DOLAR 36,1120 0%
EURO 37,5448 -0.06%
ALTIN 3.366,930,00
BITCOIN 34971901,79%
İstanbul

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

500 diri fay hattı!

500 diri fay hattı!

ABONE OL
12 Şubat 2025 17:21
500 diri fay hattı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trabzon’da, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından dikkat çeken bir panel düzenlendi. “6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri Sonrası Yapılan ve Planlanan Çalışmalar ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Deprem Gerçeğiyle Yüzleşme” konusuyla düzenlenen etkinlik, 6 Şubat’taki büyük depremlerin ardından yürütülen çalışmaların değerlendirilmesine ışık tuttu. Panel, Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Etkinliğe AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğü Deprem Dairesi Başkanı Prof. Dr. Aykut Akgün, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Akınbingöl, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı’nın da aralarında bulunduğu önemli isimler katıldı. Panelde, bölgenin deprem gerçeğiyle yüzleşme adına atılması gereken adımlar masaya yatırıldı.

İyileştirme aşaması noktasında

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğü Deprem Dairesi Başkanı Prof. Dr. Aykut Akgün, Kahramanmaraş depremlerinin ardından yürütülen müdahale ve iyileştirme süreçlerine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Akgün, yaşanan acıların, ülkenin deprem gerçeğiyle daha fazla yüzleşmesi gerektiğini bir kez daha hatırlattığını belirterek, “Bu depremler, hem Çevre Şehircilik Bakanlığımız hem de AFAD olarak bizim için büyük bir sınav oldu. Sahada ve süreçlerin yönetilmesinde gösterdiğimiz çabalar en üst seviyede devam ediyor. Şu an, dünya çapında en büyük iyileştirme sürecini yürütüyoruz. Ancak, temennimiz bir daha böyle bir felaketle karşılaşmamaktır. Ne yazık ki, bulunduğumuz coğrafya bize bu tür süreçlerle barışık yaşamayı zorunlu kılıyor” dedi. Akgün, edindikleri acı tecrübeleri geleceğe ders olarak taşımak zorunda olduklarının altını çizdi.

23 üniversiteden önemli sayıda katılımcı ve akademisyenle birlikte bu proje yürütülüyor

Prof. Dr. Aykut Akgün, Türkiye’deki diri fay hatlarıyla ilgili dikkat çeken bir açıklama yaptı. Akgün, “Ülkemizde bilinen yaklaşık 500 diri fay hattı bulunuyor, bunların 170’i ise şu ana kadar detaylı bir şekilde incelendi. Geri kalan faylar henüz çalışılmadı. Bu araştırmalar, depremlerin tekrarlama aralıkları ve potansiyel büyüklükleri hakkında önemli veriler sunuyor. 23 üniversiteden akademisyenlerle birlikte yürütülen bu projede, yıl sonuna kadar önemli bir aşama kaydedilmesi bekleniyor. Proje tamamlandığında, çalışılmış diri fayların deprem üretme aralıkları ve mekanizmaları konusunda değerli bilgiler elde edilecek. Bu da mevcut Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nın revize edilmesine olanak tanıyacak” dedi.

Çalışmalar dairelerimizde aynı hızla devam ediyor

Prof. Dr. Aykut Akgün, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin büyük bir afet riski taşıdığına dikkat çekti. Akgün, “Türkiye’de en fazla afetin yaşandığı bölgeler arasında Batı ve Doğu Karadeniz bulunuyor. Bu yüzden, ‘Risk Belirleme Önlem Dairesi’ ve ‘İklim Kaynaklı Afetleri Azaltma Daire Başkanlığı’ kapsamında hem tahmin hem de önlem çalışmalarına odaklanıyoruz. Bir afetin etkilerine karşı önlem alabilmek için, önce bu risklerin farkında olmanız gerekir. İşte bu farkındalığı oluşturmak adına yürütülen çalışmalar, söz konusu dairelerimizde hızla devam ediyor. Ayrıca, bu süreçler insanlarla etkileşime geçtiği zaman afet boyutuna ulaşabiliyor” şeklinde konuştu.

Binlerce yıldır bu süreçlerin meydana geldiği bir alan

Ege Denizi’ndeki art arda meydana gelen depremlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Aykut Akgün, bölgenin sürpriz bir alan olmadığını vurguladı. Akgün, “Bu bölge, binlerce yıldır hem volkanik aktiviteler hem de tektonik fay hareketleri açısından aktif bir alan. Şu anda Ege Denizi’nde olağanüstü bir sismik aktivite gözlemleniyor. Bilim dünyası da bu durumu yakından izliyor ve biz de AFAD olarak hem yerli hem de yabancı araştırmacılar ve ilgili kurumlarla sürekli iletişim halindeyiz. Hem sürecin izlenmesi hem de olası bir durumda alınacak tedbirler için gerekli planlamalar yapılıyor. Ancak şu an kesin bir şey söylemek mümkün değil. Uzun süreli gözlemlerle durum netleşebilir. Olası bir gelişme yaşandığında ise, alınacak önlemler ve uygulanacak tedbirler için hazırlıklarımız hazır” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r