Ahşap Han’ın en dikkat çekici özelliği, zemin katının ahır olarak kullanılmasıydı. O dönemde hayvancılıkla uğraşan tüccarlar, yüklerini taşımak için at ve develeriyle birlikte seyahat ederlerdi. Bu sebeple, konakladıkları handa hayvanlarına uygun bir alan bulunması çok önemliydi. Zemin katındaki ahır, tüccarların at ve develerinin barınmasını sağlamak amacıyla inşa edildi. Bununla birlikte, hayvanların kokusunun, tüccarları rahatsız etmemesi için çatısının ortası açık olarak tasarlandı.
Yıllar içinde, Ahşap Han’ın yapısal dayanıklılığı giderek azaldı. Ahşap malzemelerin zamanla zayıflaması, yapı üzerinde çökme tehlikesine yol açtı. Bu tehlikenin farkına varan yetkililer, yapının korunması adına önemli adımlar atmaya başladılar. 1960’lı yıllarda, Ahşap Han’ın mevcut durumu göz önüne alındığında, tamamen yıkılmasına karar verildi. Yıkımın ardından yapılan yeni inşa süreci, tarihi yapının orijinaline sadık kalınarak gerçekleştirildi. Yıkılıp yeniden yapılan Ahşap Han, modern mühendislik teknikleriyle güçlendirilirken, eski yapısının mimari izleri de korunarak bugünkü halini aldı.
Yıllardır Ahşap Han’da maddi yönden yoksul olan öğrencilere burs veren Talebelere Hizmet Vakfı kurucularından Hasan Basri Karnabat: “Osmanlı zamanından kalma oteller ve hamamlar içerisinde bir tek bodrumlu olan burası. İleri de şuan A101 marketini bulunduğu bina Bekar Oteliydi. Eski zamanlarda Bursa’nın köylerinden buraya ticaret için gelen kişiler atlarını buraya bodruma bıraktıktan sonra 1 gün mecbur kalıyorlardı. Bu insanların çoğu tek ve bekar olduğu için Bekar Otelinde kalırlardı. Karşı da bulunan meydan eskiden Bursa’nın ilk hali olarak kullanılırdı. Eskiden buranın her yeri ahşap ile kaplıydı. Zaman geçince burası perişan olup yıkılıbca yeniden inşaa edildi. Burası eski bir han olduğu için ve tarihi de bilindiği için insanlar buraya hep fotoğraf çekinmek için gelir.” dedi.
ARA HABERİ
22 Ocak 2025ARA HABERİ
22 Ocak 2025GENEL
22 Ocak 2025GÜNDEM
22 Ocak 2025GÜNDEM
22 Ocak 2025SPOR
22 Ocak 2025SPOR
22 Ocak 2025