DOLAR 34,2718 0.12%
EURO 37,1720 -0.16%
ALTIN 3.003,480,29
BITCOIN 2300780-1,75%
İstanbul
15°

AÇIK

18:22

AKŞAM'A KALAN SÜRE

ABD ve Avrupa’dan Netanyahu’ya göz dağı!

ABD ve Avrupa’dan Netanyahu’ya göz dağı!

ABONE OL
16 Ekim 2024 10:26
ABD ve Avrupa’dan Netanyahu’ya göz dağı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ortadoğu’daki çatışmaları derinleştiren İsrail’e yönelik dikkat çekici açıklamalar geldi. Gazze’de savaş suçları işleyen İsrail’in en büyük destekçilerinden ABD, insani yardımların sağlanmaması durumunda bazı askeri yardımların kesileceğini belirterek uyarıda bulundu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Netanyahu’ya, İsrail’in Birleşmiş Milletler kararlarıyla kurulduğunu hatırlatarak bu kararlara uyması gerektiğini vurguladı.

30 gün süre verdi

CNN’de yer alan habere göre, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’a ortak bir mektup göndererek Gazze’ye gıda yardımlarının önünün açılmasını talep etti. 13 Ekim tarihli mektupta, Gazze’deki acil insani durumun giderek kötüleştiği ve insani yardımların engellenmemesi gerektiği ifade edildi. ABD’li bakanlar, 30 gün içinde Gazze’ye insani yardımların girişinin sağlanması gerektiğini vurgularken, aksi takdirde ABD Başkanı Joe Biden’ın şubat ayında açıkladığı memorandum doğrultusunda durumun ilgili yasaları ihlal edeceğini belirtti. ABD Dış Yardımlar Yasası’nın 620 I bölümüne göre, insani krizin yaşandığı bölgelere yardım girişini engelleyen ülkelere karşı silah yardımları askıya alınabiliyor.

350 kamyonun Gazze’ye gıda götürmesine izin verilmesini talep etti

Mektupta, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin, Gazze’deki insani durumun giderek kötüleşmesi konusundaki derin endişelerini dile getirerek, İsrail hükümetinden bu durumu düzeltmek için acil ve sürdürülebilir adımlar atmasını istedi. Blinken ve Austin, İsrail’in Gazze’ye gıda taşıyan kamyonları kasıtlı olarak engellediğine dair işaretlere dikkat çekerek, günlük 350 kamyonun Gazze’ye gıda ulaştırmasına izin verilmesini talep etti. Ayrıca, mektupta İsrail’in Gazze’nin kuzeyinden güneyine zorla göç politikası uygulamaması gerektiği vurgulandı.

Bay Netanyahu ülkesinin BM kararıyla kurulduğunu unutmamalı

Fransa basınında yer alan haberlere göre, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kabine toplantısında İsrail’e Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına uyması çağrısında bulundu. Macron, BM’nin 29 Kasım 1947’de İsrail’in Filistin topraklarında kurulmasına zemin hazırlayan kararına atıfta bulunarak, “Bay Netanyahu, ülkesinin BM kararıyla kurulduğunu unutmamalı,” dedi. Ayrıca, Lübnan ve Gazze’ye yönelik saldırıları bağlamında, İsrail hükümetine “BM kararlarını göz ardı etmenin zamanı değil,” ifadesini kullandı.

Batılı liderlerin İsrail’e silah ambargosu çağrılarını “ayıp” diye nitelemişti

İsrail Başbakanlık Ofisi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un açıklamalarına yanıt vererek, İsrail’in BM kararıyla kurulmadığını öne sürdü. Açıklamada, “Fransa Cumhurbaşkanı’na bir hatırlatma: İsrail Devleti’ni kuran BM kararı değil, Bağımsızlık Savaşı’nda kahraman savaşçıların kanıyla elde edilen zaferdi. Bu savaşçıların çoğu Holokost’tan kurtulanlardı; bunlar arasında Fransa’daki Vichy rejiminden kurtulanlar da bulunmaktadır,” denildi.Ayrıca, İsrail’in Fransız askerlerinin görev aldığı Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Barış Gücü’ne (UNIFIL) saldırdığı, Fransa’nın ise bu durumu uluslararası hukukun açık ihlali olarak kınadığı ifade edildi. Macron ve Netanyahu arasında, İsrail’e silah ambargosu uygulanması konusunda da gerginlik yaşandığı belirtildi. Macron, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında kullanılacak silahların sevkiyatını durdurma çağrısında bulunmuş, Netanyahu ise bu açıklamalara tepki göstererek Batılı liderlerin silah ambargosu taleplerini “ayıp” olarak nitelemişti.BM, 29 Kasım 1947’deki kararıyla tarihi Filistin topraklarının bölünmesine dair bir tasarıyı kabul etmiş ve bu karar doğrultusunda tarihi Filistin topraklarının yüzde 55’inin İsrail devletine, yüzde 45’inin ise Filistin’e bırakılmasını öngörmüştü.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r