DOLAR 34,3480 0%
EURO 37,4231 0.06%
ALTIN 3.013,42-0,30
BITCOIN 2330919-2,08%
İstanbul
12°

AZ BULUTLU

12:53

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Mehmet Şimşek: “Ülke risk primimiz düştü”

Mehmet Şimşek: “Ülke risk primimiz düştü”

ABONE OL
2 Kasım 2024 15:48
Mehmet Şimşek: “Ülke risk primimiz düştü”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin kredi notunu “B+”dan “BB-“ye yükseltirken, görünümü “durağan” olarak belirledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, S&P’nin Türkiye’ye yönelik bu hamlesini değerlendirerek, “S&P kredi notumuzu B+’dan BB-‘ye yükseltti. Bu yıl, üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu tarafından notu iki kademe artırılan tek ülkeyiz” dedi. Bakan Şimşek, not artışında ekonomideki dengelenmenin, azalan cari açığın ve dış finansman ihtiyacının yanı sıra Türk lirasının istikrarı, güçlenen rezervler ve dezenflasyon sürecinin etkili olduğunu vurguladı. Ayrıca, programlarıyla sağladıkları olumlu gelişmelerin ülke risk primini düşürdüğünü ve dış borçlanma maliyetlerinde önemli bir iyileşme sağladığını belirtti. Şimşek, daha yüksek notu işaret eden piyasa göstergelerinin de önümüzdeki dönemde olumlu gelişmelerin devam edeceğine işaret ettiğini ekledi.

Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunun “B+”dan “BB-“ye yükseltildiği ve kredi notu görünümünün “durağan” olduğu bildirildi

S&P, dün akşam yaptığı açıklamada Türkiye ekonomisini kapsamlı bir şekilde değerlendirerek, uzun vadeli kredi notunu “B+”dan “BB-“ye yükseltti ve görünümü “durağan” olarak belirledi. Ayrıca, ülkenin kısa vadeli kredi notunun “B” olarak teyit edildiği kaydedildi. Açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) sıkı para politikası duruşunun, Türk yetkililerinin lirayı istikrara kavuşturmasına, enflasyonu düşürmesine, rezervleri yeniden inşa etmesine ve finansal sistemi dolarizasyondan arındırmasına olanak sağladığı vurgulandı. Türkiye’nin dünya ile arasındaki tasarruf açığının daraldığı ve bu durumun cari açığın Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) oranında 2022’den bu yana kaydedilen yaklaşık 4 puanlık düşüşle kendini gösterdiği belirtildi.Görünümün, yetkililerin halen yüksek olan enflasyonu düşürme, ücret beklentilerini yönetme ve Türk ekonomisini yeniden dengeleme konusundaki iddialı planlarına yönelik gelecek 12 aydaki dengeli riskleri yansıtacak şekilde durağan olduğu ifade edildi. S&P, enflasyonun tek haneli seviyelere indirilmesi ve Türk lirası ile yerel sermaye piyasalarına olan uzun vadeli güvenin yeniden tesis edilmesi konusunda daha fazla ilerleme kaydedilmesi durumunda notun yükseltilebileceğini belirtti.

Yüzde 30’dan yüksek herhangi bir artış oranının enflasyonla mücadele sürecini uzatacak

S&P’nin açıklamasında, ücret belirlemedeki artış oranının, hükümetin 2025 yıl sonu için öngördüğü yüzde 17 enflasyon hedefinin çok üzerinde, yaklaşık yüzde 44 olan 2024 enflasyon oranına endekslenmesinin, enflasyonla mücadele programı için bir risk oluşturduğuna dikkat çekildi. Ücret anlaşmasının bu iki uç nokta arasında belirleneceği varsayılsa da, yüzde 30’dan yüksek herhangi bir artış oranının enflasyonla mücadele sürecini uzatacağı ifade edildi.Ayrıca, ülkede 2028’e kadar planlı herhangi bir seçim olmaması nedeniyle, kademeli mali ve gelir politikası sıkılaştırmasıyla talep ve enflasyonu baskılamak için bir alan olabileceği belirtildi. Özel tüketimdeki yavaşlamanın, Türkiye ekonomisini soğutmada merkezi bir rol oynayacağı vurgulandı ve reel GSYH büyümesinin 2025’te yüzde 2,3 olacağı öngörüldü. S&P, en son mayıs ayında Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, görünümü “pozitif” olarak korumuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r