DOLAR 34,2197 0.03%
EURO 37,8610 0.21%
ALTIN 2.913,86-0,52
BITCOIN 2128630-0,67%
İstanbul
20°

AZ BULUTLU

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

İran kritik bölgeyi vurdu

İran kritik bölgeyi vurdu

ABONE OL
2 Ekim 2024 11:10
İran kritik bölgeyi vurdu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İran, akşam saatlerinde İsrail’e yönelik büyük bir füze saldırısı düzenledi. Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan açıklamada, saldırının İran’ın ulusal güvenliğini tehdit eden İsrail’e karşı gerçekleştirildiği belirtildi. Bu hamlenin, Hamas lideri İsmail Haniye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı general İsmail Nilfuraşan’ın öldürüldüğü İsrail saldırılarına bir karşılık olduğu ifade edildi.

200’e yakın füze attı

İran, İsrail’i hedef alan saldırılarında ilk kez hipersonik Fettah-1 füzelerini kullandı. Yaklaşık 200 füze fırlatan İran, bu saldırılarda İsrail’in hava savunma sistemlerini aşmayı başardı. Öne çıkan bir detay, hipersonik füzelerden birinin MOSSAD ana karargahına sadece 150 metre mesafeye düşmesi oldu. Düşen füze, 9 metre derinliğinde ve 15 metre genişliğinde dev bir krater açtı. Füzenin açtığı bu krater, televizyon kanallarında canlı yayın sırasında saniye saniye görüntülendi.

Netanyahu: İran büyük bir hata yaptı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’ın füze saldırısının ardından sosyal medya üzerinden görüntülü bir mesaj yayımladı. Netanyahu, İran’ın füze saldırısının “başarısız olduğunu” savunarak, atılan füzelerin engellenmesine sağladığı destekten dolayı ABD’ye teşekkür etti. İran’ın bu eylemiyle “büyük bir hata yaptığını” ve bunun “bedelini ödeyeceğini” belirten Netanyahu, İran’a karşılık vereceklerini vurguladı. “Bize kim saldırırsa biz de ona saldıracağız” ifadesini kullandı. Öte yandan, İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail’e onlarca balistik füze saldırısı başlattığını duyurmuştu. Saldırının ardından başta Tel Aviv olmak üzere ülke genelinde sirenler çalmaya başladı.

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’den ilk açıklama

İsrail’e yönelik füze saldırısının ardından İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’den açıklama geldi. Hamaney, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Allah’ın izniyle, direniş cephesinin darbeleri, Siyonist rejimin yıpranmış ve çürümekte olan cesedi üzerinde daha güçlü ve acı verici olacaktır” ifadelerini kullandı. Bu açıklama, bölgedeki gerginliğin artmasına yol açarken, İran’ın kararlılığını bir kez daha gözler önüne serdi.

IDF, İsrail Devleti vatandaşlarını korumak için gereken her şeyi yapıyor ve yapacak

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), İran’dan İsrail topraklarına füzeler fırlatıldığına dair açıklama yaptı. İç Cephe Komutanlığı’nın, ülkenin çeşitli bölgelerine hayat kurtarıcı talimatlar dağıttığını belirten IDF, halkın bu direktiflere uymasını istedi. Açıklamada, “Alarm çaldığında korunan alana girmeli ve sonraki talimatlara kadar orada beklemelisiniz” ifadelerine yer verildi. IDF, İsrail vatandaşlarını korumak için gereken her şeyi yapma taahhüdünde bulunduğunu vurguladı.

Savunma ve taarruzda yüksek alarm durumundayız

İran’ın füze saldırısının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Hagari, İsrail’in İran’a karşılık vereceğini belirterek, “Savunma ve taarruzda yüksek alarm durumundayız. Bu füze saldırısının sonuçları olacak. İsrail vatandaşlarını koruyacağız ve İran füzelerine uygun yer ve zamanda karşılık vereceğiz” dedi. Şu anda İran’dan İsrail’e yönelik başka bir tehdit olmadığını ifade eden Hagari, füze saldırısının sona erdiğini ve saldırıya ilişkin hala bir değerlendirme yaptıklarını aktardı. Ayrıca, şu ana kadar can kaybı olup olmadığını bilmediklerini belirten Hagari, füze saldırısının ardından İsraillilere sığınaklardan ayrılabilecekleri yönünde bilgi verdiklerini duyurdu.

Siyonist rejim cevap vermeye kalkarsa daha yıkıcı bir karşılık gelir

İran’ın BM Daimi Temsilciliği, İsrail’in ulusal güvenlik ihlallerine yanıt verdiklerini duyurarak, “Eğer siyonist rejim cevap vermeye kalkarsa daha yıkıcı bir karşılık gelir” uyarısında bulundu. Temsilcilik, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İran’ın “Siyonist rejimin terör faaliyetlerine yasal, makul ve meşru cevabını” verdiğini belirtti. Açıklamada, İsrail’in İranlı vatandaşları hedef aldığı ve ülkenin egemenliğini ihlal ettiği vurgulandı. Mesajda, “Eğer siyonist rejim cevap vermeye kalkarsa daha yıkıcı bir karşılık gelir” ifadeleri kullanılırken, bölge ülkeleri ve “rejimin destekçilerinin” İsrail ile yollarını ayırmaları çağrısında bulunuldu.

Bu yalnızca gücümüzün bir parçasıydı

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, X sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, ülkesinin İsrail’e karşı füze saldırılarının “meşru haklar temelinde İran ile bölgenin barış ve güvenliği için” düzenlendiğini savundu. İsrail’in saldırganlığına “kesin bir yanıt” verdiklerini ifade eden Pezeşkiyan, bu saldırıların İran’ın çıkarlarının ve vatandaşlarının savunulması amacıyla gerçekleştirildiğini kaydetti. Pezeşkiyan mesajında şu ifadeleri kullandı: Netanyahu İran’ın savaş peşinde olmadığını ancak her tehdide kararlı yanıt vereceğini bilsin. Bu yalnızca gücümüzün bir parçasıydı. İran ile çatışmaya girmeyin.

Yıkıcı ve pişman edici karşılık verilecek

İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail’e düzenlenen füzeli saldırılara ilişkin ikinci açıklamasını yayımladı. Açıklamada, “Gerçek Vaad-2” adı verilen operasyonda, “İsrail’in işgal ettiği Filistin topraklarındaki stratejik askeri tesislerin hedef alındığı ve hedeflerin geniş çaplı savunma sistemleriyle korunmasına rağmen yüzde 90 başarı oranıyla vurulduğu” belirtildi. Ayrıca, İsrail’in saldırılarında hayatını kaybeden Hamas lideri İsmail Heniyye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı general Abbas Nilfuraşan’a yönelik suikastların planlandığı hava üsleri ve askeri merkezlerin de hedef alındığı aktarıldı. Operasyonun “meşru savunma hakkı çerçevesinde ve uluslararası hukuka dayanılarak gerçekleştirildiği” ifade edilirken, düşmanların her türlü aptallığına yıkıcı ve pişman edici karşılık verileceği kaydedildi.

İran askeri tehditlere karşılık vermeye hazırdır

İran Dışişleri Bakanlığı, “Gerçek Vaad 2” operasyonuna ilişkin bir bildiri yayımladı. Bildiride, İran’ın kendini savunmak için meşru müdafaa hakkını kullandığı vurgulandı. “Siyonist İsrail rejiminin İran’ın egemenliği ve toprak bütünlüğünü hedef alan saldırıları ile Hamas lideri İsmail Haniye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve Devrim Muhafızları komutanı Abbas Nilfuruşan’ın şehadetlerine karşılık olarak İsrail rejiminin askeri tesislerine yönelik füze saldırıları gerçekleştirilmiştir” ifadelerine yer verildi. Ayrıca, İran’ın “Gerçek Vaad 2” operasyonunu bölge barışı ve güvenliği için gerçekleştirdiği belirtildi. İsrail’in Lübnan ve Gazze’deki katliamlarına dikkat çekilirken, İran’ın operasyonda sivil yerleşim alanlarını hedef almadığı ifade edildi. “Siyonist İsrail rejiminin sivil yerleşim yerlerini ve altyapı sistemlerini hedef alan saldırılarının aksine, bu operasyonda rejime ait askeri tesisler hedef alınmıştır” denildi. Bildiride, İsrail’e yönelik silah yardımlarının durdurulması ve bölgedeki savaş suçlarının engellenmesi gerektiği vurgulanarak, “İran gerek duyması halinde kendi ulusal çıkarlarını korumak için yeniden meşru müdafaa hakkını kullanabilir ve ülkenin egemenliğine yönelik askeri tehditlere karşılık vermeye hazırdır” ifadeleri kullanıldı.

ABD Başkanı Joe Biden, açıklama yaptı

İran’ın İsrail’e düzenlediği saldırının ardından ABD Başkanı Joe Biden, açıklama yaptı. Biden, ABD ordusuna İran saldırılarına karşı İsrail’in savunulması ve İsrail’i hedef alan füzeleri vurulması talimatı verdiğini açıkladı. Beyaz Saray, Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in İran’ın İsrail’e yönelik saldırılarını Beyaz Saray Durum Odası’ndan izlediklerini ve ulusal güvenlik ekibinden düzenli güncellemeler aldıklarını da sözlerine ekledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r