DOLAR 34,1048 0.24%
EURO 38,1080 0.1%
ALTIN 2.873,161,56
BITCOIN 2139740-1,18%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

05:17

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sahipsiz sokak köpekleriyle ilgili kanun teklifi kabul edildi
  • Ara Haberi
  • Genel
  • Sahipsiz sokak köpekleriyle ilgili kanun teklifi kabul edildi

Sahipsiz sokak köpekleriyle ilgili kanun teklifi kabul edildi

ABONE OL
24 Temmuz 2024 11:14
Sahipsiz sokak köpekleriyle ilgili kanun teklifi kabul edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AK Parti tarafından hazırlanan Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik öngören 17 maddelik teklif, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda kabul edildi. Teklife göre, başıboş sokak hayvanlarıyla ilgili yetki belediyelere verilecek ve uygulamayı gerçekleştirmeyen yetkililere 2 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Ayrıca, evcil hayvanlarını terk edenler ve sahipsiz hayvan popülasyonunu artıranlara da ceza kesilecek. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündeminde yer alan düzenleme, başıboş sokak köpeklerinin toplanarak barınaklara yerleştirilmesini öngörüyor.

Belediye ya da derneklere de hayvan başına 50 bin lira ceza

Sahiplendiği köpeği sokağa bırakanlara, hayvan başına 60 bin lira ceza uygulanacak. Şehir dışındaki boş arazilere köpek bırakan belediyelere veya derneklere ise hayvan başına 50 bin lira ceza kesilecek. Yeni düzenlemeye göre, başıboş sokak köpekleri kısırlaştırılacak, aşıları yapılacak ve sahiplendirilene kadar barınaklarda bakım altına alınacak.

Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından uygun görülürse uygulanacak

Bakımevine alınan köpeklerden insan ve diğer hayvanların hayatını ve sağlığını tehlikeye atan, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalıklara sahip ya da sahiplenilmesi yasak olanlara yönelik düzenlemelerde Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. maddesi geçerli olacak. Bu maddeye göre, hayvanlara ötenazi uygulamak yasaktır. Ancak, hayvanlar acı ve ıstırap çektiğinde, iyileşme şansı bulunmadığında, akut bulaşıcı hastalıkların önlenmesi veya insan sağlığı riskleri oluşturduğunda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılabilir. Ötenazi işlemi, veteriner hekim tarafından veya gözetiminde gerçekleştirilecektir. Ayrıca, yerel yönetimler sahipsiz köpeklerle ilgili iş ve işlemlerinde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi çerçevesinde gerekli idari tedbirleri alma yetkisine sahip olacak. Hayvanlara müdahale, sadece tıbbi gerekçelerle değil, kanunda belirtilen diğer istisnai durumlarla da yapılabilecek.

 “Yaşamları desteklenmelidir” ifadesi yürürlükten kaldırılacak

Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerine toplanması ve burada rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılacak olması, bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın sadece yasal sorumluluğu alarak sahiplenme yoluyla mümkün olabileceği ilkesinin benimsenmesini gerektirecek. Ayrıca, “Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir” ifadesi kanun ilkelerinden çıkarılacak.Maddi kazanç ve menfaat gütmeksizin, sadece insani ve vicdani sorumluluklarla sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanları sahiplenmek isteyen gerçek ve tüzel kişilere teşvik sağlanacak ve bu kapsamda eş güdüm sağlanacak. Yerel yönetimler ve gönüllü kuruluşlar, sahipsiz hayvanların bakımını ve tedavisini üstlenecek, eğitim çalışmaları yapacak ve hayvan bakımevleri kuracak.Bakımevlerine alınan köpekler rehabilite edilene kadar burada barındırılacak ve hayvanların doğru ve güncel verileri Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r