Otomotiv sektörüne ivme kazandıracak yeni kanun teklifleri, TBMM’ye sunuldu. Teklif, 25 yaş ve üzeri araç sahiplerine hurda teşviki olarak ÖTV’siz yeni araç alımı imkanı tanırken, şoför esnafı için ÖTV ve KDV’siz araç satışı yapılmasını öngörüyor. Ayrıca, ağır hasarlı araçların trafikten çekilmesi için düzenlemeler getirilmesi hedefleniyor. 2019’dan bu yana hurda araç sahiplerine sunulmayan ÖTV indirimi, yeni kanunla birlikte bir defaya mahsus geri getirilecek.
TBMM’ye sunulan yeni kanun teklifinde, 25 yaş ve üzeri araçların geri dönüşüme kazandırılmasına yönelik önemli düzenlemeler yer alıyor. Teklife göre, 25 yaşından büyük araçlarını hurdaya çıkaran vatandaşlar, Türkiye’de üretilmiş yeni araçlarını bir defalığa mahsus olarak ÖTV’siz alabilecek. TÜİK verilerine göre, 2023 sonu itibarıyla Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı 28 milyon 740 bin 492’ye ulaşırken, bu sayı 2024 Ağustos’unda 30 milyonu geçti. Araçların yaş ortalaması ise 14,5 yıl, bunların yüzde 25’i ise 21 yaş ve üzeri taşıtlardan oluşuyor. Yaşı büyük araçlar, yüksek tamir masrafları ve trafikteki güvenlik riskleri ile çevreye ciddi zararlar veriyor. Bu noktada, 25 yaş ve üzeri araçların geri dönüşüme kazandırılması, hem ekonomik hem de çevre dostu bir adım olarak öne çıkıyor. Teklif, eski araçları yenilemeye teşvik ederek, çevre kirliliğini azaltmayı, ulaşım güvenliğini artırmayı ve ekonomi için olumlu bir dönüşüm sağlamayı amaçlıyor.
Şoför esnafını ilgilendiren yeni bir kanun teklifi, TBMM’ye sunuldu. Teklife göre, geçimini tek bir araçla sağlayan şoför esnafının mevcut aracını yenileyebilmesi için alacağı yeni ticari araçlar, ÖTV ve KDV’den muaf tutulacak. Bu düzenleme, esnafın ticari faaliyetlerini kesintisiz sürdürmesini ve araçlarının bakım masraflarını azaltmasını hedefliyor. Gerekçede, Türkiye’de ticari araçların büyük bir öneme sahip olduğu vurgulandı. TÜİK verilerine göre, 30 milyondan fazla araçtan yaklaşık 6,5 milyonu ticari taşıtlardan oluşurken, 100 bine yakın ticari taksi ve 1,5 milyon şoför esnafı faaliyet gösteriyor. Ticari araçların daha hızlı yıprandığı ve bakım masraflarının arttığına dikkat çekilen açıklamada, şoför esnafının yeni araç alımında karşılaştığı zorluklar da dile getirildi.
Yeni bir kanun teklifi, trafik kazası veya doğal afet sonucu ağır hasar gören araçların trafiğe çıkmasını yasaklıyor. Teklife göre, bu tür araçların onarımı yapılmayacak ve yeniden trafiğe çıkarılmasına izin verilmeyecek. Aksi durumda, özel ve tüzel kişilere 500 bin TL para cezası uygulanacak. Ayrıca, ağır hasarlı araçların sigorta şirketleri tarafından yalnızca yedek parça veya hurda olarak satılabileceği, bu kurallara uymayan şirketlerin faaliyet izninin 6 ay süreyle askıya alınacağı belirtiliyor.Gerekçede, “pert” olarak bilinen ağır hasarlı araçların trafikte güvenlik zafiyeti oluşturduğu vurgulandı. Kazalarda can güvenliği riski taşıyan bu araçların onarımlarının yeterliliği de tartışma konusu. Sigorta şirketlerinin, araçların güvenliğini denetleyerek, kazalarda can kaybı riskini azaltması hedefleniyor.
Hurda teşviki ve şoför esnafı için olan teklifi Milliyetçi Hareket Partisi Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, ağır hasarlı araçlara ilişkin teklifi ise Milliyetçi Hareket Partisi Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk verdi.
ARA HABERİ
27 Kasım 2024ARA HABERİ
27 Kasım 2024GENEL
27 Kasım 2024GÜNDEM
27 Kasım 2024GÜNDEM
27 Kasım 2024SPOR
27 Kasım 2024SPOR
27 Kasım 2024