DOLAR 34,1306 0.3%
EURO 38,1030 0.09%
ALTIN 2.873,571,58
BITCOIN 2143462-0,26%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ortadoğu’da savaş çanları çalmaya başladı

Ortadoğu’da savaş çanları çalmaya başladı

ABONE OL
20 Eylül 2024 17:25
Ortadoğu’da savaş çanları çalmaya başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

7 Ekim’den bu yana Gazze’de masum sivilleri hedef alan İsrail, şimdi de Lübnan’da Hizbullah mensupları ile sivil halka saldırıyor. Hizbullah’ın kullandığı telsiz ve çağrı cihazlarını siber saldırılarla etkisiz hale getiren İsrail, Beyrut ve çevresinde birçok can kaybına yol açtı.

Hizbullah, bölgeyi 150 roketle vurdu

Olayın yankıları devam ederken, Hizbullah’tan ilk misilleme geldi. İsrail sınır hattını hedef alan Hizbullah, bölgeyi 150 roketle vurdu. Saldırılarda, daha önce de kullandığı katyuşa füzelerini tercih etti.

İsrail ordusu karşı atağa geçti

Hizbullah’ın sınır bölgelerine düzenlediği saldırıların ardından İsrail ordusu, Lübnan’ın başkenti Beyrut’a hava saldırısı düzenledi. Saldırıda, üst düzey Hizbullah komutanlarından İbrahim Akil’in hedef alındığı belirtildi. Lüban resmi ajansı NNA’nın haberine göre, İsrail ordusu F-35 savaş uçaklarıyla Beyrut’un güneyindeki Camus bölgesindeki bir konutu vurdu. İlk belirlemelere göre, saldırıda 5 çocuk hayatını kaybetti. Güney banliyölerdeki Sivil Savunma, Kızılhaç ve sağlık görevlileri, bölge sakinlerine saldırı alanına gitmemeleri ve yolları boş bırakmaları çağrısında bulundu.

Bu bir savaş ilanıdır

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, savaşın “yeni bir döneminin” başladığını belirtti ve Lübnan sınırına atıfta bulunarak “ağırlık merkezinin kuzeye doğru hareket ettiğini” ifade etti. Hizbullah lideri Nasrallah, Lübnan’daki cihaz patlamaları sonrası yaptığı açıklamada, “Bu, toplu katliamdan başka bir şey değildir. İsrail’in suçlarına eklenen yeni bir suç olmuştur. Bu bir savaş ilanıdır” dedi. Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ise İsrail ve Hizbullah arasındaki çatışmaların derinleşmesi üzerine sükunet çağrısında bulunarak, Ortadoğu’nun “uçurumun eşiğinde” olduğunu vurguladı. Eide, “Lübnan’da ve bölgenin dört bir yanında korku içinde yaşayan sivillerin acısını yürekten paylaşıyorum. Tüm tarafları azami itidal göstermeye çağırıyorum” dedi.

ABD Ateşkesten umutsuz

The Wall Street Journal’ın (WSJ) ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon yetkililerine dayandırdığı habere göre, yakın zamanda Gazze’de bir ateşkes anlaşması beklenmiyor. Beyaz Saray’ın, tarafların ateşkes metninin yüzde 90’ı üzerinde uzlaştığını bildirmesine rağmen, anlaşmaya “yakın zamanda varılamayacağı” ifade edildi. Lübnan’da Hizbullah’ın kullandığı cihazların patlatılmasının ardından “geniş çaplı savaş ihtimalinin arttığı” belirtildi. Bu durumun, İsrail-Hamas arasındaki diplomatik çabaları daha da karmaşık hale getireceği vurgulandı. Bir yetkili, ateşkes anlaşmasına varılıp varılamayacağı konusunda şüphelerinin olduğunu ve bunun nedeninin taraflar arasında sağlanamayan esir takası ile Hamas’ın talepleri olduğunu aktardı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r