DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2144835-0,03%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

13:03

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Lübnan olayında MOSSAD parmağı

Lübnan olayında MOSSAD parmağı

ABONE OL
18 Eylül 2024 12:31
Lübnan olayında MOSSAD parmağı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Lübnan’da Hizbullah üyelerinin haberleşme amacıyla kullandığı çağrı cihazlarının eş zamanlı patlatılması sonucu 9 kişi öldü, 2 bin 800 kişi yaralandı. Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, yaralanmaların çoğunun “el veya karın bölgesinde” olduğunu belirtti. Saldırı dünya çapında şok etkisi yaratırken, İsrail’in istihbarat teşkilatı MOSSAD’ın Hizbullah’ın çağrı cihazlarının pillerine patlayıcı yerleştirdiği öne sürüldü.

Cihazların menşeleri tartışılmaya başlandı

Lübnan’da Hizbullah üyelerinin üzerinde infilak eden çağrı cihazlarının patlayıcı işlevi nasıl kazandırıldığı ve cihazların menşei tartışma konusu oldu. Sosyal medyada, Hizbullah mensuplarına ait olduğu öne sürülen 3 çağrı cihazı modeli yoğun ilgi gördü. Bu cihazlardan ikisi ABD menşeli, biri ise Tayvan menşeli şirketler tarafından üretilmiş. ABD menşeli cihazlardan biri, 1900’lerden bu yana telefon ve iletişim cihazları üreten Motorola’ya ait. Ancak olayın yaşandığı günün akşamına kadar, doğrudan Motorola markalı çağrı cihazlarının görselleri sosyal medyada paylaşılmadı. Motorola’ya bağlı “Teletrim” markalı cihazların paylaşılan görsellerinin sağlam cihazlara ait olduğu belirlendi. Tayvan menşeli “Apollo Gold” şirketi tarafından üretilen ve Hong Kong menşeli “Apollo Systems HK” tarafından satılan “Gold Apollo Rugged Pager AR924” model cihazların parçalanmış görselleri sosyal medyada yer aldı. Bu cihazların cep telefonları ve internetin yaygınlaşması nedeniyle satışının uzun süre önce durdurulduğu, ancak ikinci el olarak piyasada bulunduğu belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsünden açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı, Lübnan’da Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazlarının eş zamanlı patlatılması olayına herhangi bir ilgilerinin bulunmadığını ve sorumlu hakkında bir değerlendirme yapmayacaklarını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, “ABD’nin bu olayla ilgisi yok. Olay hakkında önceden bilgi sahibi değildik. Şu anda bilgi topluyoruz” dedi. İsrail’in olayla ilgili olup olmadığına dair sorulara yanıt vermekten kaçınan Miller, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın bölgede olduğu dönemde yapılan bu tür bir saldırının ABD’nin tansiyonu düşürme çabalarına zarar verip vermediğine ilişkin bir yorumda bulunmadı.

İsrail’den patlama sonrası toplantı

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi akşam saatlerinde “tüm alanlarda saldırı ve savunmada hazırlıklı olmayı” ele alan bir durum değerlendirmesi gerçekleştirdi. Açıklamada, iç cephe komutanlığının halk için verilen güvenlik direktiflerinde herhangi bir değişiklik olmadığı belirtildi.

MOSSAD İddiası

Sky News Arabia’nın çeşitli kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Lübnan’daki geniş çaplı çağrı cihazı saldırısının, İsrail’in dış istihbarat teşkilatı MOSSAD’ın Hizbullah’ın iletişim cihazlarını teslim almadan önce ele geçirmesi sayesinde mümkün olduğu öne sürüldü. Kaynağa göre, MOSSAD cihazların pillerine “PETN” adlı güçlü bir patlayıcı madde yerleştirdi ve bataryaların sıcaklığını uzaktan artırarak patlattı. 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r