DOLAR 34,2452 0.28%
EURO 37,6376 -0.37%
ALTIN 2.921,730,22
BITCOIN 21321771,50%
İstanbul
28°

AÇIK

16:11

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Bakanlığın kamu spotuna Demet Evgar’ dan tepki

Bakanlığın kamu spotuna Demet Evgar’ dan tepki

ABONE OL
5 Ekim 2024 13:45
Bakanlığın kamu spotuna Demet Evgar’ dan tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sağlık Bakanlığı, son dönemde artış gösteren sezaryen doğumlarını kontrol altına almak amacıyla yeni önlemler alıyor. Bakanlık, ameliyatlara yönelik denetimlerin başlayacağını duyururken, “Doğal olan normal doğumdur” temalı bir kamu spotu da yayınladı.

“Annecim Başardık” başlığıyla yayınlanan video

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan “Annecim Başardık” başlıklı video, normal doğumun önemini ön plana çıkarıyor. Videoda, normal doğum yapan anneler ile bebekleri arasında ilk andan itibaren sağlıklı bir bağ kurulduğu belirtilirken, annelerin emzirmeye hemen başlayabileceği ve günlük hayatlarına kısa sürede dönebildikleri vurgulandı. Ayrıca, “Tıbbi olarak zorunluluk olmadıkça doğal ve sağlıklı olan normal doğumdur” ifadesiyle, doğal doğumun avantajları yeniden gündeme getirildi.

Demet Evgar’dan tepki

Ünlü oyuncu Demet Evgar tepki gösterdi. “Doğru ve ideal olanı anlatmanın yolu bu mudur?” diyerek cümleye başlayan Evgar, “Birçok kadın vajinal doğumu içsel olarak ister. Ancak ya sezaryen olmak zorunda kalır, ya doktoru tarafından sezaryene yönlendirilir ya da korku ve endişelerinden dolayı sezaryeni seçer. Fakat izlediğimiz bu film, annenin korku ve endişelerini giderecek veya doktorları yönlendirecek nitelikte değildir. Aksine, korku ve paniği körükleyen, hatta tüm sorumluluğu yine anneye, kadına yükleyen görüntülerle dolu. Bu denli önemli girişimlerin altyapıyı oluşturmadan hedeflediği yere ulaşması imkansızdır. Zira doğumlara alınmayan ebeler, normal seyrinde ilerleyen hamileliklerde bile olmadık sebeplerle anneleri sezaryene teşvik eden doktorların hikayeleri de gerçeklerimizden biridir. Bu durumla sahada mücadele eden doktorlar ve ebelerle yürütülecek bir süreç, çok daha hedefe yönelik olacaktır.

Kamu spotunu kalbim sıkışarak izledim

Özetle ‘bu da kadının suçu, bu da kadının hatası, bu da kadının yanlış seçimi’ şeklinde yansıtılan bu kamu spotunu kalbim sıkışarak izledim. Kızımla, 20 saat doğum sancısından sonra mecburen sezaryene alınmak zorunda kaldığım bir doğum hikayemiz var. Doğduğu andan itibaren kucağımdaydı ve emmeye başladı. Elbette ‘vajinal doğum’ yapmak ve sonrasında bu konforlu deneyimi yaşamak isterdim. (Bu arada ‘normal – anormal doğum’ değil; tıbbi adı ‘vajinal doğum’dur.) Bu yazıyı, ‘vajinal doğumu’ destekleyen biri olarak yazıyorum. Bu korku filmi niteliğindeki kamu spotu daha fazla kadını yaralamadan kaldırılmalı ve yerine hedefe yönelik, nitelikli ve nicelikli bir film çekilmelidir.” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r