DOLAR 34,1164 0.28%
EURO 38,1059 0.11%
ALTIN 2.864,631,27
BITCOIN 21638671,69%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:29

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Lübnan’da son durum!

Lübnan’da son durum!

ABONE OL
19 Eylül 2024 16:12
Lübnan’da son durum!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dün Lübnan’da çağrı cihazlarının patlamasıyla şok yaşayan dünya, bugün ikinci bir saldırı haberi aldı. İsrail, bu kez Lübnan’da Hizbullah’ın telsizlerini hedef aldı. Bölgeden gelen görüntüler, patlamaların ardından çeşitli noktalarda yangınların çıktığını gösterdi. Yaşanan patlamalar sonucunda Lübnan’daki ölü sayısının 20’ye yükseldiği ve 450’den fazla kişinin yaralandığı bildirildi. Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, yaralı sayısının artabileceği ifade edildi.

İsrail Sur kentinin kırsalında bir eve hava saldırısı düzenledi

Dün Lübnan’da çağrı cihazlarının patlamasıyla sarsılan dünya, bugün yeni bir saldırı haberiyle karşılaştı. İsrail, Lübnan’da bu kez Hizbullah’ın telsizlerini hedef aldı. Patlamaların ardından bölgeden gelen görüntüler, çeşitli noktalarda yangınların çıktığını ortaya koydu. Saldırılar sonucunda ölü sayısının 20’ye yükseldiği, 450’den fazla kişinin ise yaralandığı bildirildi. Sağlık Bakanlığı, yaralı sayısının artabileceğini açıkladı. Lübnan resmi ajansı NNA’nın haberine göre, İsrail Sur kentinin kırsalında bir eve hava saldırısı düzenledi; saldırı sonucu bir kadın yaşamını yitirdi. Ayrıca, İsrail’e ait hava araçlarının bölgede yoğun uçuş yaptığı aktarıldı.

Netanyahu’dan açıklama

Lübnan askerleri, bugün Beyrut’taki Amerikan Üniversitesi Hastanesi otoparkında, telsiz patlamalarının ardından şüpheli bir cihazı kontrollü bir şekilde patlattı. Cihazın patlayıcı düzenekle tuzaklandığı düşünülüyordu. Öte yandan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hizbullah ile yaşanan çatışmalar nedeniyle kuzey İsrail’den tahliye edilen İsraillilere yönelik güvenli dönüş taahhüdünde bulundu. Netanyahu, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Kuzey sakinlerini güvenli bir şekilde evlerine geri döndüreceğiz. Bu, tam olarak yapacağımız şeydir” ifadelerini kullandı.

Bu savaş büyük cesaret, azim ve ısrar gerektiriyor

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan genelinde 24 saat içinde yaşanan ikinci elektronik cihaz patlamasının ardından ülkesinin “odaklandığı cephe”nin Lübnan olduğunu ve savaşta yeni bir aşamaya geçildiğini duyurdu. İsrail basınına göre, Gallant, Hayfa yakınlarındaki bir hava üssünde yaptığı açıklamada, “Ağırlık merkezi kuzeye kayıyor. Güçlerimizi, kaynaklarımızı ve enerjimizi kuzeye yönlendiriyoruz” dedi. Gallant, savaşın yeni bir aşamasına girdiğini belirterek, “Uyum sağlamalı ve zaman içinde tutarlılık göstermeliyiz. Bu savaş büyük cesaret, azim ve ısrar gerektiriyor” ifadelerini kullandı. Ayrıca, kuzeydeki saldırıların tahliye edilen İsrail vatandaşlarının güvenli dönüşünü sağlamak amacıyla yapıldığını savunan Gallant, Gazze Şeridi’ndeki İsrailli esirlerin unutulmadığını vurguladı.

İran Hükümet Sözcüsünden açıklama

İran Hükümet Sözcüsü Fatma Muhacerani, İsrail’in Lübnan’da telsizleri patlatarak gerçekleştirdiği saldırıları kınadı. Muhacerani, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Dün çağrı cihazlarının, bugün ise Lübnan Hizbullah üyelerinin telsiz cihazlarının patlatılması, yüzlerce Lübnan vatandaşının ölümüne ve yaralanmasına yol açan bir suçtur” ifadelerini kullandı. Muhacerani, İsrail’in eylemlerinin “nefret ve tiksintiye” neden olduğunu vurguladı.

Hizbullah, 4 mensubunun daha öldüğünü duyurdu

Lübnan’da telsizlerin patlatılmasının ardından Hizbullah, 4 üyesinin daha öldüğünü açıkladı. Hizbullah, Telegram hesabından yaptığı duyuruda, Ali Muhammed Terhini, Ali Muhammed Çelebi, İbrahim Abdulkerim Zeyneddin ve Abdulmunim Cemal Abdulmunim’in İsrail saldırılarında yaşamını yitirdiğini belirtti. Hizbullah, dün de Lübnan’da çağrı cihazlarının patlatılmasının ardından 12 üyesinin öldüğünü bildirmişti.

ABD olaya sessiz kaldı

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında, Lübnan’da iki gündür süren patlamaların ardından tüm tarafları bölgesel gerilimi artırmamaları konusunda uyardı. Kirby, “Gerilimin tırmandığını görmek istemiyoruz. Ek askeri operasyonların çözüm olduğuna inanmıyoruz” dedi. ABD’nin çağrı cihazı ve telsiz patlamalarıyla herhangi bir ilgisi olmadığını belirten Kirby, “Dünkü ve bugünkü olaylarda hiçbir şekilde yer almadık” ifadelerini kullandı. Hizbullah’ı hedef alan patlamaların İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes görüşmelerine etkisi hakkında henüz bir şey söylemenin erken olduğunu belirten Kirby, “Bir hafta öncesine göre (bir anlaşmaya) daha yakın değiliz” dedi. Orta Doğu’da büyük çaplı bir çatışmanın kaçınılmaz olup olmadığı sorusuna ise Kirby, “O bölge söz konusu olduğunda hiçbir şey kaçınılmaz değildir” yanıtını verdi.

Lübnan’da neler oluyor!

Lübnan’da 17 Eylül Salı günü Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar yaşandı. Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması sonucu ikisi çocuk 12 kişinin hayatını kaybettiğini, 300 kadarı ağır yaklaşık 2 bin 800 kişinin yaralandığını açıkladı. Ülkede bugün de telsizlerin patlatılması sonucu 20 kişinin öldüğü, 450’den fazla kişinin yaralandığı bildirildi. Lübnanlı yetkililer olaydan İsrail’i sorumlu tutarken İsrail’den konuyla ilgili henüz açıklama gelmedi. İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim 2023’ten bu yana süren çatışmalarda son günlerde gerilimin arttığı gözlemleniyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r