Öğretmenlerin merakla beklediği Öğretmenlik Meslek Kanunu, TBMM’de kabul edilerek yasalaştı. Milli Eğitim Akademisi’nin kurulmasını da içeren 39 maddelik düzenleme, öğretmenlerin atama, mesleki gelişim ve kariyer basamaklarında ilerlemesini hedefliyor. 2022’de yürürlüğe giren ve bazı maddeleri Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen kanun, yeni haliyle kariyer uygulamasına devam edilmesini sağlıyor. Öğretmenlik, üç basamağa ayrılarak; öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olarak yeniden düzenleniyor.
TBMM’de kabul edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlere önemli kazanımlar sunuyor. Uzman öğretmenlik için en az 10 yıl öğretmen olarak görev yapma, başöğretmenlik için ise 10 yıl uzman öğretmenlik hizmeti koşulu getirildi. Kademe ilerlemesinde herhangi bir ceza almama şartı ve akademi tarafından verilen eğitim programlarını tamamlama zorunluluğu bulunuyor. Yazılı sınav ve mesleki çalışma şartları ise kaldırıldı. Ayrıca, 20 yıllık kıdeme sahip öğretmenler, uzman öğretmen olmasalar bile başöğretmenlik için başvuru yapabilecek. Böylece 230 bin öğretmen bu fırsattan yararlanabilecek. 2022 ve 2023’te binlerce öğretmen uzman ve başöğretmen unvanı aldı. Uzman öğretmenler 4.304 lira, başöğretmenler ise 8.608 lira tazminat almaya hak kazandı.
Öğretmenlik Meslek Kanunu’ndaki yeni düzenleme, öğretmenlerin ve eğitim yöneticilerinin hak ve sorumluluklarını ilk kez yasal çerçeveye oturttu. Öğretmenler, meslekleriyle ilgisiz işlerde rızaları dışında görevlendirilemeyecek ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında tüm haklardan, sendika kurma ve güvenlik hakkı dahil, faydalanabilecek. Ayrıca, öğretmenlere yönelik işlenen suçlarda cezalar yarı oranında artırılacak. Kasten yaralama, tehdit ve hakaret gibi suçlarda hapis cezaları ertelenmeyecek, tutuklu yargılama mümkün olacak. Bu koruma, özel öğretim kurumlarındaki öğretmenler ve usta öğreticileri de kapsıyor.
Milli Eğitim Akademisi, öğretmen adaylarını mesleğe hazırlamak, öğretmen ve yöneticilerin mesleki gelişimini desteklemek ve kariyer basamaklarında ilerlemeleri için eğitimler sunmak amacıyla kurulacak. Üniversitelerle işbirliği yapılacak eğitim programları, adayların teorik ve uygulamalı derslerle mesleki becerilerini geliştirmesini sağlayacak. Öğretmen alımları, ÖSYM sınav sonuçlarına göre yapılacak ve sözlü sınav kaldırılacak. Aday sayısı, atama izni verilen pozisyonla sınırlı olacak ve eğitimlerini başarıyla tamamlayanlar atanacak. Eğitim sürecinde adaylar genel sağlık sigortasından faydalanacak.
ARA HABERİ
24 Kasım 2024ARA HABERİ
24 Kasım 2024GENEL
24 Kasım 2024GÜNDEM
24 Kasım 2024GÜNDEM
24 Kasım 2024SPOR
24 Kasım 2024SPOR
24 Kasım 2024