DOLAR 34,1238 0.03%
EURO 38,1616 -0.03%
ALTIN 2.916,990,09
BITCOIN 21761950,88%
İstanbul
23°

AÇIK

19:04

AKŞAM'A KALAN SÜRE

İsrail Suriye’yi vurdu

İsrail Suriye’yi vurdu

ABONE OL
25 Eylül 2024 10:43
İsrail Suriye’yi vurdu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Orta Doğu’daki gerginlik sürerken, İsrail merkezli Haaretz’in bildirdiğine göre, İsrail ordusu Suriye’nin kıyısındaki Tartus liman kentine hava saldırısı düzenledi. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye hava savunma sistemlerinin bu saldırılara karşılık verdiğini duyurdu. Ayrıca, rejime yakın sosyal medya hesapları, İsrail’e ait hava araçlarının Tartus’taki çok sayıda askeri noktayı hedef aldığını iddia etti. Bu gelişmeler, bölgedeki huzursuzluğun artmasına neden oluyor.

Saldırıda can ve mal kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor

Suriye’nin Tartus ilinde, Rusya Donanması’na ait bir askeri üssün bulunduğu bölgede, İsrail’e ait hava araçlarının birden fazla noktaya saldırılar düzenlediği öne sürüldü. Saldırıda can ve mal kaybı olup olmadığı ise henüz netlik kazanmadı. Rejime yakın sosyal medya hesapları, İsrail’in Tartus’taki çok sayıda askeri noktayı hedef aldığını iddia ederken, saldırıların sürdüğü ve Suriye’ye ait hava savunma sistemlerinin karşılık vermeye devam ettiği bildirildi. Olayla ilgili olarak İsrail ve Şam yönetiminden henüz bir açıklama yapılmadı.

Saldırıda 16 kişi ölmüş, 36 kişi yaralanmıştı

İsrail’e ait savaş uçakları, 9 Eylül’de Suriye’nin Hama ve Tartus illerinde birden fazla askeri noktaya toplam 15 hava saldırısı düzenledi. Bu saldırılarda 16 kişi hayatını kaybederken, 36 kişi de yaralandı. Tartus ve çevresindeki bölgelerde, Suriye ordusu ile İran destekli terörist grupların yanı sıra Lübnan Hizbullahı unsurlarının bulunduğu biliniyor. İsrail, 2011 yılında başlayan iç savaştan bu yana Suriye’deki İran destekli gruplara ve Suriye ordusuna ait askeri noktalara zaman zaman saldırılar gerçekleştirmekte. Bu saldırılar, bölgedeki gerginliğin artmasına yol açıyor.

Lübnan’a pazartesi sabahından bu yana 2 binden fazla bomba attığını ilan etti

İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları giderek ağırlaşırken, ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, İsrail ordusunun gün içinde Lübnan’ın güneyi ve Bekaa bölgesine üçüncü defa hava saldırısı düzenlediği bildirildi. Savaş uçaklarının, Hizbullah’a ait olduğu iddia edilen 1500 noktayı hedef aldığı ve insansız hava araçlarının yüzlerce noktayı vurduğu belirtildi. İsrail ordusu, pazartesi sabahından bu yana Lübnan’a 2 binden fazla bomba attığını açıkladı. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Lübnan’a yönelik saldırıların yoğunlaştırılacağını ve Hizbullah’a nefes aldırmayacaklarını vurguladı. Bu arada, Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, başkent Beyrut’ta düzenlediği basın toplantısında, İsrail’in ülkenin güneyi ve doğusundaki kasaba ve köylere “benzeri görülmemiş şekilde” düzenlediği saldırıların neden olduğu kayıpları paylaştı. Ebyad, saldırılar sonucunda ölenlerin sayısının 558’e, yaralananların sayısının ise 1835’e yükseldiğini duyurdu. Bu gelişmeler, bölgede devam eden çatışmaların ciddiyetini bir kez daha gözler önüne seriyor.

“Fadi-3” füzesiyle hedef aldığını duyurdu

Hizbullah, son açıklamalarında “Lübnan’ı ve halkını korumak” ifadesine dikkat çekti. Lübnan Hizbullahı, İsrail ordusunun kuzey komutanlığına bağlı Nimra üssünü roketlerle, Hayfa’nın güneyindeki Eliakim üssünü ise “Fadi-2” tipi füzelerle hedef aldığını duyurdu. Ayrıca, Hizbullah, İsrail’in kuzeyindeki Nasıra kenti yakınlarındaki Shimshon askeri üssünü envanterinde ilk defa kullandığı “Fadi-3” füzesiyle vurduğunu bildirdi. Lübnan’dan atılan roketler, Hayfa çevresindeki yerleşimlerde saldırı alarmlarının çalmasına neden oldu. İsrail hava savunma sistemlerinin ateşlediği füzelerin havada infilak etmesi sonucu patlama sesleri duyulurken, gökyüzünde dumanlar yükseldi. İsrail polis sözcülüğü, havada imha edilen roketlerin bazı parçalarının Hayfa yakınlarındaki Krayot yerleşimi ile Akka ve Batı Celile bölgesine düştüğünü, Akka yakınlarında bazı araçlarda hasar oluştuğunu açıkladı. Sosyal medyada, Lübnan’dan atılan roketlerin kuzeydeki bazı açık alanlara isabet ettiği görüntüler paylaşıldı. İsrail basını, Lübnan’dan son bir saat içinde yaklaşık 60, gün boyunca ise toplam 160 kadar roket atıldığını belirtti. Bu gelişmeler, bölgedeki çatışmaların şiddetini artırmaya devam ediyor.

İsrail savaşı Suriye’ye taşıyor

İsrail ordusu, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta öğleden sonra düzenlenen hava saldırısına dair yazılı bir açıklama yaptı. Beyrut’un Hizbullah’ın güçlü olduğu Dahiye bölgesine düzenlenen saldırıda, Kubeysi adlı Hizbullah komutanının hedef alındığı ve bombardımanda hayatını kaybettiği belirtildi. Kubeysi’nin, Hizbullah’ın füze ve roketlerden sorumlu komutanı olduğu iddia ediliyor. Bu gelişmeler, İsrail’in son bir yıldır Gazze’ye havadan, karadan ve denizden düzenlediği bombardımanların ardından, önce Lübnan’a yönelik saldırılar düzenlemesiyle dikkat çekiyor. Ayrıca, bu akşam saatlerinde Suriye’nin liman kenti Tartus’a da saldırı gerçekleştirildiği bildirildi. İsrail basınına göre, İsrail savaş uçakları, Rusya Donanması’na ait askeri üssün bulunduğu Tartus şehrini hedef aldı. Tartus’un vurulduğuna dair görüntüler sosyal medyada hızla yayıldı. Bu olaylar, bölgedeki gerilimin daha da tırmanmasına neden olmaktadır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r