DOLAR 34,4676 0.32%
EURO 37,2859 0.45%
ALTIN 2.997,871,49
BITCOIN 2337534-0,75%
İstanbul
15°

HAFİF YAĞMUR

05:48

İMSAK'A KALAN SÜRE

Fatura cezalarında artış

Fatura cezalarında artış

ABONE OL
19 Ekim 2024 16:16
Fatura cezalarında artış
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ticari işlemlerde fatura ve benzeri belgelerin düzenlenmemesi ya da yanlış belgelerin düzenlenmesi durumunda uygulanacak cezalara dair usul ve esaslar belirlendi. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği,” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeye göre, Vergi Usul Kanunu’nda yer alan fiş, fatura ve serbest meslek makbuzu gibi belgelerin bir takvim yılı içinde birden fazla kez verilmemesi veya alınmaması halinde, alıcı ve satıcıya her bir tespit için artırımlı vergi cezası uygulanacak. Örneğin, fatura düzenlememede ilk tespitteki asgari ceza tutarı 10 bin lira iken, ikinci tespitte bu tutar 20 bin lira, üçüncü tespitte 30 bin lira, dördüncü tespitte 40 bin lira, beşinci tespitte 50 bin lira, altıncı ve sonraki tespitlerde ise 100 bin liraya kadar yükselebilecek.

Belgeyi düzenlemeyenler ise 3 kat daha fazla özel usulsüzlük cezasıyla karşı karşıya kalacaklar

Belge düzenleme yükümlülüğü bulunanların bu yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda, alıcıların vergi dairesine durumu bildirmeleri halinde ceza uygulanmayacak. Yeni düzenlemeye göre, fiş, fatura ve serbest meslek makbuzu gibi belgelerin düzenlenmediği hallerde, belgeyi almakla yükümlü kişiler, 5 iş günü içerisinde bu durumu kendiliğinden vergi dairesine bildirirlerse, cezai yaptırıma maruz kalmayacaklar. Ancak, belgeyi düzenlemeyenler, 3 kat daha fazla özel usulsüzlük cezasıyla karşı karşıya kalacak. Ayrıca, satıcı tarafından alıcıya Vergi Usul Kanunu’nda belirtilen belgeler dışında farklı bir belge verildiğinde, alıcı bu durumu yine 5 iş günü içerisinde kendiliğinden vergi dairesine bildirirse, alıcıya ceza kesilmeyecek. Ancak bu durumda satıcıya 6 kat artırımlı ceza uygulanacak.

Yüzde 50 artırımlı uygulanacak

Düzenlemede, kayıt dışı faaliyet gösteren kişiler için yüzde 50 artırımlı vergi ziyaı cezası uygulanacağına dair açıklamalar ve örneklere yer verildi. Bu çerçevede, vergi dairesinin bilgisi dışında mükellefiyet tesis ettirmeden faaliyette bulunanlara uygulanacak cezaların yüzde 50 artırımlı olacağı belirtildi. Mükellefiyet tesis edildikten sonra, mükellefiyet tarihinden önceki dönemler için yeni bir tarhiyat yapılması durumunda da cezaların artırımlı bir şekilde uygulanacağı ifade edildi. Ayrıca, dijital ortamdaki reklam, ilan, satış ve kiralama bilgilerine ilişkin bildirimlerin yapılmaması, eksik ya da yanıltıcı olması durumunda her bir bilgi için ayrı ayrı ceza kesileceği vurgulandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r