellenmesi ve döviz likiditesinin dengelenmesi için Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine başlanmıştır. Ayrıca, parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmek ve sıkı parasal duruşu desteklemek amacıyla, 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verilmiş ve vadesi 91 güne kadar olan likidite senetlerinin ihraç edilmesine karar verilmiştir.

Ek Önlemler ve Şeffaflık Vurgusu

Merkez Bankası, finansal piyasaların etkin işleyişinin sürdürülebilmesi için gerekli görülmesi halinde ek önlemler almayı planlamaktadır. Ayrıca, finansal varlık fiyatlarındaki oynaklığı azaltmaya yönelik alınan proaktif önlemlerin, enflasyon görünümü üzerindeki yukarı yönlü riskleri sınırlamayı amaçladığı belirtilmiştir.Merkez Bankası, fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda sahip olduğu tüm araçları piyasa kuralları içinde kararlılıkla ve etkin bir biçimde kullanmaya devam edecektir. Enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun süreceği vurgulanmıştır. Kurul, politika faizine ilişkin adımları enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla belirleyecektir. Ayrıca, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı ifade edilmiştir.

Öngörülebilir ve Şeffaf Kararlar

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacağını belirterek, piyasalara güven veren bir yaklaşım sergileyeceğini belirtmiştir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r