DOLAR 34,2589 0.04%
EURO 37,5990 -0.1%
ALTIN 2.908,31-0,44
BITCOIN 21749152,48%
İstanbul
21°

PARÇALI AZ BULUTLU

12:58

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Merkez Bankası faiz kararından önce uzmanlardan tahminler geldi!
  • Ara Haberi
  • Genel
  • Merkez Bankası faiz kararından önce uzmanlardan tahminler geldi!

Merkez Bankası faiz kararından önce uzmanlardan tahminler geldi!

ABONE OL
22 Şubat 2024 10:40
Merkez Bankası faiz kararından önce uzmanlardan tahminler geldi!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TCMB, ocak ayında 2024’ün ilk faiz kararını açıkladı ve politika faizini beklentilere uygun olarak 250 baz puanlık bir artışla yüzde 45’e çıkardı. Merkez Bankası, dezenflasyonun sağlanması için gereken parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını da duyurdu. Şimdi ise dikkatler, Fatih Karahan liderliğindeki Merkez Bankası’nın yeni faiz kararına çevrildi.

Faiz oranı sabit kalacak

Finans’ın faiz beklenti anketine katılan tüm ekonomistler, Merkez Bankası’nın politika faizini sabit bırakmasını beklediklerini belirtti. Reuters’in Şubat 2024 faiz kararıyla ilgili anketine ise 11 ekonomist katıldı. Bu ekonomistlerin tamamı, Merkez Bankası’nın faiz oranını yüzde 45’te sabit tutacağını tahmin etti. BloombergHT’nin gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistler de faizin yüzde 45 seviyesinde sabit kalmasını bekliyor.

Yüzde 45 seviyesinde sabit kalacak

Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal, yaptığı değerlendirmede, TCMB’nin yarınki Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit bırakabileceğini öngördü. Drimal ayrıca dolar/TL kuru üzerinde yükselişlerin meydana gelebileceğini belirtti. Ancak küresel piyasalarda doların zayıflayabileceğini ve Türkiye’nin cari dengesinin mevsimsel etkilerden dolayı iyileşebileceğini dile getirdi. Drimal, 31 Mart’taki yerel seçimlerin ardından ikinci çeyrekte TL’nin durumunun olumlu yönde değişme ihtimalinin olduğunu da ifade etti.

Türk piyasası yabancı para akışı çekecek

Drimal, “Sonuç olarak, Türk piyasaları muhtemelen 2024’ün ikinci çeyreğinden itibaren yeni bir yabancı para akışı çekecek. Bu durum, büyük olasılıkla yaz aylarında TL’nin toparlanmasına ve önemli getiri kazanımlarına olanak tanıyabilir.” şeklinde konuştu.

Para politikası duruşu sıkılaştırılacak

In Touch Capital Markets Kıdemli FX Analisti Piotr Matys, TCMB’nin politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit tutacağı öngörüsünde bulundu. Matys, Fatih Karahan’ın “Politika faizinin mevcut seviyesinin gerektiği sürece sürdürüleceği” ifadesini hatırlatarak, enflasyon beklentileri, fiyat belirleme davranışları, kamu harcamaları ve vergi politikası, ücretler, özel tüketim gibi unsurların enflasyon görünümünde önemli bir sapma oluşturması durumunda para politikasının sıkılaştırılabileceğini belirtti. Matys ayrıca, yatırımcıların enflasyonun hedefle uyumlu hale gelene kadar TCMB’nin sıkı para politikasını sürdüreceğine dair güvence arayabileceklerini ifade etti.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r