DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21536020,48%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

İMSAK'A KALAN SÜRE

Delilleri Aile Üyeleri Saklamış!

Delilleri Aile Üyeleri Saklamış!

ABONE OL
16 Eylül 2024 11:32
Delilleri Aile Üyeleri Saklamış!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sekiz yaşındaki Narin Güran, 21 Ağustos’ta Diyarbakır Bağlar’a bağlı Tavşantepe Mahallesi’nde kaybolmuştu. Narin’in bulunması için köy ve çevresinde kapsamlı arama çalışmaları yapılmıştı. Bu süreçte, Narin’in amcası ve muhtar Salim Güran “kasten öldürme” suçlamasıyla tutuklandı. Aramaların 19’uncu gününde, Narin’in cansız bedeni mahalleye 1.5 kilometre mesafedeki Eğartutmaz Deresi’nde üzeri taşla kapatılmış bir çuval içinde bulundu.Soruşturma kapsamında, anne Yüksel Güran, ağabey Enes Güran ve amcalar dahil olmak üzere toplam 11 kişi tutuklandı. Geçen cuma, tutuklu amca Fuat Güran’ın eşi Hediye Güran gözaltına alındı ve dün akşam saatlerinde adliyeye sevk edildi. Ayrıca, Narin’in akrabaları İsa ve Şeyma Kaya, sahte bilgi ve ihbarlarla soruşturmayı manipüle etmeye çalıştıkları iddiasıyla gözaltına alındı.

Amaç dereden uzak tutmak

Amca Salim Güran’ın işçisi Ramazan Atasoy’un tutuklanma gerekçesinde, Narin Güran’ın arama çalışmalarının “hedef saptırma maksatlı suni ihbarlar ve dikkat dağıtıcı eylemlerle engellenmeye çalışıldığı” belirtiliyor. Kararda, JASAT tutanağına göre, Suriyelilerin kaldığı çadıra yakın bir konumda terlik bulunduğu iddiasıyla jandarma personelinin bu noktaya yönlendirilmek istendiği, köyde yangın çıkarıldığı, olağan dışı elektrik kesintileri yaşandığı ve iki kişinin bir kız çocuğunu köyün üst tarafına götürdüğü şeklinde ihbarlarda bulunulduğu ifade ediliyor. Bu eylemlerle güvenlik birimlerinin yanlış yönlendirilip Eğertutmaz Deresi’nden uzaklaştırıldığı ve bunların bir kısmının Güran Ailesi’nin bazı üyeleri tarafından gerçekleştirildiği vurgulanıyor. El birliğiyle yapılan bu karartma eylemlerinin detayları ortaya kondu.

Köyde 6 saatlik elektrik kesintisi yaşandı

Narin Güran’ın ailesinin 21 Ağustos’ta yaptığı kayıp ihbarıyla başlatılan arama çalışmaları sırasında köyde 6 saatlik bir elektrik kesintisi yaşandı. Bu kesintinin, tutuklu amca Salim Güran tarafından arama çalışmalarını engellemek amacıyla gerçekleştirildiği iddia ediliyor. 22 Ağustos’ta, Narin’e ait olduğu öne sürülen bir terlik, Güran Ailesi’nin evine 2 kilometre mesafede bulundu. Terliğin numarasının 26 olduğu, Narin’in ayak numarasının ise 31 olduğu belirtilmişti.Narin’in kuzeni Muhammed Kaya, arama sırasında yol üzerinde terliğin tekini gördüğünü, ancak köye döndüğünde jandarmaya vermeyi unuttuğunu ifade etti. Kaya’nın bu tavrı, şüpheli ve delilleri karartma girişimi olarak değerlendirildi. Narin’in terlikleri, cansız bedeninin bulunduğu çuvalda ortaya çıktı.

DNA örneklerinin silinmesi için 3 kez duş aldı

23 Ağustos’ta Narin Güran cinayetinin arkasında olduğu öne sürülen A.R.G.’nin tarlasında çıkan yangın, ekipler tarafından kısa sürede kontrol altına alındı. Yangının, Narin’in cansız bedeninin sarıldığı battaniye veya diğer delillerin yakılma ihtimali üzerine tartışmalara yol açtığı belirtiliyor.Narin’in ağabeyi Enes Güran, 29 Ağustos’ta kolundaki ısırık izi nedeniyle gözaltına alındı. Yapılan incelemelerde, izlerin Narin’e ait olmadığı belirlendi. Ayrıca, ağabeyin o gün DNA örneklerinin silinmesi amacıyla 3 kez duş aldığı öne sürüldü.

Askeri üssün kamerasına 8 Eylül’de bakılabildi

Narin Güran, 21 Ağustos’ta köyde en son saat 15:15’te görüldü. Bölgedeki askeri üssün kamerasında ise, aynı gün saat 15:40 ile 16:30 arasında, Narin’in cesedinin bulunduğu kırmızı aracın dere kenarına park etmiş hali görüldü. Ancak, Narin’in akrabalarının kızı görüldüğü yer ve saat hakkında yanlış ifadeler vermesi, aramaların şeklini değiştirdi. Askeri üssün kamerasına ancak 8 Eylül’de bakılabildi.Narin’in amcası Salim Güran ve “cesedi ortadan kaldırma” talimatı verdiği Nevzat Bahtiyar’ın arama çalışmalarına aktif olarak katıldıkları ve jandarmayı yanlış yönlendirdikleri belirlendi. Aramalar, öncelikli olarak kanalda yapıldı ve uzun süre dereye bakılmadı. Cinayet sonrası birçok kişi WhatsApp yazışmalarını sildi.

Akrabalar tarafından 50’den fazla sahte ihbar yapıldığı da soruşturmada ortaya çıktı

Narin Güran cinayeti, Türkiye’nin gündemini sarstı. Olay günü, Narin’in babasının amcasının kızı Birsen Güran (19), Narin’in saat 14:00’te evlerinin kapısını çaldığını ve kuzenleri Hatice ile Fatma’yı sorduğunu belirtti. Daha sonra amcası Salim Güran’ın kendisine, Narin’i saat 17:40’ta gördüğünü söylemesini ve aksi halde “başının yanacağını” ifade ettiğini aktardı. Cinayet günü Van’da bulunan ve Narin’in kaybolduktan sonra köye dönen tutuklu amca Fuat Güran’ın, telefonla konuşuyormuş gibi yaparak arama-kurtarma çalışmalarını yürüten jandarmayı dinlemeye çalıştığı ortaya çıktı. Jandarma, Fuat Güran’ın bu davranışını fark ederek hakkında iki kez tutanak tuttu. Narin’in mezarına ziyaretler devam ediyor. Kent merkezi ve birçok şehirden vatandaşlar, mezarlığa kitap, oyuncak ve çiçek bırakıp dua ediyor. Narin’in akranları da mezarına ziyaretlerde bulunuyor. Bazı vatandaşlar, Narin’in mezarının şehitlik mezarlığına taşınmasını talep etti. Arama çalışmalarında birçok yol denendi, delil karartma ve aramaları geciktirme çabaları dikkat çekti. 19 gün süren aramalarda, akrabalar tarafından 50’den fazla sahte ihbar yapıldığı ve çok sayıda yalan ifade verildiği soruşturmada ortaya çıktı.

21 Ağustos günü aile üyelerinin ifadeleri

Narin Güran cinayetinde, Narin’in son olarak 15:15’te okulun güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerinden sonra yaşanan olayların gizemi çözülemedi. Aile bireyleri, Narin’i 15:15 sonrasında da gördüklerini belirtti. Ancak savcılığa verilen ifadelere göre, amca Salim Güran, Narin’i 17:40’ta gördüğünü söylemesini istediği belirtiliyor. İşte 21 Ağustos’ta yaşananların kronolojik dökümü:

  • 13:50: Narin, Kuran kursu için evden ayrıldı.
  • 14:00: Büyük amca Hüseyin Güran’ın evine uğradı. Oradan camiye geçti.
  • 15:05: Camiden çıktı.
  • 15:15: Okulun önünden geçerek eve giden patika yola girdi. Narin’in sağ olarak görüldüğü son saat bu oldu.
  • 15:21-15:46: HTS kayıtlarına göre amca Salim Güran ve Nevzat Bahtiyar yan yanaydı. Salim Güran ifadesinde, Bahtiyar ile görüşmediğini ve baz analizlerinin yanlış olduğunu belirtti.
  • 15:52: Salim Güran, yanında çalışan Ramazan Atasoy ile görüştü.
  • 16:43-16:56-16:59-17:03: Salim Güran, Antalya’da tatil yapan kuzeni Mehmet Şerif Güran ile görüştü. Salim Güran, bu görüşmelerin tarla ile ilgili olduğunu ve 18:27’deki görüşmenin kamera önünden geçmeden önce yapıldığını belirtti.
  • 17:26-18:27: Salim Güran, Mehmet Şerif Güran ile tekrar görüştü.
  • 18:38-18:42-18:51-18:54: Salim Güran ile Ramazan Atasoy arasında seri ve uzun süren görüşmeler tespit edildi. 18:38’de Salim Güran’ın, “O sondaki köşede sana ait bir şeyin düşmüş, sana ait bir şey sondaki yamaçta, yamacın köşesi taş, biri yerde” şeklindeki sözlerine Ramazan Atasoy, “Tamam henüz bende değil. Tamam, daha ölmemiş” cevabını verdi.
  • 18:59: Kamera kayıtlarına göre, şüpheli amca Salim Güran arabasıyla evlerinin önünden ayrılarak okul tarafına doğru gitti.
  • 19:30: Narin, ailesi tarafından aranmaya başladı.

Aile üyeleri farklı senaryolar yazdı 

  • 13.50: Narin camideki kursa gitmek üzere evlerinin önünden ayrıldı.
  • 14.00: 69 yaşındaki büyük amcası Hüseyin Güran’ın evine uğradı. Oradan camiye geçti.
  • 15.05: Camiden çıktı.
  • 15.15: Okulun önünden geçerek eve giden patika yola girdi. Aile üyelerinin beyanlarına göre bu saatten sonra yakınlarından kimse Narin’i bir daha görmedi.
  • 17.40: Alınan diğer ifadelere göre Narin evlerinin yaklaşık 300 metre uzağındaki caminin orada 2 kişi tarafından görüldü.
  • 17.50: Narin büyük amcası Hüseyin’in evine giderek kapıyı çaldı ve kuzenleriyle kapıda görüştü.
  • 18.47: Arkadaşı M. ile karşılaştı. Bu görüşmede kameraların açısında sadece M. vardı. M. psikolog ve pedagoglar eşliğinde dinlendi ve Narin’le görüşmesini anlattı. Anlatımına göre M. Narin’e “Oyun oynayalım” dedi. Narin ise “Çok yorgunum, oynamayalım” diyerek oradan ayrıldı.
  • 18.59: Kamera kayıtlarına göre şüpheli amca Salim Güran arabasıyla evlerinin önünden ayrılarak okul tarafına doğru gitti.
  • 19.30: Narin ailesi tarafından aranmaya başladı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r