DOLAR 34,1759 -0.11%
EURO 37,8146 -0.12%
ALTIN 2.919,44-0,13
BITCOIN 2073912-0,34%
İstanbul
24°

AÇIK

05:30

İMSAK'A KALAN SÜRE

BM’den ‘Acil’ kodlu toplantı

BM’den ‘Acil’ kodlu toplantı

ABONE OL
3 Ekim 2024 16:52
BM’den ‘Acil’ kodlu toplantı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsrail’in Gazze, Lübnan ve Suriye’ye yönelik saldırıları ve İran’ın füzelerle karşılık vermesi, Ortadoğu’daki gerilimi artırıyor. Gazze Şeridi’nde İsrail’in bir yıl süren saldırıları sonucunda 41 binden fazla insan hayatını kaybetti. Bu durum, Avrupa ülkelerinin şimdi de Filistin’e asker gönderme konusunu tartışmasına yol açtı.

İsrail tarafından tanınan bir Filistin devletinin inşası için BM ile beraber askerlerimizi de göndermeye hazırız

İtalyan hükümeti, konuyu ilk olarak gündeme getirdi. İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, “İsrail’i tanıyan ve İsrail tarafından tanınan bir Filistin devletinin inşası için” Birleşmiş Milletler ile asker göndermeye hazır olduklarını açıkladı. Tajani, Gazze ve Batı Şeria’da farklı yönetimlerin bulunduğunu vurgulayarak, Filistin’de tek bir yönetim olmadığını ifade etti. “Amacımız, Filistin yönetiminin rehberliğinde sınırlı bir süre için Arap liderliğindeki bir BM misyonunun varlığını kolaylaştırmak. BM ile birlikte askerlerimizi de göndermeye hazırız,” dedi.

Plan başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti kurulması planına aykırı

İtalyan hükümetinin bu planı, Batı Şeria ve Gazze’nin yönetimsel birleştirilmesi ve Gazze’de Hamas yönetimine son verilmesi anlamına geliyor. Ancak İsrail’in de desteklediği bu sözde birleşme, Filistinliler ile Türkiye dahil birçok ülkenin savunduğu, 1967 sınırlarına dayalı ve başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin Devleti kurulması planına aykırı.

Danimarka devletide devrede

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, İtalya’nın açıklamasına benzer şekilde, Ortadoğu’ya yönelik uluslararası bir askeri müdahalenin Filistin meselesinde iki devletli çözümü dayatmak ve mevcut çıkmazı kırmak için bir yol olabileceğini belirtti. Ancak, Danimarka’nın Mayıs ayında gerekli ön koşulların bulunmadığını öne sürerek Filistin’i devlet olarak tanımadığı dikkate alındığında, bu açıklamanın da İsrail’in saldırılarını durdurmak yerine ona fayda sağlamak amacıyla yapıldığı söylenebilir.

Lübnan’a destek koalisyonu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, son günlerde Lübnan’a destek amacıyla uluslararası bir koalisyon kurulması çağrısında bulunuyor. Paris hükümeti, Lübnan ve Filistin konularını görüşmek üzere Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni olağanüstü toplantıya çağırdı. Konsey, acil toplanma kararı alarak Filistin’e BM asker konuşlandırılmasına ilişkin önerileri ele almayı planlıyor. Oturumun başlangıcında açık tartışmalar yapılacak, ardından üye ülkeler arasında istişareler için kapalı formata geçilecek.Öte yandan, Batılı ülkelerin İsrail’in on binlerce masum sivili öldürmesine göz yumarak bölgeye asker göndermeyi reddetmesi, şu anda bu konuyu gündeme getirmeleri karşısında birçok soru işareti doğuruyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r